Renee Fagerhøi, som til daglig er kjøkkensjef på Kalas & Canasta i Trondheim deltar i semifinalen i Top Chef på TV2 mandag. Trond Vardehaug er kokk på kantinen ved Kunnskapssenteret, men har de siste månedene vært en ivrig kakebaker. Sist torsdag vant han Kakekrigen på Fem. Adresseavisen har utfordret dem til å lage det optimale påskemåltidet. En enkel, men supergod hovedrett og en lettvint, fristende kake.

Se oppskriftene på adressa.no.

Top-Chef kokkens påskefavoritt

Kakekrigen-vinnerens påskekake

Lammelår med sellerirot

- Lammelår er jo en klassiker i påsken, og jeg tenker at det er lurt å velge et utbenet lår, da får man bedre kontroll på stekingen. Jeg har laget en urteskorpe rundt steken, heller det enn å putte inn hvitløk her og der. Som tilbehør har jeg valgt en helbakt sellerirot med pisket kryddersmør istedenfor potet. Og en skysaus, sier Fagerhøi, og legger til at dette er lettvint mat fordi du setter lammesteken og selleriroten inn i ovnen samtidig.

Sheperds pie av restene

Fagerhøi foreslår at du lager en Sheperds pie av lammestek-restene. Hun er ikke så begeistret for å varme opp kjøtt og servere dagen etter. Men i en form med potetmos får du en helt nye rett, ifølge Top Chef-kokken.

- Jeg tar bare sausen som er til over sammen med kjøttet og grønnsakene, og putter alt i en ildfast form med potetstappe over. Dermed får du to helt forskjellige retter ut av ett lammelår.

Strøm og komfyr

Og dette er ikke for avansert å gjøre på hytta?

- Nei, absolutt ikke. Har du strøm og komfyr er ikke dette noe problem. Du vil bruke en halvtime på å forberede dette. Kanskje to-tre timer i ovnen, men da kan du jo lese en god bok og drikke rødvin så lenge, sier Fagerhøi.

Selv er hun vant til hardt arbeid på kjøkkenet, men alt til sin tid. Deltagelsen i Top Chef har vært en utrolig reise, men også knalltøff jobbing.

- Ikke bare er det to ekstremt flinke kokker jeg konkurrerer mot i semifinalen, de er dessuten to røslige mannfolk. Og det å stå mot de to, det kjenner jeg veldig på, selv om jeg ikke er noe pingledame, akkurat. Det er intenst og jeg har nervene i høyspenn. Jeg er sååå sulten på å slå dem, sier Fagerhøi.

Selvtillitsboost

- Som kokk i Trondheim er det lett å tenke at vi kanskje ikke henger like godt med som de andre. Vi ser ofte opp til restauranter i Oslo. De har jo en helt annen gjestegruppe. Det som har vært mest artig med Top Chef for meg er å oppleve at vi henger jo virkelig med, både når det gjelder trender og teknikker. Det har vært en deilig bekreftelse.

Vardehaug har valgt en sjokolademoussekake på nøttebunn med hvitsjokoladeglasur som dessert til Fagerhøis lammestek. Den hvite sjokoladen har fått gul farge i anledning påsken, og en appelsingelé er lagt oppå nøttebunnen.

Skitur-kake

- Appelsin og sjokolade er et typisk påsketema, og fargen gul må være med. Jeg liker godt nøttebunner fordi det gir en sprø tekstur. Med en fløyelsmyk mousse og en glatt, frisk gelé blir det god konsistens og god smak, sier kakeeksperten. Han mener kaken langt fra er avansert, selv om den ser både lekker og krevende ut.

- Har du riktig utstyr som en kjøkkenmaskin og en kakeform kommer du langt. Det kan være lurt å putte kaken i fryseren litt før du har på glasuren. Da stivner glasuren på et blunk, noe som er viktig for å få den jevn og fin.

Konditordrøm

- Smaken minner om det vi har i sekken på en skitur?

- Ja, det var tanken, men den egner seg nok best til kaffen eller som dessert etter skituren. Gjerne med en god dessertvin til, sier Vardehaug. Både han og samboeren har blitt skikkelige kakemonser etter at han meldte seg på Kakekrigen. Målet er å kunne jobbe enda mer med kaker og utvikle seg innen konditorfaget.

- Kreativiteten i meg er trigget etter at jeg har holdt på med kakebaking i så lang tid. Det har gitt mersmak, sier Vardehaug.

Renee Fagerhøi vil gjerne ha et rustikt og røft måltid i påsken, enkelt servert. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
Lammelår med urteskorpe, og bakt sellerirot med kryssersmør som tilbehør Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
Sjokolademoussekake med lysegul glasur er den ultimate dessertkaken i påsken, i følge Trond Vardehaug Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
Porsjonskaker, sjokolademousse på nøttebunn med lysegul glasur av hvit sjokolade. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth