Han er både glad og lettet, med god grunn.

Utstillingsåpningen 19. mai i den spanske havnebyen ble en gedigen suksess. Både publikum og presse møtte opp i hopetall for å se Blekens bilder i et av Spanias mest betydningsfulle museer.

Svært spent

- Jeg var spent på alt. Tidligere har Anselm Kiefer og Alex Katz stilt ut der, så jeg var litt nervøs for det, men det gikk bra, sier Bleken. Mange nordmenn hadde tatt turen til La Coruna i anledning utstillingen, deriblant museumskonservator ved Trondheim Kunstmuseum, Cathrine Hovdahl Vik.

- Det var en kjempefin utstilling og en fantastisk opplevelse med så mange til stede. Det var et utrolig fint utvalg av nyere verk, tematisert i collager, selvportretter og politiske bilder, forteller Vik som syntes det var spesielt artig å se all den oppmerksomheten Bleken fikk. Et titalls aviser, tv og radio var til stede i forbindelse med åpningen, og utstillingen har blitt omtalt i 85 forskjellige publikasjoner, ifølge kunstneren.

- Pressen har blant annet referert at jeg på pressekonferansen uttalte at Picasso hadde renset kunsten for all sentimentalitet og andre obskure tendenser. Og så snakket jeg mye om døden som motiv og om Thomas Mann, Ibsen og Kafka, og alt det fikk journalistene med seg, forteller Bleken som storkoste seg i folkehavet.

- Det var morsomt, og så mye folk at de sto langs veggene og fulgte med. Takketalen måtte jeg ta på engelsk, og med min engelsk var ikke det noe særlig. Jeg snakker ikke spansk, og spanjolene snakker ikke noe særlig engelsk de heller, men de forsto da hva jeg sa, sier Bleken humrende.

- Strålende montering

- Hvordan var det å komme ned å se bildene dine, ferdig montert på utstilling?

- Ja, det var nettopp det. Jeg grudde meg jo til det for jeg hadde overlatt all montering til de to spanske kuratorene. Men de hadde fått det til, altså. Det var jævlig fint. Virkelig flott. Det var romlig montert, men ikke for tomt heller. Og folk som var der var veldig begeistret for utstillingen.

Det betyr mye for Bleken at bildene har gitt gjenklang utenfor Norge, men det aller viktigste er at det ble en god utstilling med verk han hovedsakelig har laget de siste to årene.

- Hvis det ikke hadde blitt bra ville jeg blitt lei meg. Det er jo en bekreftelse i dette, og det er morsomt. Man vil jo fortsette å male uansett, selv om man ikke blir anerkjent. Men det er jo morsomt å bli det, sier Bleken som selv har et nært forhold til spansk kunst, spesielt Picasso.

- Det er jo spanske kunstnere som har betydd mest for meg. Og jeg tror nok spanjolene kan se at min kunst har kubistiske islett i seg.

Han har allerede solgt 15 bilder fra utstillingen i Spania, en utstilling som blir stående til slutten av august.

- Min beste utstilling

- Jeg synes dette er den beste utstillingen jeg har hatt. Riktignok var den morsom den festspillutstillingen, men den var jo uhyre ujevn. Denne utstillingen er langt jevnere med sine 50 bilder. Jeg brukte lang tid på å plukke ut bildene sammen med de to kuratorene, sier Bleken, tilbake i hjembyen, full av inntrykk, både stolt og ydmyk.

- Det er forskjell på å være verdensberømt i verden og verdensberømt i Norge.

- Men du fikk et lite snev av internasjonal berømmelse nå?

- Jada, hehe. Men jeg tror ikke jeg vil si jeg er verdensberømt, nei. Bare bitte lite grann spansk berømmelse. Det kan du godt poengtere, avslutter en lattermild Bleken, svært fornøyd med utstillingen i Spania.

Håkon Blekens utstilling ble omtalt i 85 ulike publikasjoner i Spania i forbindelse med utstillingsåpningen i La Coruna 19.mai. Foto: Vegard Eggen
Stor interesse for Håkon Blekens utstilling i Museet for samtidskunst i La Coruna i Spania som åpnet 19.mai. 50 bilder stilles ut. Foto: Cathrine Hovdahl Vik/Trondheim kunstmuseum