En coverversjon av Vidar Sandbecks «Pengegaloppen» og tre andre nye låter blir å finne på ny samleplate som utgis før sommeren.

- Dette er min store favoritt fra barndommen. En ironisk kommentar fra 60-tallet som er like peise aktuell i dag, sier Åge og setter på «Pengegaloppen».

Låta starter forsiktig med en kort akustisk intro, før Sambandet kommer inn med blåsere og fullt trøkk. «Kroner en, kroner to, kroner tre, kroner fire ...», synger Åge i låta.

- Det er Vidar Sandbeck møter Chuck Berry med oss på lasset, roper Åge og gliser bredt.

Vi er på besøk i Øra studio på Brattøra i Trondheim. Det er her, og i tårnet til Åge i etasjen over, at de nye låtene er spilt inn. Nærmest i all hemmelighet, forteller han.

Duett med Rueslåtten

- Vil dere høre mer? spør Åge, og setter på en ny låt før vi rekker å svare.

«Du fant en stein, du bygd et gjerde», synger han i neste låt, som har tittelen «Stein». Igjen Åge og Sambandet på sitt mest rocka, med en politisk tekst vi ikke skal begi oss ut på å analysere her.

Den tredje sangen vi får høre er en duett med Kari Rueslåtten, «Tenk om». «Verden banker på min dør, den er så sliten, jeg ser den blør», synger Åge i anslaget på det som viser seg å være en litt roligere, selvrefleksiv sang.

- I denne sangen er jeg nådeløs mot meg selv. Frem til nå har jeg bare sviktet – nå sier jeg i hvert fall hva jeg mener. Det er ingen enkel situasjon, sier han.

Det var plateselskapet som tok initiativet til å gi ut en digital samleplate som også kunne inneholde nytt materiale. Hvorfor ikke, tenkte Åge.

Sandbeck et forbilde

- Dette er et veldig annerledes prosjekt enn det å gi ut et helt nytt album. Verden er blitt mer låt- og EP-fokusert, og det er en situasjon som passer meg veldig godt. Med fire sanger kan jeg jobbe intenst over tid uten å slite meg ut. Låtene kan sprike i alle retninger, og så er jeg stadig på jakt etter nye låter å ta med på scenen, sier han.

I tidligere intervju har Åge uttalt at han tre store forbilder: Bob Dylan, Bruce Springsteen – og Vidar Sandbeck.

- Jeg har tidligere spilt hans «Menuett i mai» sammen med Hilde Heltberg og Cato Sanden. I etterkant fikk jeg brev fra ham der han takket meg for at jeg behandlet sangen hans så fint. Først og fremst ville jeg spille inn «Pengegaloppen» fordi det er fin sang, og fordi det er lenge siden jeg har gjort en skikkelig coverversjon, sier Åge.

Sanger om egen utilstrekkelighet

Han vil ikke gå spesifikt inn på tematikken i de nye sangene, men han sier den anspente storpolitiske situasjonen og flyktningkrisen påvirker ham.

- Det er klart. Det er mange ting jeg ser rundt meg nå som jeg trodde vi var ferdige med. Jeg vokste opp under den kalde krigen, og nå begynner vi å få en situasjon som ligner på det, sier han, og fortsetter:

- Ellers er verden like heslig som den alltid har vært. Stormaktene kjemper fortsatt sine kriger med stedfortredere, noe som bare går utover de fattige. Det som er nytt i dag er at vi får alt sammen så nært innpå oss hele tiden.

Nøyaktig hva han er opptatt av forandrer seg hele tiden, det er problemet med å forholde seg til et liv, sier han.

- Jeg driver stort sett med og lager sanger om min utilstrekkelighet. Jeg prøver alltid å lage sanger som jeg selv synes er fine. Men så er det jo alltid den grusomme testen, da, når jeg tar dem på ut på scenen, det er da jeg ser hva som bor i dem. De fleste faller sammen. Men jeg har ambisjoner om å spille de nye sangene i sommer.

NRK filmer London-konserten

Nylig var Åge i London for å forberede seg på Royal Albert Hall-konserten 17. juni. 4200 personer kommer til å være i salen den kvelden. Like etterpå blir det konsert i Kirkenes og Hammerfest, Vinstra og Kvål. Forsamlingshuset på Kvål tar 180 besøkende. Det er like mange som de vanligvis har på gjestelisten, spøker Åge.

- Nå går jeg og grubler på hvilke sanger vi skal spille. Tanken er å gjøre de samme repertoaret på hele turneen. Denne konserten er på en måte ikke blitt helt virkelig før nå, sier Åge, som sier han merker at det begynner å spisse seg til.

- 17. juni skal vi spille en konsert som er den viktigste i karrieren vår. Så reiser vi til Kvål der vi også skal ha en konsert som er den viktigste i karrieren vår. Jeg prøver å tenke slik på det.

- Livet var ikke sånn da, sier Åge Aleksandersen. I 1975 drømte han slett ikke om å spille i Royal Albert Hall.

Han forteller at NRK skal lage tv-program om prosjektet. Gjennom to program skal de vise både konserten i sin helhet og veien frem til konsert. Programmene blir mest sannsynlig sendt til høsten. Åge har ikke noe imot å ha et tv-team i hælene.

- Nei, det fryder meg.