- Trondheim er en fantastisk by med mye særpreg som det er lønnsomt å ta vare på. Nå står bryggene øverst på lista , sier Mette Bye (45).

Hun har nettopp sagt ja takk til stillingen som byantikvar og blir omfavnet i det åpne kontorlandskapet av Gunnar Houen, som har hatt jobben i 32 år. Han sitter i stillingen til Bye overtar 1. september. Deretter fortsetter han som rådgiver i en periode utover høsten.

Gunnar Houen ble nylig utfordret av Adresseavisen til å velge fem av de dårligste og fem av de beste eksemplene på byutvikling i Trondheim. Her er lista over de ti.

Trondheims første og inntil nå eneste byantikvar overlater stafettpinnen til en av sine egne. Mette Bye har arbeidet hos byantikvaren i to og et halv år, og vil videreføre Houens arbeid.

Drivkraft i byutviklingen

- Kulturminnevern er et fag, og forgjengeren min og jeg har felles ståsted. Trondheim kommune har dessuten en kulturminneplan som gir retningslinjer for arbeidet vårt, sier hun.

Noen oppfatter byantikvaren som en bremsekloss i byen, en person som vil bevare framfor å bygge nytt og som er skeptisk til høye hus og full utnyttelse av tomtene. Bye mener derimot at i en by som Trondheim er kultur- og bygningsvern en drivkraft i byutviklingen.

Mette Bye var en av årtte søkere til stillingen som ny byantikvar.

Bevaring er lønnsomt

- Det er opplagt at byhistorien gjør Trondheim til en attraktiv by. Bevaring kan nok innebære ekstra utgifter i de enkelte prosjektene og på kort sikt. Men på lengre sikt er det lønnsomt. Det foregår forskning som viser at det historiske preget er lønnsomt for mange europeiske byer, sier hun.

Den mest prekære oppgaven Bye tar fatt på, er vernet av bryggerekkene. Dette arbeidet har pågått en tid og skal intensiveres. Hun anser bryggene er en svært viktig del av Trondheims særpreg.

Byes forgjenger setter pris på at han har fått en god del motstandere i sin tid som byantikvar.

Restaurerte Kokhuset

- Elisabeth Kahrs, som er arkitekt hos byantikvaren og som jeg skal lede avdelingen sammen med, er prosjektleder for restaureringen av bryggene. I høst skal vi også i gang med et arbeid med byens veiter og bakgårder. Bryggene og ikoniske byggverk som Nidarosdomen og Bybrua, er en viktig del av byens særpreg.

Mette Bye går selv over Bybrua hver dag på vei til og fra arbeidet i Erling Skakkes gate. Hun bor i 1700-tallshuset Kokhuset på Nedre Bakklandet, som hun selv har restaurert. Det var en nyttig erfaring for en antikvar å oppleve på nært hold hvilke problemer man støter på når så gamle hus skal settes i stand.

Både avtroppende og påtroppende byantikvar følger nøye med på hva som skjer på Britannia hotell.

Var vikar på Røros

Bye bodde i et gammelt hus også da hun vokste i Molde, og interessen for kulturminnevern oppsto allerede da. Senere studerte hun kunsthistorie og tok en doktorgrad i arkitekturhistorie ved NTNU. Hun har også studert i Bergen og Tyskland.

- Jeg hadde min første jobb som vikar i kulturminneforvaltningen på Røros på slutten av 90-tallet. Det var også en verdifull erfaring i den jobben jeg har nå, forteller Bye, som flyttet til Trondheim for 16 år siden.

Ikke blitt hjemmeblind

- Jeg er fortsatt ikke blitt hjemmeblind. Hver dag opplever jeg at Trondheim er en fantastisk by der det stadig er noe nytt å oppdage. Noe av det jeg setter pris på, er at byen har stor tidsdybde. Man kan avlese historien i bygningene og gatene.

Byantikvaren er underlagt miljøenheten i Trondheim kommune. Miljøsjef Marianne Langedal sier at Mette Bye fikk jobben fordi de var ute etter en person som har tyngde og som er troverdig og strategisk både regionalt og nasjonalt. Miljøsjefen mener også det er en fordel at hun har praktisk erfaring med å restaurere hus.

Se reportasjen om Kokhuset, som Mette Bye og August Schmidt har restaurert og bygget ut.

Regner ikke med en revolusjon

- Vi regner ikke med at hun vil stå for noen revolusjon, men også på dette feltet møter man nye utfordringer, blant annet når det gjelder klimautfordringer og universell utforming, slik at gamle bygninger kan bli tilgjengelige for alle. Mette Bye kan tenke selvstendig, sier Langedal.

Byes forgjenger har vært en tydelig mann i debatten om byutviklingen i Trondheim og har sagt sin mening offentlig også om saker som ikke har ligget på hans bord. Om planene for en ny, stor hall på Øya sa han for eksempel at dimensjonene er uhyrlige.

- Vil du som ny byantikvar være like tydelig, for eksempel om planene på Øya?

Uhyrlige dimensjoner på Øya

- Jeg er enig i at dimensjonene på Øya er voldsomme. Jeg mener også at en byantikvar skal ha et tydelig ståsted. Stillingen går ut på å være et ombud for bygningsvern. Da bør offentligheten få vite hva man står for.

I tillegg til at hun og hennes medarbeidere skal gå løs på en rekke konkrete saker i tiden framover, som ombyggingen av Britannia hotell, ser hun fram til to seminarer i høst som begge vil belyse viktige sider ved Trondheims byggetradisjoner. I tillegg til at byantikvaren arrangerer et eget seminar om jugendarkitektur, står Fortidsminneforeningen for en stor konferanse om nordiske trebyer.

- Trondheim har like mange jugendbygninger som Ålesund, selv om den ikke er like sammenhengende. Murbygningene i det vi kaller byen før bilen, gir Trondheim urbanitet. I tillegg har vi selvfølgelig alle trehusene. Møllenberg er et svært stort område med sammenhengende trehusbebyggelse. Enkelte steder er trehusene ødelagt av ombygginger i første etasje, men hvis man løfter blikket, får man øye på flotte detaljer som vi skal ta vare på, sier Mette Bye.