- Hvorfor kan ikke statuen formidles med det lille glimtet i øyet som Otto Nielsen hadde? spør Geirmund Lykke (KrF).

Lykke lekte med tanken om en statue av den trønderske komponisten og visesangeren for et par år siden og er derfor glad for at et minnesmerke over Nielsen nå kan bli en realitet. Et kulturutvalg satt sammen på initiativ av Trondheim kommune har plukket ut Bakklandets torg som plassering for minnesmerket. Lykke mener derimot at Krana på Bakklandet er et egnet sted, med bryggerekka, Gamle Bybro og spiret av Nidarosdomen som et vakkert bakteppe.

Kjente artister og kunstnere sørger for tett og bredt program på støttekonsert førstkommende lørdag. Nå skal det bli statue av Otto Nielsen på Bakklandet! (PLUSS)

Spyttende statue

- Krana er et område jeg verdsetter høyt. Det er et flott sted hvor man kan ta vakre bilder av Trondheim, og som Nielsen synger i «Litjvisa mi» er Nidelven «ei utmerket ælv te å spøtt i», sier Lykke.

Dette med å spytte har en sentral plass i Lykkes statue-visjon, for statue-entusiasten tror den riktige statuen kan være med på å trekke enda flere turister til Bakklandet. Han bruker «Manneken Pis» i Belgias hovedstad Brussel som eksempel. Gutten som står og tisser har blitt et trekkplaster blant tilreisende. Lykke ser for seg en stående figur på brygga på Bakklandet som innimellom spytter i elva. Lykke understreker at statuen ikke nødvendigvis trenger å forestille Nielsen personlig.

- Jeg vil gjerne se en statue som formidler litt humor og som utfordrer oss litt, for det gjorde jo Nielsen også. Statuer som står rett opp og ned er vel og bra, men jeg liker at kunst også kan utfordre oss litt og ikke bare være vakkert, sier Lykke.

Trondhjæm, at æ reist ifra dæ - Fem sanger som minner oss om at vi har et paradis her hjemme. (PLUSS)

Folkelig visesanger

Lykke håper statuen vil gjenspeile den folkelige Otto Nielsen, og at han derfor ikke blir plassert på en sokkel.

Det er Gunnar Flikke enig i. Den tidligere sjefredaktøren i Adresseavisen jobbet for å få i stand et minnesmerke for Nielsen på 90-tallet. Den gang ønsket NRK og Adresseavisen å gå inn med økonomisk støtte til prosjektet, og skulptør Nils Aas ble engasjert til å utforme statuen.

- Nils Aas mente det ville være unaturlig å plassere Nielsen på sokkel. Aas ville at statuen skulle stå lent over rekkverket på Gamle Bybro på høyde med folk som gikk forbi. Statuen skulle være i naturlig størrelse og plassert slik at folk kunne stille seg ved siden av ham, et utmerket sted å spytte i elva, sier Flikke.

Aas står blant annet bak skulpturen «Den siste viking» i Ravnkloa, et prosjekt advokat Terje Herrem var pådriver av. Herrem var også ildsjel for Nielsen-prosjektet på Gamle Bybro. Plasseringen ble et omstridt tema og saken stoppet opp. I dag står gipsmodellen Aas utformet i hjemmet hos Herrems enke Marit Herrem. Nå håper Flikke at noen av Aas' og Herrems tanker om minnesmerket blir videreført.

- Det finnes flere plasser på Bakklandet enn Gamle Bybro som kan egne seg og hvordan en statue skal utformes må bli opp til kunstneren som får oppdraget. Det som var genialt med Aas sitt forslag var at statuen skulle stå i naturlig høyde. Det er viktig å få fram argumentene fra den gang slik at Nielsen ikke settes på sokkel, sier Flikke.

«Store lille Otto» ble en suksess som for alltid vil ha en spesiell plass i Trøndelag Teaters historie.

Avgjørelsen er tatt

Trondheim kommune bidrar med 500 000 kroner til minnesmerket, og på lørdag klokka 11.00 arrangerer artister og kunstnere en konsert i Theatercaféen på Trøndelag Teater til inntekt for prosjektet. Når midlene er på plass vil kunstutvalget for minnesmerket lyse ut en konkurranse der kunstnere kan sende inn sine forslag. Trude Sandnes i kunstutvalget forteller at flere steder er blitt vurdert, men at endelig sted nå er avgjort.

- Vi forhørte oss om Gamle Bybro, men fikk nei av byantikvaren. Steder som Krana har vært vurdert, men vi mener det er for bortgjemt. Vi har vært på befaring og ut fra forskjellige kriterier fant vi ut at torget på Bakklandet er det beste alternativet, sier Sandnes.

- Har dere noen meninger om hvorvidt statuen skal stå på sokkel eller ikke?

- Nei, vi tar ikke stilling til utformingen av skulpturen før konkurransen er gjennomført, sier Sandnes.

Dette er Nils Aas sitt gamle forslag til Nielsen-statue som skulle stå på Gamle Bybro. Foto: Richard Sagen, Richard Sagen +47 95198665