Det er ikke mangel på bilder fra signingsfesten i Trondheim i junidagene 1991. I Adresseavisens arkiv ligger film på film med tusenvis av bilder, hvorav bare en liten del i sin tid ble offentliggjort. En tid da alle de gode bildene det ikke ble plass til i papiravisen ikke kunne plasseres i bildegalleri på internett.

Les også: «Året var 1985, og Linn Ullmann skulle gi bort mora si»

Av de trykte bildene, er det ikoniske bildet med biskop Wagle og kong Harald fra Nidarosdomen mest kjent. Ledsaget av følgende tekst av journalist Torsten Hanssen: «Et nytt blad i Norges-historien ble vendt ved alteret i Nidarosdomen søndag. Da biskop Finn Wagle la sin høyre hånd på hodet til kong Harald V og bad signingsbønnen, ble en fornyet kristen tradisjon med røtter tilbake til kongehyllinger og kongekroninger ført videre».

Kristne tradisjoner er vel og bra, men når det gjelder historiske bilder fra kongelige feiringer er det for denne spalte kun ett prinsipp som gjelder, nemlig det morsomste bildet. Derfor er det en glede å presentere dette blinkskuddet fra fotograf Kjell A. Olsen, tatt rett før et stort barnetog skulle feire kongeparet lørdag 22. juni 1991.

Bildet ble kun trykket over to spalter den gang, da det var viktigere ting som skulle dokumenteres over de 12 sidene i fullformat avisen hadde satt av, i tillegg til førstesiden. Et etterfølgende bilde på filmen viste den navnløse vesle jenta og den oppskjørtede mora i gjenforening, uten sure miner.

- Det var en spontan episode som jeg fanget der og da, sier fotografen, Kjell A. Olsen i dag. Han kan ikke erindre at mor eller barn ga seg til kjenne etter at bildet sto på trykk første gang. Nå er sannsynligvis den minste på bildet rundt 30. Om episoden ikke har blitt en familiehistorie før, kan den kanskje bli det nå.

I notisen som sto til bildet ble barnetoget og underholdningen på Torvet, foruten det fornøyelige opptrinnet med mor og barn, omtalt som «det blekeste innslaget på denne strålende lørdagen. Det virket ikke som Bonzo Radio, den kjente gjøgleren Tore Johansen eller Det Lille Musikkteater fenget folk i særlig grad». En som var mer fornøyd med barnetoget var lærer Tordis Gjelten Røneid fra Strindheim skole som gikk i tog med sin førsteklasse og tredjeklasse.

Den erfarne læreren hadde nemlig et sammenligningsgrunnlag få av avisens reportere kunne matche. Hun var også til stede som lærer med elever under signingen av kong Olav i 1958. «Da var det ikke noe fjernsyn hvor man kunne følge kongeparet på sin reise til Trondheim. Elevene var mer nysgjerrige på å møte kongen og ikke minst prinsessene», sa Røneid og mintes sine «småpiker i strutteskjørt som knapt kunne stagge iveren etter å få et glimt av prinsessene».

En av avisens kongereportere den gang var Tore Strømøy, senere kjent fra tv. Han brakte et eksklusivt intervju med 87-årige Randi Friis Sæbø fra Trondheim. Hun kunne skilte med sin tredje kongesigning i byen. Hun var i kirken da kong Olav ble signet i 1958, samt til stede utenfor Nidarosdomen i 1906 da kong Haakon ble signet.

Til Strømøy fortalte hun at hun var oppriktig glad i de kongelige, noe leiligheten på Lade bar preg av. Hun fortalte at gledestårene kom da hun fikk invitasjon til å være til stede i Nidarosdomen i -91. «Jeg er spesielt glad for at Harald giftet seg med en norsk jente», sa Sæbø. I oppsummering av det kongelige besøk i Trondheim for 25 år siden skrev Adresseavisen på førstesiden: «Signet av Gud og hyllet av folket». Den løpske jenta i rødt ble henvist til side 15.

Les også: «Året var 1964, og det var italiensk uke i Trondheim»