Trondhjem Hotelleieres og Restauratørers Dameforening markerte jubileet onsdag kveld.

– Det er et venninneskap som betyr mye for meg. Jeg er eldst, mens den yngste er 40. Men vi har en veldig fin dialog, fra yngste til eldste, selv om jeg begynner å føle meg litt gammel. Vi har mange felles interesser og snakker om politikk, om mat og om hotell- og restaurantbransjen, forteller Stensrud.

Tre damer har falt fra siden 80-årsjubileet i 2011. Nå er Kari Ringheim Vassdal, født i 1973 og gift med hotelldirektør Kjetil Vassdal ved Scandic Nidelven, yngst i flokken.

Sosialt nettverk

Foreningen ble etablert i 1931 og onsdag kveld var 19 av foreningens 23 medlemmer på plass i Britannia hotell i Trondheim. I tillegg har de tre medlemmer som bor utenbys. Etter sprudlende drikke i baren beveget de seg inn i Blåsalen for jubileumsmiddag. De møtes hver første onsdag i måneden til middag, enten hjemme hos hverandre eller på restaurant, for dem som har det. Medlemsmassen var fra starten av en blanding av kvinner som jobbet i faget og kvinner som var gift med restauranteiere. I begynnelsen var det bare hotell- og restauranteiere som var kvalifisert, men nå som mye eies sentralt av store kjeder, er også direktører og daglige ledere inkludert.

– Det er jo flere pensjonister med, som har vært medlemmer i mange år. Vi tar godt vare på dem som etter hvert blir alene, slik at de fortsatt har et hyggelig og sosialt nettverk rundt seg, forteller dagens leder i foreningen, Hege Jullumstrø Hildonen.

Måtte representere

Anne-Lise Stensrud ble med i foreningen i 1953, da svigermor Ingeborg Stensrud ba henne om det. Svigermoren var ikke noe foreningsmenneske, fortalte 88-åringen da ukebladet Allers besøkte damene i fjor, og hun hadde heller ikke tid til å være med. Dermed ble det svigerdatterens oppgave å representere. Hun var 26 år gammel og her møtte hun kvinnene som hadde startet foreningen, og som holdt liv i ulike etablissementer rundt om i byen. Olga Topp, fra Grand Hotel og Hjorten Restaurant, var første formann og hadde vervet i 25 år.

– Det var mektige damer jeg møtte der, det var ingen slinger i valsen, forteller Stensrud om de første årene. I 30-årene var serveringen varm sjokolade og hveteboller, men menyen forandret seg raskt til mer avanserte retter. Fortsatt er samholdet det viktigste. De reiser også på en større tur hvert år, annethvert år utenlands, og har faste innsamlinger til blant annet Adresseavisens juleinnsamling. De har også et fadderbarn i Minsk i Hviterussland.

Mistet mannen i 2008

Etter at Ingeborg Stensrud trappet ned drev Anne-Lise hotellet sammen med ektemannen Sten Stensrud frem til 1986. De jobbet godt sammen, forteller hun, med litt ulike ansvarsområder på hotellet.

– Det ble lange dager, det var ofte vi ikke fikk tid til å gå hjem før sent på kvelden, sier Stensrud, som mistet mannen i 2008.

– Det var veldig trist å bli alene. Men jeg skyndet meg å flytte fra huset vårt på Kuhaugen. Jeg hadde mange gode minner derfra, samtidig måtte livet gå videre. Jeg kjøpte meg en leilighet på Valentinlyst, og her trives jeg utmerket.

Hun har fortsatt et sterkt forhold til Britannia, huset har satt varige spor i henne. Etter at familien solgte seg ut på midten av 80-tallet har hun opplevd at nye eiere har satt sitt preg på huset. Ikke alt har vært like heldig, mye vakkert innvendig har gått tapt i trangen etter å fornye, mener 88-åringen. Nå er hun svært spent på ombyggingen som er på gang, og hun håper å få oppleve å se det ferdig. Hun er glad for at Bjarte Gjerde, kjent fra Royal Garden og Rica Nidelven, er involvert i Odd Reitans prosjekt. En fornuftig og jordnær hotellmann, rett mann på rett sted, er karakteristikken fra Stensrud.

– Vi har stor respekt for historien. Vi skal renovere det gamle, og så blir det riving lenger bak. De varige verdiene tar vi vare på. Dette skal bli kjempefint. Jeg håper på et hotell stappfullt av folk og liv, sa Odd Reitan tidligere i år.

Holder seg oppdatert

Men hva sitter sterkest i minnet etter alle årene ved det tradisjonsrike hotellet?

– Alle de fantastiske menneskene jeg har møtt. Jeg tenker på de jeg jobbet sammen med, noen av dem treffer jeg ennå, og alle gjestene. Jeg tok blant annet imot Islands president, Vigdís Finnbogadóttir. Det var en høytidelig seanse, og jeg opplevde henne som en flott person, sier Stensrud.

Hennes resept på et godt liv er masse frisk luft, og at en holder sansene i orden – øynene, ørene og hukommelsen. Hun er en lidenskapelig bridgespiller og kryssordløser.

– Jeg er ikke så flink til å gå turer lenger, men jeg følger med på hva som skjer rundt omkring. Jeg er engasjert i politikk, er medlem i Senior Høyre, og leser Dagens Næringsliv og Adresseavisen hver dag, forteller hun.

Hun er oppdatert på den pågående hotellstreiken, og synes det er trist at det fortsatt er uavklart. Selv opplevde hun bare én streik i sin tid ved Britannia.

– Jeg har lenge syntes at hotellansatte er veldig dårlig betalt, særlig stuepiker. Og nå har det gått for langt. Jeg håper de finner en løsning, for streiken går jo også utover mange andre mennesker, sier hotellveteranen.

Kokk, konditor, baker og servitør er ikke blant drømmeyrkene til dagens ungdom. Restaurantbransjen sliter med rekrutteringen. I flere år har det vært satt i verk tiltak for å snu trenden for å få unge til å gå kjøkkenveien igjen. I fjor skrev Adresseavisen om prosjektet Ung restaurant, hvor elever i tiende trinn blir invitert til å kokkelere én dag ved en av Trondheims restauranter.

F.v. Kari Ringheim Vassdal, Anne-Lise Stensrud og Hege Jullumstrø Hildonen. Foto: Morten Antonsen