År: 1957

Stikkord: Avisen som flyveblad

Det var tiden før 4G på hytta: I det fjerne hørtes en svak motordur. Så økte den i styrke, og et lite fly kom til syne over fjellkammen. «Der kjæm avisa,» ropte en hytteeier, og snart flagret dagens ferske avis ned fra himmelen og landet med fortreffelig presisjon på tunet.

Les alle sakene i «Adresseavisen 250»-serien her

Fra luften så det slik ut for journalist Anders Forfang, som satt i baksetet på flyet som med ett hadde brutt stillheten i fjellet:

«- Her får vi vel ned å hilse på! sier flyveren. Dermed legger flyet seg over i en skarp kurve og stryker ned mot fjellvidden. – Klar nå! lyder det fra førersetet. Vi trekker hood’en tilbake og den friske fjelluften slår i ansiktet på oss i baksetet med det samme vi feier ut over setervollen. Så drysser vi ut vår påskehilsen: Dagens Adresseavis med siste nytt fra nær og fjærn.»

Fast oppdrag

Foran satt Per Ristan ved spakene i en Fairchild Cornell. Dette året var Trondheim Flyklubb som vanlig ute på oppdrag for Adresseavisen i den trønderske fjellheimen. Tre fly hadde lagt opp hver sin rute, og alle var fullastet med aviser og siste nytt.

Så endret Ristan igjen kursen, og flyet forsvant like fort som det var kommet. Over neste høyde ventet flere på fersk påskeavis.

«Når vi flyr tilbake over de lave, grå seterhusene, vinkes det til oss av alle krefter. Det er tydeligvis begeistring over besøket!» het det i avisens referat.

Hva skal du spise i påska? Få tips fra Top Chef-Renee og Kakekrigen-Trond

Nede på bakken ble de små buntene med aviser raskt pakket opp, og snart sto folk og studerte smått og stort som hadde skjedd siden tirsdag kveld. Ingen større ulykker, heldigvis, men en skiløper var savnet i Romsdalsfjellene, og en stor leteaksjon satt i gang. Utenriks var spenningen stadig sterk i Midt-Østen, der Jordan, Saudi-Arabia og Irak var i ferd med å danne en allianse mot Syria og Egypt. Spanjolen Salcedo hadde slått Egil Danielsens verdensrekord i spyd.

«Men været da?» spurte noen. Jo, godværet skulle holde seg og vare påsken ut.

Eventyrtur

I fine flyforhold fortsatte PerRistan og hans passasjer. «Det ble en eventyrtur i en fjellverden som lå badet i påskeskol,» ble det meldt fra baksetet. Fra Lade flyplass var kursen satt mot Meldal, deretter mot Trollheimen, der fjelltoppene lå glitrende i solen. På Jøldalshytta «krydde det av folk», og et større antall aviser måtte lempes ut. Så sto Trollheimshytta for tur, etter en flukt ned den trange Svartådalen mellom Trollhetta og Geithetta, videre over Mellomfjell og de stupbratte Gjevilvasskamman til Storli og Kåsa, før Gjevilvasshytta var neste dropp. Ennå var ikke flyet tømt for aviser, så turen fortsatte over Oppdal, mot Orkelsjøen og et slipp på Orkelsjøhytta og derfra i traktene øst for Soknedalen og til hytteområdene ved Samsjøen, der fjellfolket også fikk kjærkomment lesestoff.

Falkberget og Trygve Lie

Over alt så Adresseavisens svevende reporter at «folk vinket og fektet til oss fra løypene og bare var store, hvite smil i påskebrune ansikter».

Den samme begeistring skapte de to andre flyene som var ute på tilsvarende oppdrag denne dagen, en Auster, som også dro fra Lade, og en Piper Cub som tok av fra Kvernfjellvatn i Selbu med Sylene som mål. Auster’n hadde for øvrig med seg to helt bestemt adresserte aviser. Den ene skulle leveres til Johan Falkberget på Rugeldal og den andre til Trygve Lie, som ferierte på hytta Lieset. Etter Hitterdal og Valdal, Aursunden og Glåmos, returnerte flyet til Trondheim via Vassfjellet og ga seg ikke med sin runde før et siste dropp var gjort på Grønlia i Bymarka, der den ferske påskavisen «falt ned på trappen», ifølge det som ble skrevet i neste utgave, 2. påskedags avis.

Flygeren Per Ristan i ferd med å laste inn den ferske påskeavisen før avgang fra Lade flyplass. Foto: Faksimile fra Adresseavisen 23. april 1957