12-åringen har reist i 32 timer fra han startet hjemme i Gaza til han kom til Trondheim midt på dagen torsdag. Han er veldig glad for å være på plass i Trondheim. Nå blir han her til mandag.

Fredag får han endelig anledning til å møte trønderske skoleelever i forbindelse med at Kosmorama viser filmen «Idol» der han spiller den palestinske Idol-deltakeren Mohammad Assaf som barn. Egentlig skulle han ha vært med på visningene av filmen hans fra tirsdag, men fikk problemer med utreisen fra Gaza. Etter påtrykk fra norsk UD er han endelig i Trondheim. Tirsdag ble det klart at han likevel fikk lov til å reise til Norge.

Feelgood fra Gaza

I programmet kaller Kosmorama «Idol» for noe så sjeldent som en feelgood-film fra Gaza. Filmen er altså historien om Mohammad Assaf som ble den første vinneren fra Gaza av Arab Idol i 2013. Fredag starter han dagen med visning av filmen sin klokka 10 med mange skoleelever i salen.

Selv vet han ikke alle detaljer om oppholdet i Trondheim, men har forberedt seg på å svare på spørsmål fra trønderske skoleelever.

- Kanskje jeg skal snakke om hvordan gutter i Gaza har det, sier Qais Attallah. Han snakker arabisk og får hjelp av tolk.

Skal svare på spørsmål

- Skoleelevene lurer kanskje på hvordan jeg ble utvalgt til å spille rollen. Jeg tror det er fordi jeg ligner på Mohammad Assaf og fordi jeg er flink som skuespiller. Dessuten tror jeg de kommer til å lure på hvordan jeg hopper fra tak til tak og om det faktisk er jeg som hopper.

- Gjør du det?

- Ja, jeg hopper fra hustak via en buss til et nytt tak fordi vi i filmen har vunnet penger og var redd for at noen ville stjele pengene og rømmer.

- Var det skummelt?

- Det var litt skummelt. Det var tidlig om morgenen og litt disig og vått. Jeg var redd for å skli og falle.

Skuespiller eller tannlege

Qais Attallah forteller at han liker filmen godt fordi det er drama, komedie og tragedie, alt i en film. Han forteller også at dette blir første gangen han møter barn på sin egen alder for å snakke om filmen.

- I Gaza har ikke barn råd til å gå på kino, og de er heller ikke så interessert i det, sier 12-åringen som er begeistret for actionfilmer og gjerne vil bli skuespiller.

Tidligere har han tenkt at det er lurt å ta utdanning og bli tannlege, men nå har han diskutert med faren sin om han kanskje kan bli skuespiller likevel. Faren er visstnok på gli.

- Som skuespiller kan man formidle til publikum.