Det var strengt tatt ikke Ingrid Ovedie Volden (34) selv som fikk ideen om å skrive barnebok.

- Jeg fant et bilde av meg selv som tiåring, la det ut på Twitter med noen korte beskrivelser av denne karakteren, forteller Volden, som bor i Oslo og opprinnelig er fra Oppdal. En redaktør i Aschehoug tok kontakt og sa at Ingrid tydeligvis hadde en barnebokforfatter i seg. Hun tok utfordringen, og satte seg ned for å skrive.

Ganske fort kom ideen om hovedpersonen, unge Petra med svenske aner, i et lite tettsted i Norge. Hun elsker partall, hater vann, er forelsket, og har tvangstanker. «Alt som teller» ble skrevet fra påske til jul i fjor, en hektisk periode på ni måneder, altså et gjennomsnittlig svangerskap.

Grudde seg til utgivelsen

Da historien var forløst, var hun bekymret for hvordan Petra skulle greie seg ute i verden. Responsen hittil har være overveldende positiv. Anmeldere har vært begeistret, dikterhøvding Helge Torvund og andre etablerte litterater har markert seg som fans. Og nå skal «Alt som teller» ut i Sverige. Det seriøse forlaget Natur och kultur har kjøpt rettighetene til å gi den ut i nabolandet, etter et vellykket fremstøt på bokmessen i Bologna. I denne uka ble det klart at rettighetene også er solgt til Turbine forlag i Danmark. Og nå trykkes et nytt opplag av boka i Norge, etter at Bokklubben viste interesse.

- Jeg er overveldet, jeg trodde ikke dette var en bok som hadde salgspotensial, har ikke tenkt sånn på den. Jeg har hatt lave forventninger, det er kjempefint å få en sånn mottagelse, sier Ingrid om boka som til tross for feelgood-elementer opp flere alvorlige temaer, for eksempel mennesker på flukt.

- Det ligger til rette for en oppfølger?

Hun er ikke Petra

- Tror egentlig ikke det. Jeg føler Petra er ferdig med sitt, sier Ingrid – som sier at boka ikke er selvbiografisk, til tross for at prosjektet startet med et bilde av henne selv.

- Jeg er ikke Petra.

- Men det er lett å forestille seg for seg hjembygda di Oppdal når en følger handlingen, som blant annet foregår i et kombinert svømmehall, bibliotek og kulturhus?

- Du er ikke den eneste som har sagt det, og jeg blitt spurt om inspirasjon på enkeltpersoner. Det var ikke noe kulturhus i Oppdal da jeg vokste opp, men det er klart en må ta både det emosjonelle og fysiske stoffet fra et sted, sier Ingrid.

Trøndelag var verden

Oppveksten i Oppdal var oversiktlig. Åge Aleksandersens sanger var lenge den eneste musikken hun ble eksponert for. Trøndelag var hele verden, og Trondheim var New York. Hun valgte Trondheim og Katedralskolen da hun begynte på videregående.

Studietiden ble blant annet tilbrakt i Oslo, hvor hun tok mastergrad i statsvitenskap, og der har hun blitt boende. Musikkinteressen er utvidet, og etter å ha skrevet en periode i Klassekampen har hun i de siste årene vært spaltist og anmelder i Morgenbladet.

Som musikkskribent får hun kombinert sine to primærinteresser, musikk og litteratur. Hun er i fast «ordentlig» arbeid også. Etter å ha jobbet i Stortinget, er hun nå installert i kontor på det nye kulturhuset Sentralen i Oslo, der hun arbeider med WHOs norske Healthy Cities-nettverk «Sunne kommuner».

Skriver på «voksenbok»

Bokdebutanten har alltid likt å uttrykke seg skriftlig, og har som hovedpersonen i «Alt som teller» et nært forhold til notatbøker

- Men jeg tror kanskje jeg har vært litt for feig for å tørre å skrive langt, det kreves både dedikasjon og selvsikkerhet for å skrive en bok. Men nå tror jeg noe har løsnet, sier Ingrid som er iu gang med et voksenbokprosjekt.

- Har det vært smart å øve på seg noe mer «ufarlig» som en barnebok?

- Sånn ser jeg absolutt ikke på det. Jeg liker det Neil Gaiman sier, «I don't write down for children, I write up». Men det er absolutt greit å få et slik puff videre, sier Ingrid Ovedie Volden.

Hva er det med Sverige?

Frode Grytten har vært en inspirasjon i krysningen litteratur og musikk. Men den forfatteren som har inspirert henne mest er uten tvil Beate Grimsrud, som skriver sine bøker på både norsk og svensk.

- Svensk-norsk yndlingsforfatter, svensk-norsk hovedperson, bokutgivelse i Norge og Sverige. Hva er det med deg og Sverige?

- Jeg vet ikke, men jeg har svensk mann, også ...

Solgt til Sverige: «Alt som teller» har fått flott mottagelse i Norge, og nå skal debutboka til Oppdal-jenta Ingrid Ovedie Volden også ut i Sverige. Foto: Kristin Svorte