- Denne arenaen fyller et gap mellom Granåsen og Sverresborg og gjør at vi kan arrangere flere konserter i årene fremover.

Det sier Stein Vanebo, Mård Askim, Kristian Digre og Børge Rødli i Trondheim Concerts.

Mandag ettermiddag viste de stolt frem det som fra og med neste sommer blir Trondheims nye storkonsertarena, inne på området til E.C. Dahls' anlegg på Lademoen.

Sammen med distriktssjef i Ringnes Tore Volden og regionsjef i E.C. Dahls Finn Olufsen tar de oss med opp i sjette etasje i et av bryggeriets hus på området.

- Komplett scenesituasjon

- Det er ingen som ser potensialet i dette området før de kommer hit, sier Vanebo, og peker utover et hav av tomgods og paller som snart skal fjernes.

- Mens vi venter på den nye innendørshallen på Øya er scenesituasjonen utendørs i byen komplett. Dette blir som å få en ekstra spiss på laget, sier Vanebo.

- Vi får et utvalg av arenaer ingen annen norsk by kan matche. Det gir oss en fantastisk fleksibilitet, legger Digre til.

Konserter, festivaler og spel i Trøndelag trekker nærmere 350 000 publikummere i sommer. Det gir flere hundre millioner kroner i ekstrainntekter. – Skyldes systematisk jobbing, sier kulturministeren.

Dahls Arena skal kunne brukes fra slutten av april og ut september, avhengig av været. Tanken er å arrangere konserter med et publikum fra 5000 og opp mot 20 000 mennesker.

- Vi kan enkelt skalere området opp og ned etter behov. Vi kan ha en konsert for 7500 publikummere uten at det vil føles glissent. Samtidig slipper vi å si nei fordi området ikke er ledig, noe vi har opplevd tidligere. Vi får mer frihet og kan enklere og kjappere ta beslutninger, sier Vanebo.

Neil Young, Paul McCartney, Iron Maiden...

4. august åpner det nye Dahls-bryggeriet som er en kombinasjon av spesialølbryggeri, mat- og drikkested. Tore Volden og Finn Olufsen sier det er i bryggeriets interesse å skape aktivitet på området.

- For at det nye bryggeriet skal ha best mulig forutsetning for å lykkes i et langt perspektiv, er vi avhengige av at det er liv, mangfold og aktiviteter i området. Vi er klar over at det er mange spennende tanker og ideer for utvikling av Nyhavna og andre nærliggende områder. I dette arbeidet er vi en positiv samarbeidspartner, sier Olufsen.

Da vi spør om hvilke artister som er aktuelle å booke, dukker navn som Paul McCartney, Iron Maiden og Neil Young opp.

- Vi er i den divisjonen. Dette er artister vi har på ønskelista, men det er selvsagt umulig å love noe, presiserer Vanebo.

- Det er tilgangen på artister som avgjør. Det er ikke noe i veien for å ha to, tre konserter her i sesongen. Det er også mulig å rigge til konserter for et sittende publikum, sier Digre.

Supplement til Sverresborg

Foruten å fjerne tomgodset er det ikke mange grep som skal til for å få området til å fungere som arena: To gamle garasjer og et gjerde må rives, og så trenger man å få på plass en frisk trafostasjon for å sikre nødvendig strømforsyning til scenen.

- Og så må vi bruke høsten på å ta den formelle praten med myndighetene. Vi må få dem til å se de mulighetene vi ser her, sier Mård Askim. Han tror ikke lyden fra konsertene vil være til sjenanse for noen.

- Scenen stilles slik at den spiller ut mot fjorden. Lyden går rett frem og vil ikke være plagsom for naboene, sier han.

- Vi har gjort støymålinger på alle konserter på Sverresborg, og lyden har alltid vært innenfor det tillatte. Dette er noe vi tar på alvor. De tilbakemeldingene vi har fått har heller vært at det har vært for lavt, ler Digre.

Trondheim Concerts understreker at konsertene på Dahls Arena vil være et supplement til det som skjer i Granåsen og på Sverresborg.

- Sverresborg er hjertebarnet, og vi kommer fortsatt til å arrangere konserter der. Dette er heller en styrking av tilbudet. Det er fantastisk å få en slik perle i gåavstand fra byen, sier Vanebo.

- Og baren kommer aldri til å gå tom for øl, ler Askim.

Slik ser Trondheim Concerts for seg å bruke arenaen, med scenen stilt ut mot fjorden.
- Vi får et utvalg av arenaer ingen annen norsk by kan matche. Det gir oss en fantastisk fleksibilitet, mener Kristian Digre. Fra høyre: Stein Vanebo, Børge Rødli, Mård Askim og Kristian Digre i Trondheim Concerts, regionsjef i E.C. Dahls Finn Olufsen og distrikssjef i Ringnes Tore Volden. Foto: THERESE ALICE SANNE
Slik ser tomta ut i dag. Garasjene bak til høyre og gjerdet midt på skal rives, og tomgodset skal selvsagt fjernes. Foto: THERESE ALICE SANNE