– Han har de to viktigste egenskapene et menneske kan ha ha: Han har en godhet, eller kall det gjerne barmhjertighet, som er helt spesiell. Og han har evnen til å se andre, sier artist Hanne Krogh.

Hun skal lede den utsolgte konserten i Snåsa kirke lørdag kveld. Rundt 400 publikummere får plass i kirka, sammen med hedersgjesten Gjerstad.

Fikk stemmen tilbake

Margreth Olins «Mannen fra Snåsa» er den åttende mest sette filmen på norske kinoer i år. Siden premieren 18. januar er den sett av 167 000 mennesker. Filmskaperen er overveldet av responsen.

– Jeg har vært mye rundt i landet med filmen og i alle kinosaler jeg har vært i har det kommet folk som har vært en eller flere ganger hos Joralf. Det er alt fra leger til folk som forteller at han har vært en bauta i livet deres i 30 år. Det er unge mennesker som har opplevd mobbing, og som forteller at møtene med Joralf gjorde at de fikk troen på ungdomslivet tilbake, sier Olin.

Hun har også fått brev fra leger og helsepersonell som vektlegger tiden Gjerstad bruker, og viktigheten av omsorg, nærhet og berøring.

– De skriver om hvor viktig det er i alle pasientmøter, men at det sjelden blir tid nok til det. Jeg tror og håper at filmen betyr en forskjell for mange som har sett den. Den måten Jorald ser og møter folk på mener jeg kan ha overføringsverdi til mange som jobber med mennesker som oppsøker hjelp av ulike grunner. Joralf har noe å lære oss. Jeg opplever også at en del av hans argeste kritikere har moderert seg etter å ha sett filmen, sier Olin, som kommer til Snåsa lørdag sammen med sin eldste datter.

– Filmen beskriver egenskapene hans så godt. Det er det som gjør at vi er så mange som tenker på Joralf med så stor varme, uansett hvordan man stiller seg til alt annet. Mange ser godheten hans, selv om de stiller seg forundret til det uforklarlige, eller ikke har opplevd de helbredende evnene hans. Jeg tror det er derfor nesten et helt land viser takknemlighet over å ha fått lov til å bli kjent med et slikt menneske, sier Hanne Krogh.

Hun ble kjent med Gjerstad da hun mistet stemmen på en julekonsertturné i Nord-Trøndelag i 2000. Hun hadde aldri hørt om Gjerstad, men fikk tips av lokalbefolkningen.

– Stemmen ble bra igjen etter møtet vårt. Men jeg vil først og fremst understreke at han er et usedvanlig menneske, også utenom de uforklarlige evnene han har. Han er fylt med intelligens, klokskap, humor og en stor omsorg for andre mennesker. Hans fremste evne er å se andre mennesker. Joralf er et stort menneske. Da jeg traff ham første gang følte jeg at jeg hadde fått en ny venn.

Varme hilsener

Tidligere denne uka la Krogh ut et bilde av Gjerstad og seg selv på Facebook, og fortalte at hun skulle være med å feire ham.

– Facebook-veggen min flommer over av varme hilsener. Og jeg føler at jeg bærer med meg hilsener på vegne av veldig mange, sier Krogh, som ellers tilbringer store deler av våren utenlands. Hun skriver på to store forestillinger som skal settes opp i vår og sommer. Men hun har satt av tre dager til å være i Snåsa.

– Det er hyggelig å kunne dra til Nord-Trøndelag og ha tid til litt mer enn å bare løpe. Og jeg vil forberede meg ordentlig, det er mye som skal settes sammen her, sier Krogh.

Hun lover en variert kveld med blant andre filmskaper Olin, kollegene Mari Boine og Marianne Antonsen med flere. Krogh trekker også frem den lokale sangeren og låtskriveren Kjersti Kveli, som hun beskriver som en fantastisk artist. I tillegg til det musikalske vil det også være flere som vil si noe til jubilanten.

Startet hjelpefond

Artistene stiller opp uten honorar. Inntektene går til Marthe og Joralfs hjelpefond for funksjonshemmede. Formålet er å gi midler til lag og organisasjoner som arrangerer friluftsarrangement for funksjonshemmede i alle aldre i Nord-Trøndelag.

– De gjør det i takknemlighet til Joralf og for det han har stått for hele livet, sier Erik Sakshaug. Han er far til Marthe Lystad Sakshaug som Gjerstad startet hjelpefondet sammen med for 15 år siden.

Familien kom i kontakt med Gjerstad fordi datteren hadde store utfordringer med bevegeligheten og føttene da hun var ung.

– Hun var dårlig til beins og havnet i rullestol, uten å egentlig finne årsakene til det. Nå er det medisinering som hjelper henne, men Joralf var en viktig medhjelper og støttespiller i den fasen. Han bidro til å løse opp muskulaturen og gjorde hverdagen mye enklere, sier Sakshaug.

– Joralf er for spesiell

Forlegger Erling Kagge ga ut Gjerstads siste bok, «Det siste brevet» i fjor høst.

– Vi beundrer Joralf som medmenneske og som forfatter. Å være hans forleggere er en stor begivenhet i forlagets historie, sier Kagge.

– Hvordan opplever du budskapet hans, og hva har gjort mest inntrykk i møtene med ham?

– Joralf har brukt livet sitt på å hjelpe mennesker. Det er fantastisk. For meg er livet Joralf lever, den godheten han viser, også budskapet hans.

– Forstår du kritikerne og skeptikerne som ofte melder seg i diskusjoner rundt Gjerstad og hans evner?

– Ja, absolutt. De er litt kjedelige å høre på, men det er neppe meningen at alle skal finne en enestående og varm verdi hos ham. Joralf er for spesiell, sier Erling Kagge.

Hør Adresseavisens kommentatorer på Podkast

På premiere: Margreth Olin og Joralf Gjerstad på premieren på dokumentarfilmen «Mannen fra Snåsa» i Oslo i januar. – Nå gleder jeg meg til å treffe ham igjen, ta han i hånda og gi han en klem, sier Olin, som kommer til bursdagsfeiringen i Snåsa lørdag. Foto: Larsen, Håkon Mosvold, NTB scanpix
Møtested: Forlegger og tidligere polfarer Erling Kagge hilser på Joralf Gjerstad før premieren på dokumentarfilmen «Mannen fra Snåsa» i januar i år. Foto: Larsen, Håkon Mosvold, NTB scanpix
Erik Sakshaug. Foto: privat