- Prognosene viser at det ser helt greit ut for vårsesongen. Det som har vært av salgssvikt på «Vår» og på «Armod og edelt sinn» har vi tatt inn med ekstra salg på «Doppler» og noe på reduserte kostnader. Vi har solgt 40 300 billetter så langt i år, og det er omtrent der vi pleier å ligge. Det varierer mellom 35 000 og 55 000 besøkende på vårhalvåret, og der er vi, sier teatersjef ved Trøndelag Teater, Kristian Seltun. Han har vært litt ekstra spent denne sesongen. De har ikke hatt noen «Sound of music» denne gang, musikalen som alene trakk nærmere 35 000 besøkende i fjor vår.

Veksler mellom forestillingene

- Vi vet at besøket blir lavere når vi velger en annen type vårmusikal. Men forhåpentligvis har vi en bra høst foran oss, og flere av disse forestillingene som blant annet «Karlsson på taket» selger bra allerede. Dette er den første sesongen der vi spiller såkalt repertoar, noe som betyr at vi har mulighet for å ha flere forestillinger stående på teateret samtidig, slik at vi kan veksle mellom de ulike forestillingene. «Vår» gikk ikke så bra som vi hadde håpet på, men da kunne vi sette inn igjen «Doppler» for å kompensere for noe av dette, sier Seltun.

«Doppler» ble den store publikumsvinneren denne våren med nærmere 14 000 besøkende. Et moderne og annerledes teater som slo langt bedre an enn hva teatersjefen turte håpe på.

- Det som gjør «Doppler» til en suksess, er at vi tar en estetikk som vi har jobbet mye med på mindre scener, og flytter det til hovedscenen. Og da når vi ut til et stort publikum med et teaterspråk som ikke er vanlig på norske hovedscener, sier Seltun som hadde håpet på en "Heddapris" til «Doppler». Det ble én Heddapris til Trøndelag Teater denne gang, og den var det Mari Hauge Einbu som hentet hjem for sin rolle som medspiller i «Armod og edelt sinn».

Kunstnerisk suksess

- Jeg er kanskje litt skuffet over at det ikke ble noen Heddapris på «Doppler». Men det viktigste er hva vi oppnår her hjemme på teateret, og da har jo «Doppler» vært en formidabel suksess, særlig med tanke på at publikum har respondert så bra på noe vi synes rent kunstnerisk er så vellykket. Og så var det veldig fortjent at Mari fikk pris, sier Seltun som på tampen av vårsesongen utilsiktet satte i gang en teaterdebatt. Som tilsvar på et kritisk innlegg om at Trøndelag Teater arrangerte audition i Oslo, skrev han et leserinnlegg om at det utdannes for mange skuespillere i Norge.

Mer debatt

-Det er store utfordringer i norsk kulturpolitikk, i krysset mellom praksisfelt og hva som finnes av kultur og økonomi og hvordan man tenker fra Kunnskapsdepartementet. Det utdannes for mange skuespillere og det er jeg ikke alene om å mene. Dette kommer Norsk teater- og orkesterforening til å sette mer fokus på fremover, for vi er nødt til å gjøre noe med det. Og det en del spørsmål vi må være obs på i forbindelse med en tiltakende debatt om regionalisering og hvordan dette landet skal deles opp. Nå har debatten lagt seg, og det er fint, for nå tar jeg snart ferie. Men vi er ikke ferdig med dette, det kommer mer fra meg også, sier Seltun.

Ønsker seg mer tater for barn

Gøril Trana Asklund er teaterkontakt ved Lianvannet skole på Haukåsen og er innom Trøndelag Teater for å kjøpe teaterbilletter for høstsesongen.

- Jeg synes det er fantastisk å dra på teater og oppleve scenekunst her, sier Asklund som denne sesongen har fått med seg «Armod og edelt sinn», «Vår» og «Kongen dør» . Nå er det «Karlson på Taket» , «Begynnelser»  og «Juleevangelieet»  hun skal sikre seg billetter til. Hun liker alt fra Ibsen-klassikere til de mer eksperimentelle forestillingene.

- Jeg gleder meg spesielt til «Begynnelser»  av Carl Frode Tiller. Han er fra Namsos som meg, og den lokale tilhørigheten er viktig, sier Asklund som også etterlyser mer teater for de aller minste barna.

- Fra Thorbjørn Egner-tradisjonen, fra de kan sitte i ro, tror jeg det er viktig å få med seg barna på teater. Det er noe helt annet enn å gå på kino. Formidlingen kommer så mye tettere på, sier Asklund.

Gøril Trana Asklund er teaterkontakt ved Lianvannet skole og har sikret seg billetter til flere av høstens forestillinger.