– Se! En viking! Ååh!

En storøyd gjeng med barnehagebarn har stoppet opp noen meter foran Olav Tryggvason på skogsveien på Lavollen. Endre Hellsetveit holder seg i rollen som barsk konge mens spørsmålene hagler fra fascinerte små turgåere.

Så dukker Håkon Jarl i Lavrans Hagas skikkelse også opp mellom trærne.

– Åh! Du ser kul ut! Hvorfor har du blod i panna?

– Jeg sloss med vikinger oppi her. Jeg bor i hytta der borte.

Hellestveit og Haga får en tidligere rolledebut enn planlagt, med oppspilte og glade unger som publikum. 23.–26. juni er det mulig for alle andre å se maktkampen som utspiller seg mellom de to i Korsvikaspelet «Håkon og Kark».

Kontaktet av regissøren

I dag er det fotografering til plakater med fotograf Harald Øren som står på programmet.

Endre Hellestveit er nærmest ugjenkjennelig innimellom alt skjegget og håret. Han synes Olav Tryggvason er en artig rolle å skulle gå inn i.

– Det er dessuten gøy å ha på vikingkostyme. Men jeg gleder meg aller mest til å ri på hest, haha!

Skuespilleren, som til daglig holder til i Oslo, er utdannet ved Statens teaterhøgskole. Han har hatt flere store teaterroller, blant annet som Peer Gynt ved Det Norske Teatret. Han har også spilt i filmer som «Det største i verden» og «Himmelfall».

Cathrine Telle er tilbake som regissør i år, og det var hun som kontaktet Hellestveit og tilbød ham rollen som Olav.

– Hun hadde hørt at jeg allerede skulle være i Trondheim i mai og juni for å spille Ejlert Løvborg i Hedda Gabler på Trøndelag Teater. Jeg sa ja til rollen fordi det hørtes gøy ut, rett og slett. Men vi har ikke begynt med prøvene ennå, så jobben er langt fra gjort. Enn så lenge har jeg bare tatt på kostymet.

Spurte om rolle

Det har begynt å regne på Lavollen. Lavrans Haga har funnet ly i et lite leskjul langs Tusseløypa, mens Endre Hellestveit brøler som en kampklar Olav Tryggvason til Harald Ørens kamera.

Haga tok saken i egne hender for å få en rolle i spelet, og sendte en epost til Telle med ønske om å få være med. Han fikk belønning for initiativet, og nå ser han fram til å spille Håkon Jarl.

– Jeg har sett spelet to ganger tidligere, med Mads Bones og Ståle Tørring som jarlen. Det er en stor karakter å gestalte, vi følger jo Håkon gjennom hele livet.

Haga kommer fra Verdal, der han har vært aktiv i teatermiljøet i flere år. Han har hatt flere roller ved Trøndelag Teater, og er i dag knyttet til Nord-Trøndelag Teater.

Flere forandringer

Styreleder for Korsvikaspelet, Øyvind Haram, opplyser at publikum kan vente seg noen forandringer i år. Ikke bare i form av nye skuespillere.

– Vi ville komme tilbake med et annet uttrykk, etter spel-pausen i fjor. Vi tar forestillingen videre, og arenaen blir tettere. Jeg tror tilskuerne vil synes det blir både tøffere og mer «likbart».

KOMMENTAR: 33 grunner til å elske Trøndelag

Frode Fjellheims musikk vil fortsatt spille en viktig rolle, med Ketil Hustad som orkesterleder.

– Musikken er viktig for å bygge opp scenene. Vi har hentet inn korsangere fra hele byen, forteller Haram – og mener man må sette seg litt hårete mål.

– Visjonen er at Korsvikaspelet skal være landets viktigste og heftigste spel, forteller Haram.

Hest og sverd

Fotoutstyr pakkes sammen og løsskjegg lirkes av i seks maigrader på Lavollen.

Lavrans Haga forteller at han er oppvokst med spel på grunn av faren, Arnulf Haga, som var regissør for spelet på Stiklestad flere ganger.

– Jeg liker spelsjangeren og det store engasjementet rundt veldig godt.

– Hva gleder du deg mest til med Korsvikaspelet?

– Jeg gleder meg også til å ri.

Haga smiler lurt. – Og så gleder jeg meg til å slåss med sverd, da!

De andre skuespillerne som gjøres kjent i dag, er Daniel Adolfsson (Kark), Tuva B. Larsen (Anna) og Marte Stolp (Tora).