- Samfundet er vårt Rockefeller på bortebane, et fantastisk fett sted å spille, og med et veldig bra publikum, sier vokalist og gitarist Åsmund Lande. Lørdag spiller bandet på Stjørdal.

Konsertene i denne helgen er starten på en real våroffensiv fra bandet som ga ut sitt fjerde studioalbum «Konge uten ei krone» i februar. Rett etter utgivelse spilte de noen konserter, med større publikumsinteresse og mer liv enn noen gang.

Syv album på fem år

- Det var betryggende, sier bassist og vokalist Knut-Oscar Nymo. Oslo Ess er kjent som et av landets mest hardtarbeidende band, og åtte konserter på ett år er uvant kost. Men det hører med til historien at både Lande og Nymo også er sentrale i bandet OnklP og de fjerne slektningene – som i løpet av to år har gitt ut tre album og turnert hektisk oppfyrt av storhiten «Styggen på ryggen». På drøyt fem år har de to gitt ut syv album med to band – og spilt en uhorvelig mengde konserter. Arbeidsmoralen til Oslo Ess-gjengen er av slaget som vi trodde døde ut med gamle dagers rockeband.

Det tredje sentrale medlemmet i Oslo Ess, Peter Larsson, hadde et rolig år i fjor. – Det var uvant, men fint på mange vis, men det er veldig deilig å komme i gang igjen, sier Larsson.

Inspirert av amerikansk punk

«Konge uten ei krone» følger omtrent samme formel som Oslo Ess er blitt kjent for, men de har hatt fokus på tempo. Deres fjerde album er deres raskeste, og viser hvor de kommer fra. Amerikanske 90-tallspunk og spesielt Rancid er bandets største inspirasjonskilder.

- Litt irriterende å stadig bli sammenlignet med Jokke & Valentinerne og Raga Rockers?

- Det er jo et flotte folk å bli assosiert med. Veldig bra band. men vi har et annet tekstunivers; og vi har hørte egentlig aldri mye på dem. Av de fire store, og norske artister generelt, er det uten tvil DumDum Boys vi er mest inspirert av – men det er jo lett å havne i bås med andre osloband når vi er så Oslo-basert som vi er, sier Nymo.

Den siste store norskbølgen

At de endret språk fra engelsk til norsk hadde utgangspunkt i ønske om å kommunisere tettere med publikum. – Tekstene når frem på en helt annen måte når du synger på ditt eget språk, sier Lande. Da Oslo Ess spilte sine første konserter var det knapt andre nyere rockeband som sang på morsmålet.

- Vi var heldige med timingen. Det var et sug etter band som oss, og det dukket opp flere bra artister som sang på norsk omtrent samtidig. John Olav Nilsen & Gjengen, Kvelertak, Kråkesølv, Honningbarna og mange fler.

Sistnevnte band vant Urørt-finalen året Oslo Ess selv deltok Studentersamfundet, deres første møte med Storsalen. De har mange gode minner derifra; blant annet en konsert som startet nesten katastrofalt. Først falt backdropen, sceneteppet, ned over flere av medlemmene, og fullt kaos oppsto, så gikk den ene basstrengen til Knut-Oscar. Tidenes dårligste start på en konsert.

Første betalte jobb på Knaus

- Men det største minnet vårt fra Studentersamfundet er en konsert på miniscenen Knaus. Det var vår første betalte jobb. Vi fikk fem tusen kroner for den, og jeg husker vi brukte 15 000 kroner på lysutstyr og backdrop. Det er typisk for hvordan vi har jobbet oppover årene. For hver krone bandet tjente så la vi kanskje tre kroner inn i bandet. Jeg skjønner ikke helt hvordan vi fikk dette til å gå opp, men det var en viktig strategi for oss, sier Lande.

Tiden for blakke dager i kollektiv, og arbeid på «Dagsen» for å finansiere musikerlivet er over. Det lå nok en del romantikk i å leve dette livet. – Det var rockere vi skulle bli, og fra vi var 16 år har vi trodde det store gjennombruddet var rett rundt hjørnet. Vi hadde ikke tid til noe annet. Det tok noe lengre tid enn vi trodde, men vi gleder oss over dag over at vi har fått det til, at vi kan gjøre det vi alltid har drømt om, og samtidig tjene litt penger på det, sier Lande, før han legger til:

- Men likevel er det ingen ting i dag som kan måle seg med følelsen første gang vi spilte for et publikum, første gang vi satt i en bil på vei ut av byen for å spille et annet sted – eller som første gang noen betalte oss for å spille ...