- Han er en multikunstner, en utmerket skulptør og en glitrende skribent og maler. Likevel er han en litt innesluttet person. Han kan virke sur, sier Høiem som har kjent kunstneren siden han traff ham tidlig på 1970-tallet i Paris .

- Han er en litt tung skandinav, supplerer Marte Høiem som sammen med faren Per står bak den åttende utstillingen med Kirkeby i Trondheim. De har samlet verk av Kirkeby i en årrekke.

- Kirkeby har vært min favorittkunstner i alle de år, noe som har ført til en betydelig samling etter hvert. Og det er derfor vi har mulighet til å gjøre en utstilling som dette, for dette er en omfattende grafikkutstilling med mange nye verk, sier Høiem.

London, København og Trondheim

Han har jobbet systematisk for å gjøre navnet Per Kirkeby kjent i Trondheim. I forbindelse med kunstnerens 70-årsdag i 2008, hadde Kirkeby en stor utstilling ved Tate Modern art gallery i London. Året etter fikk Høiem låne hele Kirkeby-samlingen som befinner seg på Louisiana til en Kirkeby-utstilling ved Trondheim Kunstmuseum.

- Da skjedde det noe her i byen. Da begynte folk å snakke. «Er han så stor, ja». Og den utstillingen førte til besøksrekord ved Kunstmuseet her, forteller Høiem.

Den danske kunstneren er utdannet geolog og har vært opptatt av naturen, noe som gjenspeiles i bildene han lager. Kirkeby bor i København og maler fortsatt. Utstillingen ved Galleri Ismene spenner over flere grafiske teknikker og viser flere sider av hans kunstnerskap. Her sees grafikk med både sarte og figurative etsninger, og kraftfulle og abstraherte serigrafier fra noen år tilbake. Også hans nyeste trykk er å finne på utstillingen.

Superstjerne

- Per Kirkeby er Wenche Foss i tredje potens i hjemlandet. Hver gang du kommer til Danmark så hører du at det er tre-fire nye utstillinger på gang, og at det er gitt ut fem-seks nye bøker. Det er en enorm fokus på ham, og den er kontinuerlig. Han er den store, sier Høiem. Likevel understreker galleristen at det slett ikke er noen sensasjon å ha en utstilling i Trondheim av den kjente dansken.

- Hvis man driver seriøst med kunst, så er de vesentligste kunstnerne de enkleste å samarbeide med. De enkleste å snakke med.

Direktør ved Trondheim Kunstmuseum, Johan Börjesson, bekrefter at Kirkeby er en av Nordens store.

- Per Kirkeby er og har fremfor alt vært en betydningsfull maler og grafiker på 1980- og 1990tallet. Han er en av de store, sier Börjesson

Kirkeby har i de senere årene blant annet laget bronseskulpturer til operaen i København. I flere av hans verk ses kristne symboler. Han har også bidratt til Skulpturlandskap Nordland med installasjonen «Varde» i Meløy.

Per Kirkeby stiller ut i Galleri Ismene i Ila. Den danske kunstneren er gallerist Per Høiems (bildet) favorittkunstner. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Per Kirkeby regnes som en av Skandinavias største nålevende kunstnere, i følge Marte og Per Høiem hos Galleri Ismene. Foto: Håvard Haugseth Jensen