Torsdag avduket tegneren ti bilder som skal prege det romslige kantine- og oppholdsarealet på Munkvoll helse- og velferdssenter.

– Det er lett for meg å få i gang samtaler med utgangspunkt i bildene. Jeg spør om de husker det, og da får jeg historiene. Noen er glemsk, andre har lite språk. Utgangspunktet kan være litt vanskelig. Da er det fint å vise til et bilde eller en gjenstand som gjør at en har noe å snakke om, og kan minnes det som var, sier Morten Sagmo (59), enhetsleder ved senteret,

Han har også tidligere har kjøpt inn trondheimsbilder fra Furseth, men aldri så mange på en gang.

– Dette er en av de største ordrene jeg har hatt. Jeg er stolt og glad, sier Furseth, som for mange er kjent som mannen bak den populære kalenderen «Gamle Trondhjæm». Kjennemerket er fargesterke trondheimsbilder med motiver både av i dag og fra en svunnen tid. I alt har han tegnet over 500 ulike motiver fra byen.

– Trondheim er helt enorm. Jeg kunne aldri tenkt meg å forlate byen, sa trondheimspatrioten- og tegneren Furseth da vi intervjuet ham i november i fjor.

Viktig trivsel

Akkompagnert av «Nidelven stille og vakker du er» ble bildene avduket. Etterpå ble det også tid for å synge Åge Aleksandersens «Trondheimsnatt», som mange sang med på, og Knutsen og Ludvigsens «Træge Trondhjæm», som var litt mindre kjent for Munkvoll-publikummet. Etterpå vanket det lukket valnøtt på forsamlingen - selvfølgelig med Furseths bilder som dekor.

– Vi skal ha et fint senter, det skal være trivelig å bo her, trivelig å være pårørende og trivelig å jobbe her. Det er veldig viktig. Jeg har fått et senter som jeg har ansvar for å gi liv, og det er det jeg jobber med hele tiden, sier Sagmo.

I tillegg til trondheimsbildene har han hengt opp både utstoppede elg- og hjortehoder, som selvfølgelig ble avduket i forkant av elg- og hjortemiddager. Brygge, grillhus og arealer med både 1940- og 1960-tallsinteriører er det også blitt plass i senteret på Byåsen.

– Det er hyggelig å vise frem slike ting innen eldreomsorgen også. At det ikke bare handler om krise. Vi har det godt her, vi koser oss og gjør det beste ut av det vi har fått av midler. Det synes jeg er viktig. Vi skal ikke rope etter mer, men vi skal kose oss med det vi har, fastslår Sagmo.

En annen trondheimspatriot som gjerne går tilbake i historien er Terje Wangberg. Les om organisten og forfatterens eventyrlige liv her.

«Å ja, var det sånn det var»

Tove Bjerkan Strøm (snart 69) er nabo til senteret på Munkvoll og er ofte innom på kafeen og for å delta i ulike aktiviteter. Selv vokste hun opp på Lademoen og har minner til mange av motivene.

– Bildene er så flotte å se på. Jeg kjenner meg igjen. Også ser jeg igjen plasser hvor det har vært store forandringer, og tenker «å ja, var det sånn det var der». En glemmer hvordan det så ut, sier hun, som også sikret seg en kalender hun har planer om å sende til trondheimspatrioter i Amerika.

Trondheim har også vært byen for arkitekt Svein Skibnes. Fornyelse og bevaring er stikkord for hans virke. Og han har aldri vært redd for farger, fortalte vi da han mottok Trondhjem By Vels årlige hederspris i januar.

Trondhjemmer: Tove Bjerkan Strøm er glad i trondheimsbildene fra Leif Otto Furseth. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen