«Van Gogh's Ear» er tittelen på skulpturen som skal stilles ut like ved Rockefeller-senteret i Fifth Avenue på Manhattan i perioden 13. april til 3. juni.

Danske Michael Elmgreen og Ingar Dragset fra Trondheim har laget et verk som har form som et svømmebasseng stilt på høykant, med blått interiør, lys, en stige i polert rustfritt stål og et stupebrett.

I fjor ble kunstnerduoen utnevnt til æresdoktorer ved NTNU.

Svømmebassenget er laget spesielt for dette stedet der mote, handel, turisme, forretninger og kunst møtes – og motsier lekent våre forventninger både til selve objektet og det ikoniske stedet, heter det i en pressemelding.

- Som om en ufo skulle ha landet

- Skulpturen minner om bassenger som var å finne i private hjem i California på 1950-tallet, og står i kontrast til den offentlige, urbane østkyst-settingen. Det er som om en ufo skulle ha landet midt i disse fremstående og travle omgivelsene, forklarer kunstnerne.

Tittelen på verket spiller på det mytologiske i motsetning til det hverdagslige, og åpner opp for en annen måte å se bassengformen på.

- Som myten om at Van Gogh i fortvilelse kuttet av seg øret, vil det forhåpentligvis få folk til å spørre «hvorfor?». Det vil få dem til å finne sin egen forklaring på dette uforklarlige scenarioet, sier de videre.

1000 år gammel avstandskjærlighet har mye til felles med vår tids nettdating, mener Ingar Dragset.

Verket lener seg på kunstneren Marcel Duchamps idé om readymade-objekter, hverdagslige, masseproduserte gjenstander som fikk kunststatus straks de ble plassert inn i en kunstsammenheng. Duchamps mest kjente verk – og et av de mest omdiskuterte i kunsthistorien – var hans pissoar på Armory Show i New York i 1917, signert R. Mutt og med tittelen «Fontene».

- Deres skarpeste installasjon

- Elmgreen og Dragset er mestere i å formidle uforglemmelige, hemmelighetsfulle objekter. Med den dramatiske størrelsen, den urimelige plasseringen og den kloke tittelen er dette blant deres skarpeste installasjoner så langt, sier Nicholas Baume, direktør og sjefskurator i Public Art Fund, som sammen med Tishman Speyer har bestilt verket.

Rob Speyer, president i Tishman Speyer, mener skulpturen vil endre hele landskapet i sentrum av Manhattan.

- Det kommer til å bli en av New Yorks må se-destinasjoner. Verket utforsker skjæringspunktet mellom kunst, arkitektur og design, og sammenfatter på et vis deres kreative reise, sier Speyer.

Dette er ikke første gangen Elmgreen og Dragset stiller ut et svømmebasseng. I den prisbelønte utstillingen «Death of a collector» i den nordiske paviljongen på Venezia-biennalen i 2009, fløt kroppen til en mann i et svømmebasseng med ansiktet ned. I Louisiana moderne museum utenfor København har de stilt ut et stupebrett som går rett ut av et vindu.

Bassenget var også med da de gjorde sin første store utstilling i Oslo i 2014, «Biography» på Astrup Fearnley. Bassenget ble senere lagt ut for salg.

Trondheimsskulptur avdukes i år

Siden 1995 har danske Michael Elmgreen og Ingar Dragset fra Trondheim slått seg opp som internasjonale kunststjerner. Gjennom årene har de hatt soloutstillinger verden over, blant annet ved Serpentine Gallery, Tate Modern i London og Museum Boijmans Van Beuningen i Rotterdam.

Høsten 2013 fikk de stor oppmerksomhet for den ambisiøse utstillingen «Tomorrow» ved The Victoria and Albert Museum (V & A) i London hvor de gjorde om deler av museet til en fiktiv, eldre og desillusjonert arkitekts leilighet.

Først i 2008 hadde de sin første større separatutstilling i Norge, på Trondheim kunstmuseum. I løpet av året avdukes skulpturen «Forventning» utenfor Trondheim Sentralstasjon.

I 2012 stilte kunstnerne ut en fire meter høy bronseskulptur på Trafalgar Square i London i 18 måneder. Trønderske politikerne prøvde lenge å få skulpturen til Leuthenhaven i Trondheim, men i 2014 ble den plassert i Arken Museum for Moderne Kunst i Danmark.

I etterkant av utstillingen på Manhattan skal «Van Gogh's Ear» videre til Kina. Det er ikke kjent hvor i Kina verket skal stilles ut.

- Som om en ufo skulle ha landet midt på Manhattan, sier kunstnerne om verket. Foto: Illustrasjon: ELMGREEN & DRAGSET
Ingar Dragset (t.v.) i hjembyen sammen med Michael Elmgreen i forbindelse med at de fikk Liv Ullmann-prisen i 2012. Foto: Kjell A. Olsen, Adresseavisen