I mange år har Susanne Sundfør vært blant Norges ledende og ikke minst djerveste artister.

Hvert album, hver turné har vært et skritt videre i hennes kunstneriske utvikling. 2015 var et stort høydepunkt, med hennes mest energiske, mest konsise og beste album i «10 Love Songs», samtidig som hun løftet seg flere hakk som sceneartist.

Forventningene var derfor store foran fredagens konsert på Rismelen i Steinkjer.

Det ble også veldig variert, og tidvis svært sterkt. Sundfør tok publikum med på en emosjonell berg og dalbane-tur fra den faste starten «It's All Gone Tomorrow» til den triumferende avslutningslåten «Delirious». Hun skiftet fra pianokrakken til synth til kassegitar til å være ren vokalist.

Gunhild Ramsay Kristoffersen og Megan Kovacs i duoen Bow To Each Other, meget dyktige korister og et drivende batterist utgjør sammen med Sundfør et feiende flott visuelt scenebilde; og et sterkt og dynamisk lydteppe. I tillegg til forventede høydepunkt i «White Foxes» og «The Silicone Veil» og ikke minst «Memorial» og «Slowly», tok Susanne to nye låter alene, den ene fremført ved pianoet, den andre med gitaren. To lavmælt dvelende og tilnærmet magiske øyeblikk.

Men, det er altså et men. Konserten ble ikke den triumfen jeg opplevde med Sundfør flere ganger i fjor.

LES OGSÅ: Suveren Sundfør på Pstereo-festivalen

Kanskje vardet fordi lyden ikke vare så overveldende bra som den pleier, og i hvert fall ikke oppover gressbakkene i den spredte arenaen. Kanskje var det fordi Sundførs stemme denne kvelden av og til tenderte mot det skingrende. Kanskje var det fordi store deler av publikum ble distrahert av mye annet i denne fantastiske midtsommernatten. Kanskje var det fordi lysshowet ikke fungerer helt etter hensikten når det fortoner seg som høylys dag selv når klokken har tippet midnatt.

Susanne Sundførs musikk krever mye både av artist, lydforhold og publikum. Det er mulig Steinkjerfestivalens hovedscene fungerer best til boogie og annen festmusikk når det nærmer seg midnatt og det er mange timer siden fullfestalarmen ble utløst. Sundfør ble møtt av stor jubel da hun muligens noe ironisk annonserte neste låt som trønderrock. Men mot slutten av konserten koste hun seg åpenbart; og det gjorde i hvert fall den delen av publikum som sto på sletta foran scenen.

I fokus fredag: Susanne Sundfør var fredagkveldens hovedartist på Steinkjerfestivalen, og konserten ble bra. Men det spørs om ikke Status Quo lørdag passer et feststemt publikum enda bedre. Foto: Ole Jacob Hoel