Onsdag starter arbeidet med å gi Tordenskioldsparken mellom Frimurerlogen og Vår Frue kirke et helt nytt preg. 20. oktober skal parken åpnes som minnested for 22. juli med hvit betong, vannbasseng og 77 lys, ett for hver av de døde.

Statuen av Arve Tellefsen blir i løpet av noen uker flyttet fra sin nåværende plassering foran parken til fortauet foran Frimurerlogen.

De som står bak utformingen av minnestedet, vil lage en park for alle.

- Parken vil bli mye lettere tilgjengelig fra Kongens gate enn den hittil har vært. Den har jo heller ikke vært tidligere vært stengt, men jeg tror det vil føles mye mer naturlig å ta parken i bruk når minnestedet blir åpnet, sier Ulrika Wallin i rådmannens fagstab. Hun har ledet arbeidet med det nye minnestedet.

Grundig prosess

Utformingen er valgt etter en lengre prosess. Seks grupper arkitekter og kunstnere ble invitert til å levere forslag til hvordan minnestedet kunne utformes. Arbeidet ble gjort i nært samarbeid med dem som ble berørt av 22 juli-terroren, og publikum ble invitert til å si sin mening om hvilket forslag som var best.

Kommunen mente en grundig prosess var viktig for å få bred oppslutning om utformingen av minnestedet. Andre steder har slike minnesteder ført til debatt og motstand. Det har ikke skjedd i Trondheim.

Til slutt ble «Terra Incognita - den hvite plassen» valgt. Den danske landskapsarkitekten Marianne Levinsen og den svenske kunstneren Anders Krüger sto bak forslaget. De har gjort mindre justeringer av sin opprinnelige plan, men alle de opprinnelige ideene er bevart.

De to som vant, har laget liknende uteområder i flere verdensdeler.

Unge tekster, bibelsitater og poesi

Minnestedet blir preget av hvite flater, vann, planter og lys. Skoleelever og andre er dessuten blitt invitert til å skrive tekster som skal graveres inn i den hvite betongen.

- Vi er i god gang med å velge ut tekstene og vil bruke både poesi, bibeltekster og tekster skrevet av ungdom i Trondheim. Tekstene refererer delvis til det som skjedde, men har også andre perspektiver. Parken skal ikke bare være et minnestet for 22. juli. Den skal kunne brukes på mange forskjellige måter, sier de to.

Levinsen og Krüger har tidligere fortalt at de har villet lage en park som henvender seg til hele befolkningen, samtidig som den inviterer til samvær og ettertanke.

Appell til de unge

Både for dem og Trondheim kommune har det vært viktig å skape et minnested med appell til de unge, den generasjonen som ble hardest rammet av terroen i 2011.

Inngangen fra Kongens gate til «Den hvite plassen» får brede trapper man kan sette seg ned på. Lenger inne på området bygges flere betongøyer som man også kan slå seg ned på. Parken får en egen scene og et ti centimeter dypt vannbasseng med 77 lys.

Sture Nyberg i Trondheim bydrift forteller at selve anleggsarbeidet kommer i gang i neste uke. Men det blir ikke snakk om dypere gravearbeider.

Avklart med Tellefsen

- Vi må forholde oss til de arkeologiske forholdene. Enkelte områder av Tordenskioldsparken er arkeologisk sett mer interessante enn andre. Men siden vi ikke graver dypt, kan vi unngå å komme i konflikt med arkeologiske interesser, sier Ulrika Wallin.

Prisen på hele prosjektet blir rundt ti millioner kroner, hvis det ikke oppstår arkeologiske overraskelser.

Wallin forteller også at flyttingen av statuen av Arve Tellefsen er avklart både med Tellefsen selv, med kunstneren Per Ungs etterkommere og med giveren, Trond Lykke. Hun mener det er en fordel at skulpturen blir flyttet til Frimurerlogens inngangsparti, siden det er den bygningen Tellefsen har tilknytning til.

Tordenskioldsparken: Onsdag starter arbeidet med å gjøre om Tordenskioldsparken mellom Frimurerlogen og Vår Frue kirke til minnested. Bildet viser omtrent samme utsnitt av parken som skissen. Foto: Morten Antonsen
Minnestedet: Brede trapper fra Kongens gate skal gjøre minnestedet for 22. juli i Tordenskioldsparken fristende å gå inn i. Øyer av hvit betong og et vannbasseng med 77 lys bil prege området. Foto: MARIANNE LEVINSEN og ANDERS KRÜGER