- Ettersom vi ikke lenger følger bøkene, så er jo alt som skjer denne sesongen mulige «spoilere», sier Kristofer Hivju (37) til aftenposten.no.

For første gang har tv-serien tatt igjen handlingene i bøkene til forfatter George R.R. Martin.

- Alle lurer på hvordan det går, men ingen vil egentlig vite det – man vil jo oppleve det selv når showet sendes, forteller Kristofer Hivju, som spiller wildling-lederen Tormund Giantsbane, om tiden etter sesongavslutningen i fjor.

En drage sirkler rundt Nidarosdomen i denne Game of Thrones-kampanjen

Til tross for at folk vil se hva som skjer i serien selv, har interessen rundt innspillingen av sesong seks vært enorm: I norske papiraviser alene har det blitt skrevet rundt 1200 saker om Game of Thrones det siste året. I utenlandske medier har omfanget vært massivt – og det fikk skuespillerne kjenne under innspillingen av årets sesong.

- Det har vært et enormt press. Det var paparazzier som sto utenfor hotellet, restauranter og overalt hvor vi var. Vi slet også en del med droner som forsøkte å ta bilder av oss mens vi var på settet. Vi pleide å spøke med at alle skulle få en hagle hver, og for hver drone man klarte å skyte ned fikk man en vinflaske.

Kastet seg i skjul

Det resulterte i at sikkerheten rundt innspillingen denne gangen ble tre ganger så stor som normalt.

- Jeg husker en tagning hvor vi spilte inn en stor scene, og så plutselig hørte vi noen rope «Drone! Drone! Drone!». Da ble innspillingen avbrutt, og vi skuespillerne måtte kaste oss i skjul og gjemme oss i telt som var plassert rundt omkring. Alt som skjer, hva vi har på oss og sånt skulle jo være hemmelig frem til serien blir vist på tv, sier Hivju.

37-åringen har vært en del av Game of Thrones-universet siden 2013, da han dukket opp i den tredje sesongen. Ifølge Hivju har karakteren hans gått gjennom en stor utvikling: Fra en megler i starten, til en slags høvdingrolle i de nyeste episodene.

- Alle karakterene i denne serien er litt «lager than life»: De er tydelige, men nyanserte. På mange måter er det en shakespeariansk spillestil jeg må tilnærme meg for å spille Tormund: Han er en veldig tydelig og stor ytre figur, samtidig som man hele tiden leter etter å finne de finstemte nyansene og en psykologi som gjør ham flerdimensjonal og utfordrende.

Team på fem personer

Men det er ikke bare nordmannen som jobber hardt for å få liv i karakteren: Han har nemlig et team på fem personer rundt seg under innspillingen.

- En på sminke, en på hår, en på rekvisitter, en på kostyme og en på våpen. I amerikanske produksjoner er det veldig differensiert hvem som gjør hva, så de surrer rundt meg og gjør jobben sin.

Anne Gjelsvik, NTNU-professor i filmvitenskap, har skrevet bok om GoT: - Gjør vold, sex og tortur til underholdning.

I perioden innspillingen i Belfast pågår jobber Hivju ofte 15-timers dager: De starter med at han blir hentet 06.00 på hotellet for å kjøres til settet. Så går de i gang med kostymer, og for dem som lurer: Det tar cirka to timer å komme seg inn i rollen som Tormund – og det blir ikke brukt noe ekstrahår eller skjegg. Så er det prøver, før de starter med innspilling i 12 timer – med løpende matpauser.

- Det er heftig mens det står på.

Trygg hverdag for barna

Til vanlig er 37-åringen gift med dokumentarfilmregissøren Gry Molvær Hivju, og sammen har de to døtre på syv og åtte år.

- Vi er begge filmarbeidere, så jeg følger med henne og hun med meg. Når det kommer til familien forsøker vi å få til en trygg og forutsigbar hverdag for barna våre. De har jo blitt veldig glad i Nord-Irland – og i fine hotellrom, ler han.

Vanligvis pleier Hivju å blande seg mye inn i de prosjektene han jobber med, men det holder han seg unna i dette tilfellet.

- Det er så godt skrevet at det bare er en fryd få jobbe med det de gir deg. Man skal jo ikke ødelegge det som allerede er bra, sier han før han utdyper:

- Men det er selvfølgelig en dialog mellom forfatterne og skuespillerne. De ser jo dine styrker etter hvert som sesongene går, og så skriver de karakteren din litt etter hvilke kule ting de tror at jeg kan gjøre.

Gjenkjennes overalt

Det er ikke bare seertallet som øker hver sesong for HBO-serien. Ifølge amerikanske Entertainment Weekly har også prisen pr. episode økt kraftig, og skal nå ligge på 10 millioner dollar, eller rundt 80 millioner norske kroner.

- Hvordan har Game of Thrones og suksessen påvirket livet ditt?

- Interessen har økt betraktelig, så det er ikke så lett å gå upåaktet – noen steder i verden egentlig. Mine kolleger sier at de kan ta på seg frakk og briller så får de gå i fred. Skjegget mitt lyser opp uansett hvor jeg er, så det blir vanskelig å gjemme seg.

- Føler du at utseendet ditt har satt deg i bås når det kommer til hvilke jobber du får tilbud om?

- Nei, overhodet ikke. I starten var det mange som advarte meg mot det, men jeg synes heller at jeg har fått gjort masse spennende. Hvem har sagt at en mann skal være skjeggløs? At en mann som bruker en kniv i ansiktet hver dag skal være den arketypiske mannen. Jeg føler heller at skjegget har vært en styrke og håper at jeg kan bidra til å lage et mer nyansert bilde av hvordan en mann kan se ut.

Reiser snart til USA

Forrige måned ble det kjent at nordmannen har kapret nok en stor rolle, denne gangen som skurk i actionfilmen Furious 8.

- Fast & Furious-franchisen var noe jeg vokste opp med, så dette blir veldig spennende, og jeg gleder meg. Nå er det ikke lenge før jeg reiser nedover for å starte med innspillingen.

I filmen skal han blant annet spille mot Vin Diesel, Dwayne Johnson, Jason Statham, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson og Charlize Theron.

- Jeg kan love at det blir mye fet action i filmen. Jeg har allerede vært i USA og møtt regissøren og stuntmennene – som nok kommer til å bli arbeidsløse under innspillingen. Jeg liker nemlig å gjøre mine egne stunt, så det blir nok mye sitting på stoler og drikke kaffe, humrer han.

- Gjør du alle stuntene dine i Game of Thrones og?

- Ja, og det ligger ekstremt mye trening bak. Heldigvis går det lettere å trene seg opp for hver sesong. Denne sesongen er det noen helt syke sekvenser, og det var noen tagninger hvor jeg lurte på om det ville gå meg vel. Så seerne har virkelig noe spektakulært og heftig å se frem til.

RØPE-ALARM: Hvis du ikke har sett de to først episodene av sesong seks – ikke les videre!

- Fansen ansatte meg før HBO

At Hivju skulle få en rolle i serien var ikke en tanke han tenkte før i 2012, da masse rykter begynte å svirre blant fansen at han var en mulig kandidat.

- En amerikansk avis ringte og lurte på om jeg var aktuell for en rolle i Game of Thrones, og da svarte jeg «No ... comment». Det økte bare farten på ryktene, og til slutt tok managerne min kontakt med dem som finner skuespillere i HBO for å høre om de hadde hørt om ryktet. Etter litt om og men klarte hun å skaffe meg en audition.

- Du kan si at det var fansen som ansatte meg før HBO gjorde det. Så det var godt å vite at jeg var akseptert av fansen først.

- Hva tror du er grunnen til at serien er blitt så stor?

- Den foregår i et fantasiunivers hvor alt er oppdiktet, man kan se på serien uten at religiøse, politiske eller geografiske filter står i veien. For meg handler det også mye om at man får være med på store karakterreiser – og at man aldri helt vet hvem man skal sympatisere med. Det handler ikke om drager, kjemper eller svart magi, for det er ikke det viktigste, det er hvordan mennesker kjemper for å overleve.

- Og apropos å overleve – hvordan var det å holde på hemmeligheten om Jon Snow?

- Man hyrer skuespillere for at de skal lyve så overbevisende som overhodet mulig, ler Hivju.

Kristofer Hivju og kona Gry forsøker å reise så mye som mulig sammen. Her er de på verdenspremièren til Game of Thrones i Los Angeles tidligere i år. Foto: Jeff Kravitz, FilmMagic for HBO