Både skjegg og øl har vært populært helt siden vikingtiden.

Hobbybryggeren, bak sin veltrimmede hake, får møte likemenn når Trøndelag Folkemuseum åpner øl-utstilling på Sverresborg lørdag 18. juni.

Museet setter opp utstillingen: «Skål!». Og temaet er ølets og hjemmebryggingens kultur og historie i Trøndelag.

Øl i middelalderen

- Vi strekker temaet fra middelalderen og frem til i dag, sier programansvarlig Ingrid Galadriel Aune Nilsen, som forteller om bryggesteintradisjonen som lå til grunn for ølbryggeteknikken som vikingene brukte. Den kan man i dag kan se spor av i steinrøyser, gamle grunnmurer og som fyllmasse på gårder mange steder i Norge. På Ranheim ble det funnet 100 traktorlass med bryggestein under en arkeologisk utgravning i 2013.

Om steinen, skrev Eilert Sundt i 1865: «Naar der skulde brygges i gamle Dage, plumpede man glohed Sten ned i et Trækar med Vand, og dette blev dermed opvarmet. Det var almindelig Kampe-Sten (...) Ved den pludselige Afkjøling sprang Stenen itu (...) Mangt et Hus staar nu paa Brygge-Stens Grund. Og i den senere Tid har man ofte kjørt Dyngen bort og fyldt den paa Ageren; thi den brændte Sten er tildels smuldret, og det derved fremkomne Grus har man fundet gjør god Virkning paa Agermulden.»

- Selv om steinbrygget ennå finnes, som i det tyske «Steinbier», vier utstillingen mer plass til utviklingen av trøndersk og norsk øl frem mot i dag, sier Aune Nilsen.

Ølboller og kar

Utstillingen tar for seg tema som hjemmebryggerevolusjonen, ølets magi, propaganda, ølets mørkeste tider og en stor gjenstandssamling med vakre ølboller og drikkekar.

Og nettopp drikkekar, mugger, kagger, ølboller og drikkehorn er noe museet har mye av. En liten brøkdel av alt det som finnes i arkivene, kommer opp fra kjelleren og ut til utstilling.

Det ærbødige drikkestellet

- Det vi viser frem er vakkert. Det er forseggjorte gjenstander helt tilbake til 1600-tallet. Noe av det har renessansemotiver, som er en dekortradisjon som holdt seg lenge i Trøndelag. Andre boller er rosemalte. Alt vitner om en ærbødighet til ølet, sier kunsthistoriker Daniel Johansen.

- Og det står veldig i kontrast til Dahls-glasset, sier Ingrid Galadriel Aune Nilsen.

En gave til gutta

Dagens små brune glassflasker og forseggjorte etiketter er kanskje det som er mest visuelt ved dagens hjemmebryggede øl.

Ingrid Galadriel Aune Nilsen har, i sine forundersøkelser til utstillingen, vært hjemme hos en rekke hjemmebryggere anno 2016.

- Min erfaring med disse mannfolka, for det er mest mannfolk, er at de holder på med dette fordi det er et enkelt og begripelig håndverk, som man kan drive med på hverdagsbasis, sier Aune Nilsen.

- De skaper noe de kan gi bort i gave. Og dessuten forteller hjemmebryggerne om vennskap og samhold. En aktivitet som fører dem sammen i prosessen frem mot resultatet. Så er det også selvsagt viktig med smaking og den hyggen det gir når ølet er ferdig.

På fylla gjennom historien

- Det kommer en rekke trønderske bryggerier på utstillings-åpningen. Vi vil selge bonger til smaksprøver og i tillegg serveres det mat både i museumskafeen og på Tavern, sier Aune Nilsen.

Dessuten blir det foredrag med Hege Ramseng i Bryggeri- og drikkevareforeningen, og lokalhistoriker Terje Bratberg vil ta med seg publikum «På fylla igjennom historien».