Det virker ikke som det ligger muligheter for nye episoder med Morse-sequelen «Lewis». Men for den såkalte prequelen «Unge Morse» skulle det ligge an til flere runder spenning.

Den enestående universitetsbyen Oxford er ramme for handlingene for den unge etterforsker Morse, som i de opprinnelige bøkene til Colin Dexter og de tv-seriene om både voksne Morse og Lewis, som opprinnelig var Morses assistent. Serien karakteriseres også av klassemotsetningen skjerpet av en arrogant intellektuell overklasse, av tydelig tidsmarkører og av karakteregenskaper ved Morse som blir enda tydeligere når han blir eldre: hans hengivenhet for opera, hans tak på kvinner men manglende evne til å binde seg, hans analytiske evner og naturlige autoritet koblet med evig outsiderposisjon, hans affinitet for dyre bilder og for å få andre til å spandere øl på puben.

Hva bør du se på kino i påsken? Sjekk Adresseavisens guide

Det er mye å glede seg over, også i den tredje sesongen som vises på NRK1 i de siste påske-helligdagene.

I første episode er Morse fortsatt suspendert fra politiet etter røffe beginvehter på tampen av forrige sesong. Han henger med en dekadent gjeng unge London-snobber som arrangerer maskeball og andre sosiale stunts i et gammelt slott i utkanten av Oxford, som er omgjort til et psykedelisk diskotek. Vi er i 1967 må vite. Vi skal også innom allmuens forlystelser, til en tryllekunstner på et omreisende tivoli.

I episode to skal vi innom en bondegård okkupert av idealistiske hippier, til en supermarked som har introdusert selvbetjening – og til komplikasjoner i kjølvannet til Rhodesias (nåværende Zimbabwe) erklærte uavhengighet av den britiske kolonimakten.

Vil du heller gi deg strømmingen i vold? Sjekk Adresseavisens strømmeguide

Det har vært mange britiske tv-serier fra 60-tallet de siste årene, «Unge Morse» minner mest om er den like gode om Inspektør Gentley. Og en kan gå en smule lei av de forutsigelige tidsmarkørere i seriene. «Unge Morse» graver dypere og er lang mer elegant enn for eksempel «Med hjartet på rette staden» – også i detaljnivå. Episode to starter for eksempel med et hint til Savoy Truffle i Cadburrys assorterte konfekt; som var så elsket og hatet at George Harrison skrev en Beatles-låt om den i 1968.

Men det kan altså bli nok 60-tall også. Og den tredje sesongen av unge Morse blir i de  episodene ikke løftet fra bra til imponerende. Det er ofte tekstforfatterne det står på. Men selv når unge Morse er på sitt jevne, er det bra nok. Krimintrigene er bra løst, og Shaun Evans er en glimrende ung Morse.

Anmeldelsen er basert på to av tre episoder.