- Jeg har gjort det litt vanskelig, men ikke uoverkommelig, sier Kjetil Møster.

Det har blitt en tradisjon for Trondheim Jazzfestival å be en fremtredende norsk jazzartist om å presentere trøndersk pop- og rockmusikk på en ny måte, fremført av unge talenter fra Jazzlinja ved NTNU. Årets bestillingsverk er signert den allsidige og sjangeroverskridende saksofonisten Møster.

- Å få høre sine egne låter i en annen drakt blir ustyrtelig spennende, særlig når det kommer fra den kanten, sa Terje Tysland til Adresseavisen i november da han fikk høre at Møster skulle tolke ham. (PLUSS).

Flere tolkninger

Den tidligere NTNU-studenten er lommekjent i gangene på konservatoriet. Målet er kaffe og en solfylt takterrasse, før hans andre innøving med 12 jazzstudenter.

- Det er sjette året dette gjøres, så de jeg hørte mest på som ung; DumDum Boys og Motorpsycho, og Knutsen & Ludvigsen som enda yngre, er allerede gjennomgått og «trakassert», sier Møster og ler.

Valget falt på rockeren Terje Tysland på grunn av hans enkle, men solide melodier som gir Møster stort spillerom som arrangør. Den viktigste grunnen for valget, var likevel tekstene. Ved å analysere tekst for tekst, har Møster funnet andre betydninger enn de mest opplagte.

- Jeg opplever at Tysland sier ting som kan tolkes på minst to måter. De fleste vil nok tolke han som en festkar og rabagast. Det tror jeg er mye på grunn av uttrykket i musikken, som har noe country, americana og vise i seg – trekkspill og moro. Jeg har prøvd å snu litt opp ned på de omgivelsene, sier Møster.

«Er Nord-Trøndelag annektert? Er Tysland bedre enn Motorpsycho på nachspiel?» - Hør podcasten «OmAdressert: Trøndelag spesial».

Dagsaktuell

Med utgangspunkt i seks av Tyslands låter, har Møsters tolkning blitt til et verk på over en time. Han håper den omarrangerte musikken kan påvirke tekstene og gi dem en annen betydning. Samtidig har han i mente at det er en viss mulighet for at en bergenser kan ha mistolket en trønderrockers dype mening.

- Min mor satt ved siden av Olav H. Hauge på et seminar der en litteraturprofessor analyserte diktene hans. Flere ganger hørte hun lyrikeren si «Akkurat, nei det hadde jeg ikke tenkt på». Kanskje skjer det samme her; jeg er professoren som legger altfor mye i Tyslands tekster, sier Møster.

Én av låtene han har jobbet med er «Sei mæ nå». En låt Møster finner svært aktuell. Tekst og melodilinjer står igjen, men «hei-hvor-det-går-stemning» er erstattet av en sart stemning.

- For meg handler den om å leve i en verden der forferdelig mange høye stemmer skriker til deg hva du skal mene. Mange kan bli forvirret og kanskje holde med folk som ikke har gode hensikter, sier Møster.

En fot i «alle» sjangre

Gjennom hele musikkarrieren har Møster hatt en fot i jazzmusikken og en i populærmusikken. Det har ført til en rekke svært ulike prosjekter og samarbeid, blant andre Datarock, The Core, Maja Ratkje, Zanussi 5, Röyksopp, Serena Maneesh, Lars Vaular, King Midas og hans eget band Møster!.

«Tøff kvartett som utforsker grenselandet mellom ulike sjangre», skrev Adresseavisens anmelder Trygve Lundemo om albumet «When You Cut Into The Present» som Møster! ga ut i 2015.

- Det har vært både en forbannelse og en veldig bra ting at jeg liker så å si alt av musikk. Det har tatt ekstremt mye tid å rekke over så mye forskjellig, og jeg skulle kanskje ønske at jeg kunne gå mer i dybden på noe, sier Møster.

Når Tysland møter Møster, er det ingen tvil om at også jazzstudentene vil få gli mellom flere sjangre.

- Jeg har forestilt meg et ganske spesifikt referansegrunnlag og sjangermessige koblinger. Det vi jobber mest med er å finne den rette feelingen på låtene, sier Møster.

Aha-opplevelse

- Kommer sjefen sjøl? Er det bekreftet?

På øvingsrommet har nyheten om at Tysland vil sitte på fremste rad i Dokkhuset lørdag, nådd studentene. For Tysland var det aldri tvil om at han skulle få med seg verdenspremieren på bestillingsverket.

- Det er veldig spennende, for det jeg har holdt på med er relativt fjernt fra jazz. Når det først skal gjøres, har de funnet riktig mann for oppgaven, sier Tysland.

Under jazzfestivalen i år gjorde Stina Stjern suksess med egne versjoner av Motorpsycho-låter.

Han gleder seg over å høre at Møster har fordypet seg i tekstenes doble betydning, og at ensemble stiller med to vokalister.

- Jeg har hele tiden skrevet om mellommenneskelige forhold. Jevnlig har jeg kommet innom maktmisbruk, og hva vi er i stand til å gjøre mot hverandre, noe som bare blir mer og mer skremmende, sier Tysland som tror flere kan få en aha-opplevelse når låtene hans formidles på en ny måte.

- Selv gleder jeg meg som en unge. Jeg skal sitte på fremste rad, finpusset og med vannkjemmet hår, sier Tysland.

Kjetil Møster vs Terje Tysland med NTNU Jazzensemble på Dokkhuset lørdag kl. 18.00.

Terje Tysland gleder seg til å høre Møster tolke seks av hans låter. Foto: Mari Vold
Kjetil Møster har sett nærmere på Tyslands tekster når han har komponert bestillingsverk for Jazzfest. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen