Det er langt færre smale bukser å se i butikkene nå, men derimot flust av vide bukser i alle varianter.

En kledelig mote, ifølge stylist-ene.

Virker smalere og høyere

- Du virker både smalere og høyere med litt vidde i buksene nederst. Beina formes på en helt annen måte med f.eks. bootcut. Dersom du har brede hofter er det veldig heldig med bukser som er smale øverst og bredere ved leggene. Proporsjonene blir mer flatterende, sier Hilde Wedø som er daglig leder hos Carma. Mange tror ikke de kler vide bukser, at det kun passer lange og smale kvinner, men det er ikke riktig, mener Wedø .

- Litt vidde i buksene er like fint enten du er lang eller kort, det er bare tull at du må være så høy for å ha dette. Og folk ser det først når de får prøvd det på seg. Det vil alltid være smale bukser i motebildet. Alle varianter er til-gjengelige i dag, men moten og trenden akkurat nå har mest fokus på bootcut og vidde.

En varig trend

Den vide buksetrenden fortsetter for fullt til høsten, ifølge Wedø. Det kommer bootcut og vide bukser også neste sesong.

- Dette er ikke en trend som stopper med det første. Vi sklir over i en periode nå med langt mer av alle former for mer roms-lige bukser. Det er også veldig in med korte og vide bukser.

- Hva med tilbehøret til de vide buksene?

- Du kan egentlig ha alt, men dersom du har en veldig vid bukse er det fint med en litt smalere bluse slik at du får frem fasongen din. Man skal ikke bli helt formløs. Buksene har blitt høyere på livet, noe som viser mer fasong og mer former. Dette er jo en feminin stil og vårmoten i år er langt mer feminin enn tidligere, sier Wedø.

Etter en lang periode med androgyn og maskulin mote er hun klar for å kle seg mer kvinnelig igjen. Hun er litt lei av herrestilen, og vil gjerne vise frem den feminine siden i større grad enn hva de siste sesongenes trender har bidratt til. Smale, rette linjer har fått avløsning.

Etterlengtet ny vri

- Det er stor variasjon i motebildet for tiden og jeg var litt skeptisk til at bootcut kom tilbake. Men jeg tror folk ønsker dette nå. Tiden er inne for en ny vri på buksefasongene, hevder Wedø som blogger om mote.

Det har vært en lang periode med en sporty skomote, og den er aktuell fortsatt. Du trenger ikke legge vekk joggeskoene, men litt høyde på skoene er å foretrekke til vide buksebein.

Helst hæler

- Det er fint med sko som har litt hæl til en bukse med bootcut, men du kan selvsagt ha joggesko og sneakers dersom du ønsker det. Og gjerne en topp med bare skuldre til. Dette er noe man finner overalt og er en ny trend i år. Vi hadde denne stilen på 1990-tallet, og nå ser vi det i alle klesbutikker. Det er jo en rund-dans dette, sier Wedø.

Bohemstilen inspirert av 1970-tallet er også dominerende og harmonerer fint med de vide buksene, i følge Tine Andrea Lauli som er blogger og stylist.

- Det er en mote som veldig mange liker, og den er nesten alltid med om sommeren. Vi velger gjerne en litt avslappet stil i sommermånedene. I år er det rette buksebein som gjelder på dongerybuksa.