Etter en tur innom norske Cinematek, lanseres en av de beste amerikanske filmene fra det siste året på strømming og DVD her til lands. Filmen er delvis skrevet og regissert av en av de store originalene i amerikansk film for tida, Charlie Kaufman, mest kjent som manusforfatter for «Beeing John Malkovich»(1999) og «Evig solskinn i et plettfritt sinn»(2004).

Både historien i «Anomalisa» og måten den er fortalt på, skiller seg fra det meste som er laget av animasjonsfilm. I uforlignelig stop-motion-animasjon fortelles en melankolsk historie om en mann på forretningsreise og konferanse som mister grepet om livet sitt og seg selv. Til bittersøtt, uforlignelig drama om en familiefar i indre krise.

Som de fleste filmene Kaufman er involvert i er «Anomalisa» morsom, trist og rar. Eminente skuespillere som David Thewlis, Jennifer Jason Leigh og Tom Noonan gir liv til figurene, i en film som sannsynligvis vil leve lengre enn de fleste amerikanske filmene fra det siste året. Det har neppe noen gang vært laget en animasjonsfilm hvor hovedpersone har røyket så mye som i «Anomalisa». Det er likevel det de sier og det andre de gjør som gjør den til en kommende klassiker.