Det ligger en video ute på Youtube laget av Disney Information Station (DIS) som viser byggeprosessen. Foto: Skjermdump fra Youtube.

Adresseavisen skrev nylig om Detlistua fra Oppdal som ble bygget i 1817 og gjenreist på Sverresborg i 1924.

- Lite visste Ole Halvorsen fra Oppdal da han bygde kårstue om at en kopi av bygget to hundre år senere skulle finne sin plass i Disneyland, sa Torunn Herje, direktør ved Sverresborg folkemuseum, til Adresseavisen nylig.

Ole Halvorsen Detlie (1757–1828) var Harald Bersaas sin tipptippoldefar.

- Han bygde stua til seg selv, kona Ingeborg Arntsdatter Dørum og fire barn som vokste opp på Detlie på Lønset, forteller Bersaas i dag.

Gården brant i 1969

73-åringen i Oppdal er svært interessert i slektshistorie, og refererer blant annet til egen hukommelse og slektsboka «The Detli Family» utgitt i 1992 av en slektning i USA. Ifølge denne boka var det Halvor Detlie (1836–1926) som ga Detlistua til Sverresborg noen år før han selv døde.

- Moren min vokste opp med syv søsken på Strand gård, litt lengre mot Oppdal. Min tante Ingeborg Ishoel bodde på gården frem til den brant sommeren 1969. Jeg var legestudent i Tyskland da, så det husker jeg godt. Moren min og tanta mi var på setra da de oppdaget røyk. Det viste seg å være lynet som hadde slått ned, forteller Bersaas.

Les også: Disney World kopierer bygg fra Sverresborg

Stabbur og kårhus igjen

Fremdeles står det igjen et kårhus på gården og et kjempestort stabbur. Bare ruinene av det store fjøset er igjen. Dersom man kjører fra Oppdal mot Sunndalsøra, passerer man tettstedet Lønset. Et par kilometer videre, finner man Detlie-gården. I dag eies den av Hans Petter Ishoel. Han var bare en guttunge da gården brant ned:

- Vi bodde der, jeg, fire søsken, foreldrene våre og besteforeldrene. Vi flyttet vekk da det brant, for vi fikk ikke så mye igjen på forsikringa, forteller han.

I dag står det store stabburet og kårhuset tomt, og området brukes til sauebeite.

- Jeg har ikke noe direkte forhold til Detlistua, men det er fantastisk morsomt at det blir gjenoppbygd, sier Ishoel.

Det store stabburet som er igjen, er flott: – De tok seg god tida da, og la sjela si i det.

Stolt pensjonert lege

Harald Bersaas er i dag pensjonert lege. Han har jobbet både på sykehus og legevakt i Melhus, Trondheim, Oslo, Bergen og Oppdal. Han er stolt over slektens historie:

- Det er fantastisk at bygget skal gjenreises i Florida. Som slektning blir man veldig stolt. Det er en perfekt bygning som viser norsk byggeskikk på sitt beste, mener de. Det synes jeg er stort. Dette kan også være god reklame for både Oppdal og Trondheim, sier Bersaas.

I juni åpner altså Frost-landskapet i Disney World i Florida som Detlistua blir en del av. Disney-teamet som valgte ut dette bygget har vært på researchtur til Trondheim og andre deler av Norge.

Les også: Færre besøkte sørtrønderske museer

- Det er fantastisk at bygget skal gjenreises i Florida. Som slektning blir man veldig stolt. Det er en perfekt bygning som viser norsk byggeskikk på sitt beste, mener de. Det synes jeg er stort, sier pensjonert lege Harald Bersaas. Foto: ludvig killingberg
- Frost-filmen betyr mye for mange barn i verden. Det er et utrolig univers som Trondheim nå blir en del av, sier direktøren for Sverresborg. Foto: The Walt Disney Company Nordic / NTB Tema