Nyheten om at Bruce Springsteen kommer til Granåsen 26. juli, fikk meg til å tenke på en formiddag i Gøteborg i juni 1985. Jeg sto i kø for å kjøpe svenske tabloidaviser. De var fulle av stoff om verdens største superstjerne akkurat da.

Skandinavisk presse hadde beleiret Park Avenue Hotell, der han bodde i en godt bevoktet leilighet sammen med kona Julienne Phillips. Journalistene bevoktet alle inngangene til hotellet dag og natt i håp om å få et bilde og en prat med den uoppnåelige stjernen.

Rita Ottervik og mange andre ble begeistret over nyheten om at Springsteen kommer til Trondheim.

Bak meg hørte jeg to unge menn som snakket trøndersk. Jeg begynte å prate med dem og fikk høre en historie som førte til at jeg kunne sende hjem en rapport som startet slik:

«Av de 120 000 som er i Gøteborg for å oppleve Bruce Springsteen i kveld og i morgen, er det sannsynligvis ingen som har kommet «The Boss» så nært innpå livet som Bjørn Valø og Johnny Olsvik fra Byåsen i Trondheim.»

De to hadde klart det ingen pressefolk lyktes med; de hadde møtt Springsteen og slått av en lengre prat. Han hadde villig latt seg fotografere sammen med dem og skrevet autografer: «To Bjørn, thanks for waiting.»

En historisk dag, mener kommunaldirektør Ola By Rise.

Springsteen ble godt passet på: «To meter høye livvakter er ved hans side så snart han viser seg utenfor hotellsuiten. Bruce er riktignok blid og hyggelig og skriver gjerne autografer, men noen lengre prat blir det aldri anledning til.»

Bortsett fra med Bjørn og Johnny. De to hadde fått et glimt av ham i en bil som kjørte ut fra hotellet og la på sprang etter den. De fant bilen parkert et par kvartaler unna, og Springsteen hadde tid til å prate. Han ble ekstra interessert da Bjørn Valø fortalte at han og kameraten Per Roger Schrøen sommeren før hadde vært på besøk i New Jersey, Springsteens hjemsted, en hel måned for å bli kjent med miljøet han synger om.

«- You are crazy, svarte Bruce og satt tvekroket av latter inne i bilen.»

Slik kjøper du billetter til konserten i Granåsen.

Han gikk ut på gata og holdt rundt skuldrene på både Bjørn og Johnny mens de ble fotografert. Og det ble ikke bare en prat i forbifarten, men en ordentlig samtale.

«- Hjemme i USA kan jeg gå uforstyrret på gata. Folk vinker og hilser, men de er vant til å se meg, i hvert fall hjemme i New Jersey og lager ikke så mye oppstyr. Her i Europa er det annerledes. All oppmerksomheten og viraken blir slitsomt, men jeg elsker å stå på scenen og spille og liker å reise rundt og treffe folk, så jeg klager ikke.»

Bjørn og Johnny opptrådte som rutinerte journalister og lurte på om det stemte at tittelen på neste album ville bli «Murder Incorporated».

«- Det var bare en sang som ble til overs fra «Born To Run», og jeg har ikke bestemt hva jeg skal gjøre med den ennå», svarte Bruce, som ble riktig pratsom etter hvert. Han likte godt å høre at det var albumet «Darkness On The Edge Of Town» som førte til at de ble svorne fans.

Og hvis gutta fra Byåsen ved en senere anledning skulle befinne seg i New Jersey, var det bare å komme på besøk, hvis det ikke ble for sent på kvelden.

«- Dette er det største vi noen gang har opplevd. Bruce var akkurat den kamerattypen vi hadde ventet oss og mer til, sa Bjørn og Johnny i intervjuet jeg gjorde med dem.»

De utdypet sitt forhold til Springsteen slik:

«- Tekstene handler om oss, om vanlige, unge folk. Musikken er skreddersydd slik at helheten blir utrolig sterk. Nå når vi har møtt ham, vet vi at han er akkurat så sympatisk som vi alltid har trodd. Han er kort og godt den beste.»

Bjørn Valø og Johnny Olsvik strålte da vi sto på Avenuen i Gøteborg for 31 år siden.

Verdens suverent største stjerne på den tiden, leverte kvelden etter en konsert som fikk anmelderne til å gå av skaftet. I en annen artikkel oppsummerte jeg kritikernes reaksjoner slik:

«Det er nok en fare for at man ikke blir trodd av andre enn dem som var til stede når man skriver at Bruce var bedre enn alt annet til sammen, når man skriver at han først gjorde det umulige, for så å gå over til underverk.»

Bjørn Valø og Johnny Olsvik var ikke de eneste som var fornøyd med turen til Gøteborg. Så får vi se hva som skjer når Springsteen spiller i deres eget nabolag.