Programledere: Camilla Tjønn Thingstad og Odd Rune Wolden skal ledsage seerne gjennom NRKs åtte og en halv timer lange direktesending fra signingsjubileet. Foto: Javad Montazeri, NRK

- Dette er noe av det største vi har gjort i NRK på Tyholt, sier Linda Bjørgan, prosjektleder for torsdagens maratonsending fra signingsjubileet.

Hun styrer rundt 20 medarbeidere som skal følge kongeparet fra de kommer med sjalupp fra kongeskipet til Ravnkloa torsdag klokken ti, til de forlater Trondheim sju timer senere.

LES OGSÅ: Slik skal barna hylle kongeparet.

Sendingen starter i Ravnkloa allerede klokken ni om morgenen og slutter ikke før 17.30. Da skal kongeskipet passere Trolla på vei ut fjorden.

400 lyspunkter er montert

- Vi tenkte opprinnelig å streame det som skal skje direkte på nettet, men NRK ville ha en full direktesending. Det får vi til med samme bemanning, sier hun.

De mest omfattende forberedelsene skjer i Nidarosdomen. NRK1 direkteoverfører hele gudstjenesten som markerer at det er 25 år siden de to ble signet i samme kirke på samme dato.

LES OGSÅ : Signingsjubileet får konsekvenser for busstrafikken.

- Vi har montert mellom 350 og 400 lyspunkter i forkant av sendingen og har holdt på siden forrige tirsdag med å rigge alt utstyret, forteller lysdesignerne Roar Aronsen og Dag Samuelsen.

Toppen av moro

- Når vi først skal sende fra Nidarosdomen, må det gjørtes skikkelig. Kirken må framstå i sin vakreste skrud og lyssettes ordentlig. Dette er et stort løft, også økonomisk, men kongeparet fortjener det, sier Hening Skjæret, som er prosjektleder for sendingen fra gudstjenesten.

- Hva koster det å gjøre kirken klar til sending?

- Flere hundre tusen kroner. Vi har tolv kameraer, riktignok bare åtte som er bemannet. Lyden krever også sitt når så mange aktører skal i aksjon. Fire kor skal synge, ett korps skal spille, og vi må henge mikrofoner fra taket. Å jobbe i Nidarosdomen er det største NRK på Tyholt gjør, fysisk sett. Det er slitsomt, men det er også toppen av moro.

LES OGSÅ: - De kan lage fest i Nidarosdomen, sa kongen etter presesinnsettelsen.

Femte store gudstjeneste

NRK begynner å få god rutine med store sendinger fra nasjonalhelligdommen. Signingen ble direktesendt i 1991. Det ble også bryllupet mellom prinsesse Märtha Louise og Ari Behn i 2002. Dessuten ble en sørgegudstjeneste for tsunamiofrene i Thailand sendt i 2005. Innsettelsen av preses Helga Haugland Byfuglien ble direktesendt i 2011.

Lysdesignerne Aronsen og Samuelsen har vært med på flere av sendingene og vet at det er et omfattende arbeid å lyssette kirken slik at den tar seg godt ut på TV.

Veggene sluker lys

De forteller at oppussingen av kirken har gjort taket mye lysere, men at steinveggene sluker svært mye lys. Det nye orgelet fører dessuten at det blir trangere om plassen oppunder taket. Derfor måtte NRK leie inn ledlys fra Belgia til 150 000 kroner i tillegg til eget utstyr som ble fraktet i en semitrailer og en stor lastebil.

Resten av NRKs direktesending er mindre ressurskrevende. Linda Bjørgen forteller at de skal følge kongeparet fra de kommer til kommunens folkefest i Ravnkloa. Programlederne Camilla Tjønn Thingvoll og Odd Rune Wolden beveger seg deretter til Nidarosdomen, der de snakker med flere gjester før gudstjenesten.

Hagefest ved Stiftsgården

Etterpå følger de kongeparet ned Munkegata til Stiftsgårdsparken, der det blir hagefest med statsminister Erna Solberg blant gjestene.

NRK gir seg ikke før kongeparet har lagt fra kai og følger dem med en egen reportasjebåt til Trolla før direktesendingen blir avsluttet.

- I tillegg har NRK Trøndelag egne sendinger, og «Norgesglasset» på P1 flytter sitt studio til byen og lager en utvidet sending, forteller Bjørgan.

Noe av det største

- Er dette en av de største satsingene NRK på Tyholt har gjort?

- Det er i hvert fall et stort prosjekt, men det var også «Salmeboka minutt for minutt». Under så lange direktesendinger er vi dessuten prisgitt at alt fungerer og at teknikken ikke svikter.

Henning Skjæret tilføyer at det på flere måter er mer ressurskrevende å produsere 12 episoder av «Tidsbonanza» og fylle dem med innhold, men at direktesendinger av denne typen er noe av det fysisk sett største og morsomste NRK-medarbeiderne på Tyholt kan holde på med.

Stor jobb: NRKs lysdesignere Roar Aronsen (t. v.) og Dag Samuelsen har arbeidet for fullt i flere dager med å lyssette Nidarosdomen. Foto: Espen Bakken, Adresseavisen