24. mai åpner fotoutstillingen med 71 bilder av verdens mest kjente musikere på Rockheim. Det er den italienske musikkfotografen Guido Harari som har tatt bildene der berømthetene boltrer seg i nye og utradisjonelle positurer. Bildene viser helt spesielle situasjoner, ifølge utstillingsansvarlig og rockhistoriker ved Rockheim, Terje Nilsen.

Unike bilder

- Harari kalles Italias uslepne diamant og er en av verdens mest anerkjente musikkfotografer, men er nok ikke så kjent utenfor musikkbransjen. Han kommer så tett på artistene han fotograferer at han får Tom Waits til å leke øksemorder på et hotellkjøkken og han får Leonard Cohen til å legge seg i fosterstilling. Vi oppdaget etter hvert at han er selve hoff-fotografen til Kate Bush og har blant annet hatt en egen Kate Bush-utstilling i London og gitt ut bøker om henne, sier Nilsen.

Guido Harari startet karrieren som musikkjournalist og fotograf tidlig på 1970-tallet. Siden har han etablert seg som fotograf med et unikt uttrykk, også innen mote, reklame og design, og reist verden rundt for å fotografere. Han har også laget platecover for blant andre Bob Dylan, Nick Cave, Kate Bush og Paul McCartney.

- Hvordan har han blitt kjent med artistene?

- Han har blitt kjent med dem over flere år, og mange av dem på en tid da det ikke var så strengt med livvakter og management i forhold til fotografering. Han fikk henge med musikerne og ble godt kjent med dem gjennom sin egen lidenskapelige interesse for musikk. Det var nok langt enklere å komme i kontakt med artistene før enn hva det er i dag, noe bildene tydelig viser, sier Audun Hoem Musonoi Hagen, informasjonsmedarbeider ved Rockheim.

Katalogen til utstillingen vil i tillegg til fotografiene inneholde hilsninger fra de ulike artistene der de forteller hvorfor det var så spesielt å bli tatt blide av nettopp Guido Harari. Bildene er fra perioden tidlig på 1970-tallet og frem til i dag.

- Personlig synes jeg en fotoutstilling fort kan bli litt kjedelig. Det må være noe mer enn bare fine bilder som henger langs en vegg. Utstillingen på Rockheim vil derfor inkludere en sitteseksjon med et touchbord der publikum kan trykke på bordet og få med seg at Harari intervjues om de ulike artistene. Det vil også være lyttestasjoner ved tolv utvalgte artister der Harari snakker om den artisten du ser på, sier Nilsen.

Første internasjonale utstilling

- Det er artig å løfte frem en fotograf som ikke er så kjent. Dette er hans første internasjonale utstilling og det vil bli presentert fotografier som aldri har vært vist før, forteller Musonoi Hagen.

- Bruce Springsteen og Van Morrison er blant de fotograferte, og vi vil invitere alle artistene som skal ha konsert i Trondheim til å komme hit for å se utstillingen, supplerer Nilsen om det som blir Rockheims andre internasjonale utstilling. Den første var med Pattie Boyd.

Turistmagnet

- Det er viktig for oss som er et nasjonalt museum å vise at vi jobber tett på internasjonale prosjekter. Og dette er noe som appellerer til turistene i byen, sier Nilsen.

Utstillingen «Wall of sound – the photography of Guido Harari» åpner 24. mai og vil bli stående fram til 5. mars 2017.

Utstillingsansvarlig Terje Nilsen viser frem noen av fotografiene tatt av den italienske fotografen Guido Harari, derblant et bilde av Bob Marley Foto: Nils H. Toldnes
Audun Hoem Musonoi Hagen (t.v) og Terje Nilsen ved Rockheim viser frem et fotografi av Bob Dylan fotografert av den italienske fotografen Guido Harari som stiller ut 71 fotografier på Rockheim fra 24.mai. Foto: Nils H. Toldnes