Da han dirigerte Berlinfilharmonien i Røros kirke 1. mai, skapte Sir Simon Rattle unison begeistring blant publikum og ble sett av mange millioner på TV.

Alle, ikke minst internasjonale gjester, var svært begeistret etter konserten på Røros.

Han anses i dag som en av verdens aller fremste dirigenter og har ledet Berliner Philharmoniker siden 2002. Han fikk sitt store gjennombrudd som dirigent for symfoniorkestret i Birmingham på 80-tallet og 90-tallet og ble adlet i 1994.

Tidlig i karrieren møtte han derimot motgang. Det skjedde i Trondheim tidlig på 1970-tallet, og det kan hende Rattle selv husker det godt. Han husker i hvert fall at han har dirigert i Trondheim.

- Jeg har vært i Trondheim

- Jeg har aldri vært på Røros, det nærmeste jeg har vært, er Trondheim, sa han til Adresseavisen da han landet på Røros i helgen.

Knut Lauritzen, som var klarinettist i orkestret fra 1969 til 2013, forteller hva som skjedde:

- Simon Rattle kom til Trondheim som dirigent. Det var ett av mine første år i orkestret, og det må ha vært tidlig på 70-tallet. Vi forsto med en gang at han var et stort talent. Selv om han bare var en ungdom, hadde han stor autoritet da han dirigerte.

Avvist gjennom avstemning

- Det sies at orkestret tenkte på å engasjere ham som sjefdirigent, men at de likevel sa nei takk?

- Det stemmer. Det ble vurdert på den tiden om orkestret burde få en ny sjefdirigent. Og når Rattle fikk nei, var det ikke fordi han ikke var god nok, men fordi ingen den gangen tok sjansen på å engasjere en så ung og urutinert mann.

- Avvisningen skjedde i form av en avstemning blant musikerne?

- Det kan godt hende vi stemte over saken. Men det var nok programrådet som avgjorde. Det var en eldre generasjon som styrte orkestret den gangen.

Konserten på Røros innebar Røsos- og Norges-reklame verdt enorme summer.

Kom aldri tilbake

Finn Audun Oftedal var Symfoniorkestrets faste dirigent og kunstneriske leder på den tiden, og han var i slutten av 50-årene da unge Rattle kom på besøk. Oftedal var kunstnerisk leder helt fra 1950 til 1981. De siste årene av hans periode kom det stadig oftere internasjonale gjestedirigenter til byen, men Rattle kom aldri tilbake.

- Rattle er selvfølgelig mer enn velkommen. Det har han vært i mange år, sier TSOs direktør Roar Leinan. Han smiler når vi spør om han kan bekrefte historien om at TSO sa nei takk til selveste Simon Rattle.

Rattle henger på veggen

- Det skjedde lenge før min tid, men det har vært snakket om denne historien. Det stemmer at Rattle dirigerte i Trondheim og at orkestret visstnok sa nei takk til et fast engasjement. Det henger et bilde av en ung Rattle her i kontorlokalene våre. Han henger ved siden av Zubin Mehta, som også har dirigert TSO. Mehta var her i 1961. Siden kom han tilbake flere ganger, blant annet med Arve Tellefsen som solist, forteller Leinan.

Mens Rattle aldri kom tilbake til Trondheim etter sitt første oppdrag i byen, ble til gjengjeld Rattles assistent ansatt som sjefdirigent ved TSO. Daniel Harding fikk den jobben i 1997, da han var 22 år gammel.

Ikke samme tabbe to ganger

- Harding var også ung, men vi kunne jo ikke gjøre den samme tabben to ganger og avvise en dyktig dirigent fordi han ikke var rutinert nok, sier Knut Lauritzen.

Daniel Harding var Rattles assistent i symfoniorkestret i Birmingham i årene før han kom til Trondheim. Flere musikere i TSO sier de ser flere likhetstrekk mellom Rattles og Hardings måte å dirigere på.

Enkelte musikere trekker også en sammenlikning mellom historien om TSO og Sir Simon Rattle og historien om plateselskapet Decca og The Beatles. Lennon, McCartney og co. ble avvist av Decca etter en prøvespilling i 1962.

Men The Beatles klarte seg bra uten Decca, og Sir Simon Rattle (som også er født i Liverpool) klarte seg bra uten TSO.

Begeistret: Sir Simon Rattle var svært begeistret over mottakelsen på Røros og ble overøst med blomster. Foto: GEIR TØNSET