Bergs tallrike elever, studenter og kolleger gjennom en lang lærergjerning minnes en engasjert formidler av kunnskap på flere fagfelt. En sentral og avholdt skikkelse i familien og vennekretsen er borte.

Thoralf Berg ble født i Trondheim og kjente hjembyen bedre enn de fleste. Hans forskernatur var drivkraft i en stadig leting etter nye trekk og linjer i byens teaterhistorie.

Berg studerte historie, nordisk og tysk ved Universitetet i Trondheim med historisk/filosofisk eksamen i 1977. Da hadde han hatt sine første år som adjunkt ved Gerhard Schønings skole, hvor han senere ble lektor til 1998. Teaterinteressen førte ham til UNITs Institutt for kunst- og medievitenskap som stipendiat 1996-2000. Senere ble han høyskolelektor, førsteamanuensis – og fra 2009 professor i norsk – frem til 2015 ved HISTs avd. for lærer- og tolkeutdanning.

I skolen var Thoralf Bergs undervisning preget av grundige forberedelser og spontane impulser. Han fant tid til å ta seg spesielt av elever som møtte problemer og evnet som populær veileder å gjøre det dagligdagse spennende. Alle som viste vilje til å komme videre, fikk en respons som ga resultater. Typisk for hans innsats som lærer og rådgiver var også at kontakten ikke opphørte ved eksamen. Det utviklet seg i svært mange tilfeller sosiale relasjoner som bidro til at den store vennekretsen omfattet elever og studenter fra alle kull gjennom hans lange karriere.

Som forsker og formidler bidro Thoralf Berg til å kaste lys over tidligere epoker i teaterhistorien. Han disputerte for doktorgraden i 2002 med avhandlingen «Teatret i Trondheim 1865-1911». Typisk for hans innfallsvinkel er at kapitler vies publikum og teatrets funksjon som sosial arena. Berg skrev bok om teatersjef «Henry Gleditsch» og «Tidlig teater i Trondheim» og bidro sterkt til Trøndelag Teaters historie (1987 og 2012). Som Ibsen-kjenner var Berg sentral medarbeider og bidragsyter da en tekstkritisk utgave av «Henrik Ibsens skrifter» ble utgitt (avsl. 2010). Han fulgte også dagens teaterliv med flid og var bl.a. mangeårig medlem av Heddajuryen.

Thoralf Bergs formidlingsevne og arbeidskapasitet kom også Adresseavisens lesere til gode. I mange år var han en hyppig brukt frilanser som teateranmelder. Det ble også en lang rekke kronikker–oftest med tema fra Trøndelag Teater eller byens tidligere teaterliv. Hans glede og hengivenhet for teatret førte ofte til at Thoralf la godviljen til i sin vurdering og omtale av epoker og forestillinger. Men han var konsekvent i sine kvalitetskrav og kunne si klart fra når han møtte det han oppfattet som lettvinte eller spekulative løsninger.

Den siste kronikken i Adresseavisen fra Thoralf Bergs hånd (19. januar 2016) hadde tittelen «Gamle Scene 200 år». Forfatteren var allerede i gang med å videreutvikle dette temaet med tanke på bokutgivelse. Et lignende prosjekt – som i hovedsak skulle dreie seg om Trøndelag Teater i krigsårene 1940-45, var i emning.

Teaterhistorikeren hadde alltid bakgrunnsstoffet klart og fortellergløden intakt. Men så meldte kreftsykdommen seg igjen, og han måtte sette strek.

Det er mange som i dag sender varme tanker til Thoralf Bergs nærmeste, kona Wenche, datteren Trine og hennes familie.

MARTIN NORDVIK