- Det beste med oppussingen blir å få nøkkelkort som fungerer til alle dører, sier hotelldirektør Arne Marius Berg ved Britannia hotel etter å ha hentet et stort nøkkelknippe i resepsjonen.

Se bildegalleri øverst i saken.

Vi skal på «oppdagelsesferd» i hotellets underetasje. Ryktene sier kjelleren, med sine trange ganger, kan sammenlignes med en labyrint. I kjellerens garderobe skal det også finnes «en hemmelig dør».

Odd Reitan kaller Britannia hotel en diamant. Oppussingen av Britannia kan koste 500 millioner kroner. (PLUSS)

Bak marmorveggen

Hotellet er bygd i flere byggetrinn hvor det eldste er fra 1897 og det nyeste fra år 2000. Vi tar heisen ned til delen av bygget som er fra 1897, som blant annet rommer Pianobaren og garderoben.

- Dette er bakdøren til garderoben, men jeg vil ikke si at den er hemmelig, sier Berg og viser vei gjennom en helt ordinær dør, til stor skuffelse for journalist og fotograf.

Se Adresseavisens bilder fra Britannias rike historie. (PLUSS)

- Nei, vent! Det er en dør her i veggen, men den hadde jeg nesten glemt, utbryter Berg og går bort til en vegg i hvit marmor. Med et trykk åpner veggen seg, og hotelldirektøren kan vise inn til et lite rom.

- Jeg kjenner ikke historien til dette rommet, men det hadde jo vært morsommere dersom vi hadde hatt noe litt mer spennende her inne, sier Berg og rygger ut.

Under Palmehaven

Noe av underetasjen vil bevares, men det meste vil endres når Britannia skal bygges om og moderniseres. I underetasjen vil det blant annet bygges en gjennomgang til hotellets spa. I dag må gjester gå gjennom Palmen og kursavdelingen for å komme til velværeavdelingen.

Hotelldirektøren viser vei gjennom et selskapslokale, forbi en og to vinkjellere og hotellets grovkjøkken. To parallelle korridorer strekker seg langt innover i lokalet.

- Underetasjen er på flere tusen kvadrat. Det tar lang tid å få kontroll på gangene, men siden jeg har ansvar for brann og sikkerhet, må jeg vite hvor alle korridorer fører, sier Berg og viser vei til jordkjelleren under Palmehaven.

Skulle det være noe kluss med fontenen, må man åle seg gjennom den smale gangen av en jordkjeller for å fikse problemet.

Lageransvarlig, Per Anders Johansen, kjenner labyrinten inn og ut. Han har vært ansatt ved hotellet siden han var 16 år. Han synes det er flott at hotellet pusses opp, men 30. juni blir en vemodig dag for alle ansatte når hotellet stenger dørene.

- Jeg har jobbet her så lenge at de ved hotellet har blitt som en familie. Det blir trist å forlate det, sier Johansen.

Inngang via kjølelagret

Journalisten har for lengst mistet retningssansen, men får tilbake en viss kontroll idet Berg åpner bakdøra inn til Jonathan Mat & Vinkjeller. Her står pizzaovnen på døgnet rundt slik at gjester kan steke biff på varm kleberstein.

- Ansatte kan hevde at de må gå gjennom kjølelagret når de skal på jobb, men det er jo ikke helt sant. Servitørene bruker bakdøra, men kokkene bruker dette som inngang, sier Berg og fører følget gjennom kulda og til en ny korridor.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har innvilget søknaden om sletting av tilfluktsrommet i hotellet. Ombyggingsarbeidet får dermed et stort problem mindre. (PLUSS)

Via tilfluktsrommet, som i dag fungerer som garasje, tar vi en bakdør inn til hotellets spaavdeling. På tilbaketuren passeres både ukjente korridorer og kroker som virker kjente. For enkelte som mistet retningssansen et sted på veien mellom den første og andre vinkjelleren, er det en lettelse å komme opp til salongene «Nansen», «Michelsen» og «Wedel Jarlsberg». Hva som vil skje med salongene, er Berg usikker på.

- Det er jo litt vemodig

Ifølge byantikvar Gunnar Houen er hotellets fasade mot Dronningens gate vernet, men formelt sett står Reitan relativt fritt til å gjøre endringer på hotellet.

- Palmehaven er unik, et helt spesielt rom i Trondheim, og vi forutsetter at Palmen blir behandlet som om den var fredet, sa Houen til Adresseavisen i desember. Houen tok også forbehold når det gjelder femtitallsbygningen langs Apotekerveita.

Byantikvar Gunnar Houen ser positivt på Odd Reitans planer om å pusse opp Britannia. (PLUSS)

Hotelldirektøren er spent på hele oppussingsprosjektet. Han mener hotellet bærer preg av at det er gjort løsninger underveis og ser fram til å få en hotellbygning som fungerer mer helhetlig.

- Det er jo litt vemodig, men samtidig er det bra at noen tar på seg ansvaret og gjør dette ordentlig, sier Berg.