Etter et langt vennskap blir Eldar Vågan og Øystein Dolmen nye musikalske kompanjonger. Foto: Håvard Haugseth Jensen

- Vi har regnet ut at vi til sammen har holdt på med musikk i nesten 100 år, sier Øystein Dolmen og ler mot kompis og kollega, Eldar Vågan.

De har kjent hverandre i en mannsalder, men aldri opptrådt profesjonelt sammen på en scene. På en fest under innspillingen av filmen «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin», fant Dolmen og Vågan ut at tiden har kommet.

Se Dolmen og Vågan synge «Kanskje kommer kongen» øverst i saken.

- Vi prøver hele tiden å finne på noe nytt. Repertoar har vi, så hvorfor ikke laget et show sammen? sier Vågan.

Gitaristen kjent fra Vazelina Bilopphøggers hadde stemmen til en av karakterene i animasjonsfilmen om Knutsen & Ludvigsen. Samarbeidet med Dolmen ga mersmak, og Vågan inviterte med seg artisten på sitt årlige sommershow. «Torsk i taklampa» skal gå i fire uker på Hamar i juli, deretter tar den nye duoen det musikalske showet til Trøndelag.

Animasjonsfilmen om Knutsen og Ludvigsen har gitt Øystein Dolmen mersmak. Nå skriver han på oppfølgeren. (PLUSS)

Kazoo og fullt band

De har ikke bare interessen for musikk til felles. Humor og sansen for gode historier er en åpenbar fellesnevner. I restauranten på Rockheim flyr den ene historien etter den andre over bordet.

- Vi har begge et emosjonelt forhold til Rockheim. Jeg var med å la ned grunnsteinen her, forteller Vågan.

- Nå har Eldar lyst til å kjøpe grunnsteinen for å ha i trofésamlinga si, han har ikke noe bildebevis på at han var til stede nemlig, bryter Dolmen inn. Også han har en plass i Rockheims historie. I 2014 ble Knutsen & Ludvigsen innlemmet i «Rockheim Hall of Fame».

Heldigvis for Vågan finnes det både tekst og bildebevis som viser at han spilte på Rockheim i august 2008.

«Torsk i taklampa» blir et musikalsk show ispedd noen stand up-elementer. Dolmen og Vågan lover både kjente låter fra to lange musikkarrierer og noen helt nye. De stiller selv med gitarer og kazoo, i tillegg får de selskap av et band.

- Jeg tror folk hadde blitt lei seg dersom vi ikke hadde dratt i gang sangene folk kjenner fra før, men vi skal driste oss til noen nye låter også, sier Vågan.

- Jeg har en musikkhistorie som strekker seg helt tilbake til 60-tallet. Det er mye folk har glemt, så vi holder egentlig på med folkeopplysning, skyter Dolmen inn.

Satte verdensrekord i kazoo-spilling under Juba Juba-festivalen.

Foreslår fylkessammenslåing

Dato og sted for når showet kommer til Trøndelag, er fortsatt ikke bestemt. I et telt med plass til rundt 400 personer, får «Torsk i taklampa» premiere 9. juli på Hamar. Dolmen er spent på de store forholdene.

- Vazelina kjørte rundt med store lastebiler, mens Gustav og jeg holdt oss til et litt mindre format. Jeg blir dermed en læregutt nå i sommer. Jeg ser derfor for meg å overlate all bæring og rigging til Eldar, så skal jeg gå med den ene hånda bak ryggen og med en drink i den andre, sier Dolmen fornøyd.

Med glimt i øyet påpeker Dolmen at showet også har et politisk budskap.

LES OGSÅ (PLUSS): Kanonpriser til Anne Krigsvoll og Øystein Dolmen

- Jeg mener debatten om å slå sammen Trøndelag med Møre er helt feil når vi har Hedmark. Det blir mye kortere veg til Oslo om vi slår oss sammen. Det nye fylket vil bli samlet mellom to flotte badepunkt, Snåsavannet og Mjøsa. Sammen har vi jo alt, sier Dolmen og ler. Vågan hiver seg raskt inn i debatten.

- Trøndere og hedmarkinger er også svært lik i måten vi omgås og prater tull, sier Vågan, som forteller at det var hedmarking Alf Prøysen som var inspirasjonskilden til navnet på showet.

- På plakaten skal det være et bilde av Eldar, meg og en torsk, og så arrangerer vi en gjettekonkurranse om hvem som er hvem, sier Dolmen.

Dolmen gleder seg til oppleve «det store Vazelina-formatet» når han skal lage show med Vågan. Foto: Håvard Haugseth Jensen