Det er stort å ha filmpremiere på Kosmorama og på den internasjonale kvinnedagen, syns filmskaperen Mali Finborud Nøren.

- Det er en anerkjennelse, og det betyr publikum til filmen, sier hun. For henne har minst en drøm gått i oppfyllelse når hun fyller to hele saler på åpningsdagen med en dokumentar om sin mor, «Mammas drøm».

Tre generasjoner kvinner

- På mange vis handler filmen om tre generasjoner kvinner, mormor på snart 97 år, min mor som fyller 70 i år og meg selv. Derfor er det fantastisk å få ha premiere på 8. mars, på Kosmorama.

Mali Finborud Nøren er bosatt i Trondheim, men vokste opp i Os i Østerdalen med en mor fra Røros. I ti år har hun fulgt moren sin med filmkamera. Moren har gjennom hele livet hatt en drøm om å bli tekstilkunster. Hun gikk på kunst- og håndverksskolen i Oslo, men så fikk hun barn, ble boende i Os og ble engasjert i stort og smått i lokalsamfunnet.

Mormoren til Mali Finborud Nøren kom også inn på kunstskole i Oslo, i 1940, men på grunn av krigen ble det aldri noen kunstutdannelse på henne. Men fra huset sitt på Røros forteller den engasjerte kvinnen på mange og nitti år om hvor viktig det er å forfølge drømmen og hvor inderlig hun håper at datteren som nærmer seg 70 endelig skal få komme i gang med sin kunstnerkarriere.

Filmskaperen selv gikk på journalistikk og dokumentarfilm i Volda og lar det skinne gjennom at hun også er redd for at hennes drøm om å bli filmskaper, bare blir en drøm.

Filmen blir også vist fredag.

Jorda rundt på én kinobillett

På åpningsdagen slår festivaldirektør Silje Engeness fast at det står bra til med den internasjonale filmfestivalen i Trondheim. Mange har sikret seg festivalpass, og hun regner med at mange også kjøper enkeltbilletter utover uka.

- Kosmoramabilletten er en rimelig billett jorda rundt til alle himmelstrøk, sier Engeness.

Og tirsdag klokka 18, en halvtime før den offisielle åpningen av Kosmorama, er køene lange for å komme inn i de to salene som er satt av til åpningsfilmen. En bedre film enn «Carol» har aldri åpnet Kosmorama, skriver Adresseavisens anmelder. Silje Engeness mener Kosmorama i år fortsetter suksessen fra i fjor da festivalen hadde en publikumsvekst på 22 prosent fra året før.

- I fjor hadde Kosmorama god drahjelp i en trøndersk åpningsfilm, «Kvinner i for store herreskjorter» av Yngvild Sve Flikke, sier Silje Engeness som også i år er opptatt av å vise trøndersk film. I år byr festivalen på fire ulike filmer med trøndersk tilknytning. Det er «Blackhearts» av trønderduoen Fredrik Horn Akselsen og Christian Falch om black-metallmiljøet, svensktrønderske «Say Something» av Anders Teigen, Welcome to Norway av Rune Langlo og «Mammas drøm» av Mali Finborud Nøren.

Kvinne og trøndersk: Kosmoramasjef Silje Engeness og filmskaper Mali Finborud Nøren. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Kosmorama er åpnet: Festivaldirektør Silje Engeness før åpningsfilmen «Carol». Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen