Ti personer alene på en øy. Én av dem er en kaldblodig morder.

Plottet er velbrukt, og i de seneste årene har vi blant annet opplevd det i den siste romanen til Hans Olav Lahlum, og i den mest spennende boka/tv-dramaet i den svenske serien om Maria Wern.

Men originalen er best. Agatha Christies historie «And Then There Were None» er basert på barnereglen «Ten Little Soldiers», og boka het på norsk «Ti små negerunger» før den fikk den mer politisk korrekte direkte oversettelsen.

Hva bør du se på kino i påsken? Sjekk Adresseavisens guide

Historien om ti personer som alle er invitert uavhengig av hverandre til øya Solider Island utenfor Devon på sørkysten av England, er filmatisert og vært gjenstand for flere tv-serier. Men ingen har hittil turt å ta den helt ut, og fulgt boka til siste slutt - i–film og tv-versjoner er historien noe sukret. Inntil nå, her følges grøsset helt ut.

Og det er blitt en grøssende god tv-serie.

Vi følger alle ti personene i følget (så lenge de er fulltallige), men hovedfokuset er på sekretæren Vera Claythorne (glimrende spilt av Maeve Dermody) fra det øyeblikk hun blir rekruttert til «jobben» - og gjennom de utrivelige begivenhetene på øya.

Vera er som de andre, plukket ut til å bli stilt til doms for sine ugjerninger. For hennes vedkommende dreier det seg om en liten gutt hun var barnepike for som druknet. De andre ni har andre historier, en yrkesmilitær, en politimann, en lege og en dommer - alle har liv på samvittigheten. Men hvem er morderen, er det en utenforstående, eller en av gruppen på ti?

Vil du heller gi deg strømmingen i vold? Sjekk Adresseavisens strømmeguide

De har ingen mulighet til å slippe unna øya, og den generelle mistroen og mistenkeligheten forgifter stemningen og forsterker panikken. Kjente skuespillere som Miranda Richardson, Anna Maxwell Marrtin, Charles Dance, Burn Gomma og Aidan Tiurner sammen med knivskarp regi sørger for at klassikeren fra 1939 oppleves sitrende aktuelt selv om historien med frapperende detaljnivå er plassert i opprinnelige tidskoloritt.

Og den som klarer å tippe morder ti minutter før avslutning fortjener mer enn én ekstra påskemarsipan.