«Fotball forklarer verden» var norsk tittel på Franklin Foers bok fra 2005 om bl.a. lidenskap, hat og vold i moderne, globalisert fotballkultur. Tittelen og deler av boka er et kledelig apropos til det som sannsynligvis er og blir den mest unorske norske filmen på kino i år. «El Clásico» er sår, tragikomisk og varm feelgood om to kortvokste kurdiske brødre i en landsby i Irak som satser alt for å komme seg til Spania for å overrekke et par sko til Ronaldo.

Den norskkurdiske filmskaperen Halkawt Mustafa spillefilmdebuterte med «Rødt Hjerte» i 2011 om ungdom, forelskelse og tvangsekteskap. En sympatisk film hvor bildene og bruken av landskap og mennesker imponerte mer enn dramaet. Litt av det samme gjør seg gjeldende i «El Clásico», men dette er en langt bredere film, som særlig i første del spiller godt på fotball som en slags nøkkel til mye, muligens også kjærligheten, selv for folk som ikke er så opptatt av fotball.

Filmen er bygget rundt to kortvokste brødre i en kurdisk landsby i Irak, spilt av Wrya Ahmed og Dana Ahmed. Wrya spiller Alan, som drømmer om å gifte seg med sin hemmelige kjæreste. Problemet et at kjærestens far, en skomaker, ikke vil gifte datteren bort til en kortvokst. Alan og broren bestemmer seg for å stjele et par sko han har laget og gi dem til hans favorittspiller Ronaldo på Real Madrid, i håp om at det skal få skomakeren på bedre tanker.

Som frodig folkekomedie med sår bunn rulles historien ut. Filmen lever best i første del, hvor fotballgalskapen i landsbyen skildres i fin dynamikk med dramaet om de to kortvokste brødrenes standhaftige forsøk på å forfølge sine drømmer. Kjell Vassdals foto og de to filmdebutantene i hovedrollene løfter en historie som krever mer velvilje fra publikum etter hvert, særlig i andre del med brødrene på strabasiøs ferd mot Madrid i firhjuling, via Baghdad.

«El Clásico» får sagt en del om fotball og lidenskap, om fotball som verdensspråk. Den den er mest sympatisk som drama om forholdet mellom de to brødrene, mest interessant som en roadmovie i Irak, på jakt etter snarvei til Europa. «El Clásico» er kjælenavn på det legendariske toppoppgjøret mellom Real Madrid og Barcelona i Spania. Det er langt fra den kurdiske landsbyen i Irak til lstadion Santiago Bernabéu i Madrid. Filmen gjør det for enkelt for seg i de vondeste delene av historien til å bli helt god, men i sjarm og varme går de to brødrene i hovedrollene langt utenpå en viss fotballspiller på R.