Da norsk presse svermet rundt ham utenfor Royal Albert Hall torsdag ettermiddag, hadde nyheten nylig kommet om at han har overført sitt private arkiv til Nasjonalbiblioteket.

Arkivet inneholder et fyldig materiale som dokumenterer svært mye av det Åge har holdt på med i nærmere femti år.

Må regnes som nasjonalskald

- Han må nesten regnes som en nasjonalskald på linje med Alf Prøysen. Arkivet hans er en viktig del av den norske kulturarven, sier direktøren for Nasjonalbiblioteket, Aslak Sira Myhre, i en pressemelding.

- Jeg har vært veldig flink til å ta vare på ting. Materiale som til nå har vært hos Ringve Museum, er en del av det som Nasjonalbiblioteket skal ta vare på, sier Åge når vi møter ham etter at han stilte opp på en pressekonferanse ved hotellet der han bor, noen hundre meter fra Royal Albert Hall.

Har sensurert litt

Nasjonalbiblioteket forteller at arkivet inneholder alt fra tekstbøker, sangskisser, avisklipp og korrespondanser til oversikter over konserter, dokumentasjon fra utgivelser, demokassetter, liveopptak og fotografier. Stoffet skal digitaliseres og blir tilgjengelig for publikum.LES OGSÅ : Når de rojale svinger seg

- Betyr det at vi også får lese kjærlighetsbrev og slikt?

- Nei, jeg har sensurert litt. Men det er et fyldig materiale, sier Åge og ler.

Han er først og fremst opptatt av å lade opp til fredagens konsert, men satte torsdag av god tid til et tallrikt pressekorps, til og med mens England spilte EM-kamp mot Wales.

Flere gamle låter

Da pressekonferansen startet, var han oppgitt over at Wales ledet. Da han etterpå ble med pressen for å bli fotografert foran Royal Albert Hall, var han oppmuntret av at England hadde utliknet.LES OGSÅ: Neste stopp Royal Albert Hall

Hvilke låter han skal spille under konserten fredag kveld, visste han fortsatt ikke helt sikkert, men han fortalte Adresseavisen at siden konserten er så knyttet til en låt han sang i Prudence, blir repertoaret mer tilbakeskuende enn det pleier å være.

- Folk får høre mye fra 80-tallet og noe fra 70-tallet. Vi framfører en god del låter som jeg ikke har spilt på lenge. Den endelig låtlista setter vi opp i løpet av prøvene vi skal ha fredag, fortalte han.

Ikke spilt siden Prudence

Helt sikkert er det i hvert fall at nesten 4000 publikummere, trøndere, de aller fleste av dem, får høre «Langt igjen te Royal Albert Hal1», en sang han aldri har framført på en scene siden tiden med Prudence, det vil si for over førti år siden.

Plakatene ved inngangsdørene til den sagnomsuste konsertsalen har ei liste over konsertopptredener som viser at det som en gang bare var en fjern drøm, har gått i oppfyllelse.

Der står det at flere forestillinger med «Svanesjøen» nettopp er avsluttet. Fredag er det Åges tur, før Belle And Sebastian, George Benson, Kenny G og Gladys Knight opptrer i samme sal de neste par ukene.

- Åge Aleksandersen må nesten regnes som en nasjonalskald på linje med Alf Prøysen. Arkivet hans er en viktig del av den norske kulturarven, sier direktøren for Nasjonalbiblioteket, Aslak Sira Myhre. Foto: Richard Sagen