Det er dette som er gøy, å være på opptak, sier filmregissør Rune Denstad Langlo mens filmteamet gjør klart for innspilling.

«Filmens sterkeste kort, er den dramatiske utviklingen Christiansen gjennomgår i møte med asylsøkerne, Utlendingsdirektoratet, politiet og kommunen», skriver anmelder Terje Eidsvåg om «Welcome to Norway!». Her kan du lese hele anmeldelsen.

Location er et lager ved et gammelt steinbrudd i Handöl i Sverige, og regissøren er kledd for en lang dag på sett, med fjellsko, lue og allværsjakke. Etter å ha jobbet med manuset til «Primus motor» (arbeidstittel) alene i to år, gleder Langlo seg over travle maidager med teamet fra filmproduksjonsselskap Motlys.

- Det artigste med film er at det er et samarbeid, det er derfor jeg holder på med dette, sier regissøren fra Trondheim.

Har du sett traileren til «Welcome to Norway!»? Se den her.

Komedie i tragedien

«Primus motor» er hans tredje spillefilm. Den svarte komedien handler om en rastløs halvrasist som starter asylmottak for å berge høyfjellshotellet sitt. I løpet av researchperioden leste Langlo rundt 200 UDI-rapporter som beskrev forholdene og hendelser ved asylmottak i Norge. Mellom mye trist lesing, dukket også mange morsomme situasjoner opp.

- Det er veldig mye komedie i tragedien. Dette må være den perfekte settingen for en komedie. For verken de som starter asylmottak, eller dem som kommer dit, er trent til å håndtere en slik situasjon. Det er et ubrukelig system. Hvis man putter mennesker inn i et system som er ubrukelig, får man ofte veldig mange morsomme situasjoner.

Hovedrollen, Petter Primus Norø, er spesialskrevet for Ander Baasmo Christensen. Skuespilleren, som hadde hovedrollen i Langlos første spillefilm «Nord», har medvirket i samtlige av regissørens spillefilmer.

- Anders har et veldig komisk talent, og en varme og en ekte sårbarhet. Han er også veldig hissig og utålmodig. Jeg har prøvd å få med hele spennet, slik at han kan utfolde seg på alt det han er flink på.

Regissøren var nervøs da han inviterte asylsøkere til å bli med i filmen som statister. Les mer om hvordan det gikk her. (PLUSS).

En artig tålmodighetsprøve

Stille før opptak! Klare? Og vær så god, ropes det fra innspillingslederen. Christensen og motspiller Renate Reinsve starter dialogen som alle nå kan på rams, etter minst 12 opptak.

- Glem det, du får ikke penger! Mat og senger er UDI sitt ansvar, ikke kommunens, sier Reinsves karakter, bibliotekkaren Line, mens hun griper en eske med bøker og stormer ut av lagret.

Scenen vil i filmen bli på cirka ett minutt og 45 sekunder. Åspille den inn vil ta rundt fem timer før den er i boks. Filminnspilling er en tålmodighetsprøve.

- En artig tålmodighetsprøve, påpeker regissøren.

Haukeblikket er rettet mot monitoren som viser bildene som filmes. Foreløpig er han ikke helt fornøyd med tempoet, og Christensen løfter opp sin motspiller og bærer henne på plass for nytt «take».

Her kan du lese UkeAdressa sitt portrett av en «rotløs gammelungdom» fra Trondhem. (PLUSS)

- En viktig film

- Dette er det morsomste jeg har vært med på av film, sier Christensen.

Den erfarne skuespilleren har fått på seg en blå boblejakke og bruker den korte pausen mellom opptakene til å fylle på med varm kaffe. Gjennom tre filmer han har utviklet et godt samarbeid med Langlo.

- Vi er kompiser, og vi ser likt på en del ting, da blir det lett å jobbe sammen. Man jobber jo best med folk det svinger med, sier Christensen, som skryter av et veldig morsomt manus.

- Det er en veldig viktig film. Den kommenterer sentrale forhold i samfunnet vårt, og måten vi behandler andre mennesker på. Jeg tror vi gjør det på en morsom måte. Ofte er det gjennom komedie man kan sette fingeren på et par ting, sier skuespilleren før han må sette fra seg kaffekoppen og bytte boblejakka med Petter Primus-jakka.

Komedien om hverdagsrasisten Petter, spilt av Anders Baasmo Christiansen, fikk ni millioner kroner i produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt.

Pappa Primus

Selve inspirasjonskilden til hovedkarakteren har vært en som står manusforfatteren nær, for som alltid er karakterene basert på familie og venner.

- Hovedkarakteren er litt basert på faren min, som alltid driver med mange prosjekter. Primus er ikke bare en rasistisk hotelleier. Han er også en som alltid har prosjekter på gang, men som aldri greier å avslutte dem. Det er tatt fra faren min, humrer Langlo.

- Du er ikke redd han vil bli fornærmet når han hører dette?

- Vet du, jeg tror han vil synes det er morsomt. Jeg tror han vil kjenne seg igjen, men det tror jeg vi alle vil gjøre, sier regissøren.

«Welcome to Norway!» har premiere fredag 4. mars.