- Jeg er ikke redd for å si det rett ut; vi bør være forbannet når vi ser krig og fattigdom.

Det sier den samfunnsengasjerte presten. Fader Christoforos Schuff er opprinnelig fra Sacramento i California, men er i dag bosatt på Greipstad i Songdalen. I tillegg til å være ortodoks prest er han musiker og kunstner, og opptatt av en bærekraftig og enkel livsstil.

Han er slett ikke redd for å gå drastisk til verks for å få frem sitt poeng. For halvannen uke siden, søndag 10. april, førte det til at han ble arrestert og bøtelagt etter en aksjon foran Stortinget.

- Jeg kom nettopp hjem fra Hellas der jeg var flyktningeleirsjef for en transittleir på Lesbos i regi av FN. Der så jeg elendigheten på nært hold; titusenvis av mennesker uten tilgang på nok mat, uten melk til sine barn, og der mange må sove på bakken. Folk lever under forferdelige forhold, sier Schuff.

Verdensstjernen Patti Smith skal holde to konserter under Olavsfestdagene. Også Susanne Sundfør og Live Marie Roggen er klare for årets festival.

Første gang på 30 år

Han er oppgitt over handlingene og holdningene til vår regjering, sier han, som ønsker at Norge skal ta imot færre og færre flyktninger – i en tid der stadig flere trenger hjelp.

- Derfor bestemte jeg og noen andre oss for å vise politikerne hvordan flyktningene har det. Vi tok med noen symboler – noen skilt, en gitar, redningsvester og to telt, og sendte ut en pressemelding i forkant. Vi lot bevisst være å søke om tillatelse, vi trodde ikke vi ville få lov. Etter en halvtime ble vi arrestert fordi vi ikke fulgte politiets ordre om å fjerne oss, sier Schuff.

Ifølge avisen Vårt Land har ingen prester blitt arrestert i en politisk demonstrasjon på 30 år, ikke siden abortmotstanderne Børre Knudsen og Ludvig Nessa aksjonerte mot abort på 80-tallet.

Schuff fikk i tillegg en bot på 9000 kroner, som han har valgt ikke å vedta.

- Jeg mener dette er innenfor ytringsfriheten. Vi satt bare helt rolig med våre symboler og sang noen sanger, sier han.

- Min strategi er raushet

Christoforos Schuff er en av gjestene under verbalserien Vestfrontmøtet under Olavsfestdagene. Sammen med blant andre NRK-pensjonist Christian Borch og sosialantropolog Guri Riksaasen skal Schuff diskutere ulike strategier for hvordan man lever et anstendig liv i verdens rikeste land.

- Som mennesker kan vi velge å være grådige eller rause. Min strategi er raushet. Det er en del av kjærligheten for hele menneskeheten. Vi må la oss drive med av nestekjærlighet og medfølelse, sier Schuff.

Den ortodokse presten mener ingen religion har rett til å kontrollere politikken, men samtidig kan de med tro fremme menneskeverd og forskjellsbehandling på mange områder i livet.

Han ser ikke på seg selv som politiker, men anerkjenner at han har en politisk side.

- Å bruke ressursene på en mer rettferdig måte, og som ikke skader jorden, er et tema jeg er opptatt av. Jeg er også opptatt av religions- og ytringsfrihet. I Norge bør vi bli rausere, særlig i forhold til flyktninger. Når det motsatte skjer, må folk heve røsten og si fra. Det er det jeg gjør, som prest, musiker og kunstner – folk må stå opp og mene noe. Vi må våge, sier han.

Sendes direkte på NRK

«Mammon» er det overbærende temaet for årets Olavsfestdager, noe som også vil prege Vestfrontmøtene på forskjellig vis. Nytt av året er at de fire første møtene vil bli sendt direkte på NRK2.

- Vår målsetting er at Vestfrontmøtet skal være en nasjonal arena for refleksjon mellom tro og samfunn. Da er det et viktig skritt at vi får sendt det direkte på tv, sier direktør Petter Myhr.

Verbalserien åpner med filosof Henrik Syse som skal holde en tale over årets tema. Olsokdagen 29. juli stilles spørsmålet: Kan vi tjene både Gud og Mammon?

Mandag 1. august møtes blant andre kulturminister Linda Hofstad Helleland og norskiraker Fatima Almanea fra Verdal for å diskutere om det finnes norske verdier, og i så fall hvilke.

Dagen etter møtes to filmskapere til samtale om ekstremisme, med utgangspunkt i en film som viser muslimsk ekstremisme og en film som viser jødisk ekstremisme: Deeyah Kahns dokumentarfilm «Jihad!» og Amos Gitais dokumentarfilm «Rabin, the last day!».

Som i fjor ledes møtene av NRK-profil Tomm Kristiansen.

Forrige søndag ble Fader Christophoros arrestert foran Stortinget etter protester mot regjeringens asylinnstramminger. Foto: Patricio Silva