Det sier den prisbelønte NRK-journalisten Sidsel Wold i forbindelse med den brutale krigen i Syria og alle terroraksjonene i Europa.

- Jeg frykter at troen vi har til hverandre vil byttes ut med mistenksomhet og mistro.

Sidsel Wold blir årets Olsokprofil på Stiklestad og ser frem til å bruke talerstolen på det historiske slagstedet.

- Jeg er veldig interessert i religion og har hørt om Stiklestad siden jeg var liten. Jeg elsker historier om vikinger og vikingkonger. Jeg så mitt første spel tidlig på 1980-tallet da jeg var voksen nok til å komme meg dit.

Må finne forklaringer

Under årets Olsokdager på Stiklestad skal Sidsel Wold blant annet holde foredrag og bli intervjuet av en annen mangeårig NRK-profil, Anne Grosvold.

- Jeg vil ikke røpe så mye om hva jeg skal si på Stiklestad. Det skjer store endringer i verden og mye kan skje før sommeren. Men jeg vil snakke om de store endringene i vår tid og hva frykt gjør med folk. Vi må finne forklaringer på det som skjer for å overvinne frykten, tror Wold.

Sidsel Wold sikter til unge mennesker som velger å ofre livet som selvmordsbombere.

- Hva fikk disse til å gjøre dette? Hvorfor gjorde Breivik det han gjorde. Jeg forsvarer selvsagt ikke disse handlingene, men vi må finne årsaken. Vi må finne ut hvorfor folk sprenger seg i lufta for å kunne ta tak i roten av problemene.

Les også: - Flyktningene kommer til et helt annerledes land

Sinte og frustrerte

Wold tror mye av grunnen til den brutale konflikten med IS skyldes den USA-ledede krigen i Irak i 2003.

- Den irakiske hæren ble brutt opp og flere av soldatene har senere funnet veien til IS. Dessuten har vi problemer med parallelle samfunn i Europa hvor mange er sinte og frustrerte mennesker finner en ideologisk kampsak og mening med Syria-krigen. Det hele er veldig sammensatt, men det er viktig å se på bakgrunnen. Vi må se det store bildet. Det er ikke svart/hvitt.

Hetset under Gaza-krigen

Sidsel Wold dro i 1978 til Israel for å arbeide på kibbutz. Siden ble hun en av de mest fremtredende utenrikskorrespondentene i Norge, og hun har opplevd massiv hets og hatmeldinger mens hun har rapportert om Gaza-konflikten.

- Det er mye som har endret seg i Israel siden jeg første gang kom dit på slutten av 1970-tallet, sier Wold, som tidligere har uttalt til Adresseavisen at hun ikke kan la Mosebøkene eller Hamas charter være rettesnor for journalistikken.

- Folkeretten og internasjonal lov er det jeg må holde meg til. Da er undertrykkelse og okkupasjon galt, mener hun.

Les også: NRK har registrert 664 klager på Gaza-dekningen

Søkelys på Midtøsten

Førstekonservator Heidi Anett Øvergård Beistad sier Midtøstens sterke posisjon som helligsted og symbolsted både i fortid og nåtid gjør at det er av stor interesse for Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK) å sette søkelys på regionen.

- SNK har derfor over flere år invitert ulike samfunnsaktører, både journalister, politikere og akademikere, til å presentere sine synspunkt på Midtøsten fra Stiklestads talerstol. Det siste året har hele Europa vært vitne til et økt nærvær av utviklingen i Midtøsten, blant annet gjennom en enorm flyktningstrøm. I forlengelsen av dette ønsker SNK å forsterke vårt søkelys på regionen og dens betydning, sier hun.

Wold er overveldet og synes det er uvirkelig at hun skal være profil på historiske Stiklestad.

- Det var veldig stas å bli plukket ut. Dette er veldig stort for meg, sier hun.

Les også: Verden mellom to permer

Tidligere olsokprofiler:

H.K.H Kronprins Haakon (2015)

Børge Brende (2014)

Guri Hjeltnes (2013)

Dick Harrison (2012)

Jonas Gahr Støre (2011)

Ingelin Killengreen (2010)

Jan Egeland (2009)

Anne Aasheim (2008)

Gunnar Stålsett (2007)

Gudmund Hernes (2006)

Kåre Willoch (2005)

Thomas Hylland Eriksen (2004)

Karsten Alnæs (2003)

Tor Åge Bringsværd (2001)