En uoffisiell opptelling Adresseavisen har foretatt viser at det aldri før er blitt solgt flere spel-, konsert- og festivalbilletter i Trøndelag enn denne sommeren.

Det kan bety økonomiske ringvirkninger som er verdt 400-500 millioner kroner.

– Det er fantastisk at kulturen i Trøndelag er så attraktiv og at så mange velger å legge feriedagene hjemme for å få dette til. Det viser at det er et høyt nivå på det kulturtilbudet landsdelen har. I tillegg genererer det mer. Det skaper arbeidsplasser, verdier og en fantastisk reklame for regionen, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Bruce Springsteens opptreden for 35 000 publikummere i Granåsen er den største enkeltbegivenheten. Men en rekke andre arrangementer setter også rekorder.

Olavsfestdagene har aldri tidligere solgt så mange billetter nesten to måneder før festivalstart som i år. Pstereofestivalen, som i år går over tre dager, ser ut til å bli rekordtidlig utsolgt.

Totalt over en halv million

Noen av de best besøkte kultur-arrangementene er gratis, og de har vi ikke regnet med her. Eksempelvis er mellom 200 000 og 250 000 innom Olavsfestdagene i løpet av festivalen, mens Rennebumartnan har om lag 20 000 besøkende hvert år. I tillegg har vi Musikkfest Trondheim, Trondheim Matfestival og mange flere.

Tar man med alle gratisarrangementene rundt om i Trøndelag, er publikumsantallet på godt over en halv million mennesker.

Godt for næringslivet

I tillegg til at arrangementene gir store billettinntekter, er de også av uvurderlig verdi for trøndersk næringsliv. Det er umulig å regne ut eksakt hvor store ekstrainntektene blir, men det er snakk om flere hundre millioner kroner.

Da Adresseavisen i fjor sommer regnet ut de økonomiske ringvirkningene av trønderske spel, Spelet på Stiklestad, Elden på Røros og mange andre, kom vi til tallet 70 millioner kroner. Tallet er basert på at 55 000 publikummere besøkte trønderske spel i fjor.

400 mill. i ringvirkninger

Dette er penger som publikum la igjen på restauranter og hoteller, i forretninger og på bensinstasjoner. Enkelte av spelene tiltrekker seg mange overnattingsgjester, som legger igjen adskillig større summer enn de som bor hjemme.

Andelen overnattingsgjester er mindre på sommerens konserter, slik at de økonomiske ringvirkningene per solgte billett blir noe mindre på konserter og enkelte festivaler enn på spelene. Mange som skal på konsert med Springsteen bor hjemme. Det samme gjelder Olavsfestdagene. Likevel kan ekstrainntektene som kultursektoren tilfører næringslivet bli på 400 millioner kroner eller mer.

LES KOMMENTAREN: Gammelrussens melodi

Skyldes systematisk jobbing

At kulturlivet i Trøndelag får til mer i år enn før, skyldes systematisk jobbing, mener kultur-ministeren.

– Trondheim har jobbet med å bygge seg stor som konsertarena i mange år. Flere miljø har samlet seg og satt byen på det norske konsertkartet. De viser at de kan levere. Og dessuten er vi et knallbra publikum som kjøper billetter, sier hun.

– Jeg er opptatt av at det skal være høy kvalitet på kulturen. Dessuten at kulturen skal skape verdier utover seg selv. Kulturnæringa er et av de beina vi kan stå på etter oljen. Det handler om å satse riktig.

- Overdrives som argument

Seniorforsker Oddveig Storstad hos Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) har forsket på festivaler. Hun mener vi generelt er for opptatt av kultursektorens økonomiske ringvirkninger.

– Det har vært en tendens at man må argumentere for at kulturarrangement har økonomiske ringvirkninger. Det viktigste er at folk har det artig og får en kulturell opplevelse, sier hun.

Forskeren synes det er synd at kulturopplevelsen i seg selv ikke blir verdsatt nok.

Kulturens egenverdi viktigst

– Det er ingen tvil om at kultur har ringvirkninger. Hotellene i Trondheim kommer til å være stappfulle under Springsteen-konserten. Jo større arrangement, desto større ringvirkninger. Jeg synes bare det overdrives som argument, sier Storstad.

At de 35 000 billettene til konserten med Bruce Springsteen i Granåsen solgte ut på 21 minutter kaller forskeren for «hinsides».

– Det viser at dette er viktig for folk. Det skaper opplevelsesmessige ringvirkninger. Jeg vil oppfordre festivalarrangørene til å argumentere ut fra egenverdien som kulturen har. Den må anerkjennes og verdsettes i større grad, sier Storstad.

Kulturministeren starter festivalsommeren på Juba Juba i helga.

– Jeg og barna gleder oss veldig til det. Så blir det Olavsfestdager og matfestival, Stiklestadspelet, og så håper jeg å kunne få med meg Pstereo. Springsteen fikk jeg ikke billetter til, men jeg lurer på om det er billetter igjen til Van Morrison?

NB! I festivalmagasinet i dagens avis kan du blant annet lese om hvorfor Åge Aleksandersen gleder seg til Bruce Springsteen-konserten i Granåsen.

Rekordsalg: Olavsfestdagene har aldri forhåndssolgt så mange billetter som i år. Utallige andre trønderske kulturbegivenheter samler også store publikumsmengder i sommer. Foto: Kristian Helgesen, Adresseavisen