År: 1893

Stikkord: Martnan

Glupsk på inntrykk og fristende godsaker bega Adresseavisens medarbeider seg inn i mylderet, sist i juni 1893. Signaturen «Vagus» virket umettelig på det meste og slukte det martnan hadde på by på, inkludert «en vældig Sukkerstang» og en kake så stor som en sofapute. Selv passet han godt inn i det sommerlige sirkuset. Han gikk nemlig for å være Norges sterkeste mann.

Les alle artiklene i «Adresseavisen 250 år i samtiden»-serien her

Med stålsatte nerver

«Vi tager os en tur ind på Markedspladsen og snor os gjennem Menneskevrimmelen. Før man begynder sine iagttagelser, bør man staalsætte sine Nerver for de skjærende Hvin, som hyler en imøde».

Utstyrt «for alle Tilfældes Skyld» med en martnasblåse bega reporteren seg «rustede til Tænderne» inn på markedsplassen, der det fantes alt av hva som kunne «løfte og høine en Barnesjæl (…) de rødeste jordbærdrops og de fedeste Brystsukker.»

Etter å ha spist sin store sukkerstang, fortsatte martnasløyene med et besøk hos en forhandler av «vellystige Honningkager fra Hamar», som i «velvalgte Ord paaviste Forskjellen mellem Sirup og Honning» og solgte skribenten «en Kage saa stor som en almindelig Sofapude». Vandringen fortsatte til en kolportør som fristet med boken «Vink til at vinde en ung Dames Kjærlighed», som artikkelforfatteren i parentes bemerket ventet seg meget av. Selgeren bød også på et velment råd om å kjøpe den ypperlige boken «Tistrian og Indiane, en burgundisk Hertugsøn og den kjønne og dydige Moguls Datter Indiane». Avisens utsendte spurte om denne boks forfatter tilhørte den nyromantiske skole, «hvilket dette Litteraturhistoriens Lys mente ikke var umulig.»

I Harmoniens portrom sto en mann og dreide «af alle Livsens Kræfter paa en Lirekasse, medens en ædre ’kvindesperson’ med Gravrøst sang en Sørgehymne om de Ulykkelige i Værdalen. Efter hvert Vers fallbød hun denne Vise for en Bagatel af 10 Øre, for at Forsamlingen kunne opbygges og synge med».

Svimlende opplevelser

Reportasjen fortsatte etter hvert til Skøitebanen på Museumsplass, «med den bestemte Beslutning at kjøre i Karusel, om det end skulde gjælde Livet». Her var det tivoli og et omreisende dansk vokskabinett, og alt ble prøvd, sett og opplevd med innlevelse og den samme sans for merkverdigheter og ironi. Etter å ha entret karusellen med blandede følelser, var det «ikke med blandede Følelser, vi besteg Landjorden igjen». I samme kostelige form fortsatte artikkelen i «N. Nielsens Colosseum, Panoptikon & Anatomisk Museum», der «En Voxfigur af Kleopatra, der lod sig bide af Slangen, hensatte os i Beundring. Derimod kan vi ingenlunde sige, at Uglemennsket fra Arendal eller Abemennesket fra Schwarzwald havde den samme Indlydelse paa os, ei heller Barnet med de tre Hoveder og en Polyp i Næsen».

Etter et besøk i et avlukke merket «Endast för Herrar», der innholdet var så sterkt at «det vi saa derinde bragte Haarene til at vakle paa vore Hoveder,» sjanglet «Vagus» ut, blek og hoderystende, før martnasdagen gikk inn i sin siste fase hos «Krybdyrenes Beherskerinde», som lot sin Boa Constrictor og andre slanger sno seg om kroppen, før de til slutt «slikket Frøkenen paa Næsen et par Gange».

Norges sterkeste mann

«Markedsinteriører» var en spesiell artikkel, moderne i form, stil og innhold, skrevet av en journalist med et skjevt blikk på verden omkring seg. Så var det da også sannsynligvis et av landets største journalistiske talenter som skjulte seg bak signaturen «Vagus» – Øvre Richter Frich. Den røslige prestesønnen fra Byneset var på denne tiden redaksjonssekretær i Adresseavisen og hadde tilført redaksjonen et pust av en ny tid. Frich var etter studier i Kristiania, der han hadde fått ry som «Norges sterkeste mann», kommet tilbake til Trøndelag for en periode, før han etter to år fortsatte i hovedstadspressen og snart gjorde seg kjent som en av Norges mest produktive og beste krim- og underholdningsforfattere.

Våren 1893 hadde han vært med på dekningen av Verdalsraset for avisen, i en nær, gripende og dramatisk form. I sterk kontrast til dette kunne han i «Markedsinteriører» slippe sin penn løs i en lystig sjanger og boltre seg i fri dressur.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.