År: 1906

Stikkord: Keiserbesøk

«Keiser Wilhelms fornyede Besøg har vakt den mest levende Glæde hos alle Trøndere. Det er ikke for meget sagt, at han er den mest populære Udlænding her i Landet,» het det i Trondhjems Adresseavis.

Det hadde vært mye glitter og stas i Trondheim denne sommeren. Kongelige fra hele Europa var kommet til kroningen av kong Haakon og dronning Maud i Nidarosdomen sist i juni. Etter vanlig kutyme hadde ingen andre monarker enn kong Haakon vært i byen under kroningen, men søndag 8. juli var den tyske keiseren på plass for å gratulere og hedre kongen og dronningen. Og ikke noe kunne glede kongeparet mer enn at selveste Wilhelm II kom på besøk. Det samme gjaldt for publikum – og Adresseavisen.

Liker du å lese om historiske Trondheim? Her finner du alle sakene fra jubileumsserien til Adresseavisen

Ordener og medaljer

Byens befolkning hadde under kroningsdagene sett de fornemste gjester på nært hold og blitt vant til prektige uniformer og gallaantrekk, blinkende ordener og medaljer. Og det var mer i vente da keiseren med sitt store følge steg i land i Ravnkloa, hvor motakelsespaviljongen var blitt stående etter kroningen to uker før. Norske og tyske flagg blafret i en frisk bris langs nedre del av Munkegata, der folk sto oppstilt tett i tett for å sikre seg et glimt av Europas kanskje mektigste fyrste.

Vinden hadde økt på utover formiddagen denne varme og solrike søndagen og gjorde sjøen krapp for sjaluppen som brakte Wilhelm i land fra keiseryachten «Hamburg». Den hadde ankret opp på reden sammen med krysseren «Leipzig» og de øvrige skip i regentens flåte. På Brattøra hadde også mange mennesker stimlet sammen på begge sider av Ravnkloløpet og var de første til å se den berømte gjesten og hilse ham med rungende hurrarop. Fra festningen hørtes drønn fra saluttkanoner, og de norske marineskipene «Harald Haarfager» og «Norge» svarte med tilsvarende bulder og brak.

Den keiserlige sjalupp «danset på bølgene» før den kom inn i smulere farvann i Kanalen, og snart kunne keiseren «springe lett i land», som det het i Adresseavisens utførlige referat fra begivenheten i avisen dagen etter. Avisens reportere hadde fått god trening i hoffreportasjer i løpet av sommeren og fulgte keiser Wilhelm fra det ene håndtrykk til det andre i en lang velkomstprosedyre på Ravnklobakken, der utenriksminister Løvland var en av mange notabiliteter. Derfra var det knapt noen av keiserens bevegelser og gjøremål i byen som avisen gikk glipp av i løpet av de to dagene besøket varte, med selskaper, ordensoverrekkelser, kirkebesøk og utflukter.

Godt informert

Belevent oppga avisen kveldens meny da de fyrstelige inntok gallataffelet i Stiftsgården og brydde seg tydelig ikke om den jevnlige leser skjønte hva som egentlig hadde stått på bordet når retter som Tortue claire, Truites saumonées pochées au Champagne og Poulardes põelées à la Demido var blitt servert. (Og dette var bare begynnelsen på den gjengitte menyen.) Talene kunne avisen også gjengi i den eksakte ordlyd, selv når de var fremført på tysk, og selvsagt var avisen i hælene på keiser og kongepar dagen etter da besøket fortsatte med tur til Fjellseter og dejeuner på stedets store og prektige turisthotell.

På utflukten i Bymarka var kong Haakon iført blå jaktdress, mens keiser Wilhelm hadde kledd seg i «sin berømte graa Slængkappe og en myg, lysegraa Hat», kunne avisen fortelle. Begge majestetene så «meget fornøiet ud» og hilste smilende og takkende til de begeistrede Folkemængder» ifølge reportasjen, som imponerende nok ble trykt samme dag i Adresseavisen, som den gang var ettermiddagsavis.

Tur til Gråkallen

Langs kjøreruten kastet damer roser opp i vognen til de kongelige, som flere steder langs Fjellseterveien tok seg tid til å stoppe for å beundre utsikten over byen og fjorden. Like velinformert som før kunne avisens medarbeider gjengi dagens meny, og lot denne gang publikum i et mer forståelig språk vite at det i hotellets pyntede spisesal var servert aspargesomelett, avkokt ørret, en kald saltrett med salat, etterfulgt av karamellpudding og frukt.

Etterpå strakte de keiser og kongepar på beina, med en dryg spasertur til Gråkallen og tilbake, før de igjen satte seg opp i vognene og trillet ned til byen. På gallamiddagen om bord i «Hamburg» om kvelden var Adresseavisen ikke invitert, men fikk i stedet en omvisning på krigsskipet «Leipzig», der fregattkaptein Hipper var sjef. Ingen visste da at den samme offiseren med tiden skulle gi navn til krysseren «Admiral Hipper», som ledet an da tyskerne inntok Trondheim sjøveien 9. april 1940 – et mindre velkomment besøk enn drøyt 30 år før.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På tur: Keiser Wilhelm, kong Haakon og dronning Maud returnerer til Fjellseter turisthotell etter sin utflukt til toppen av Gråkallen 9. juli 1906. (Postkort utgitt av H. Werners Kunstforlag, Bergen.)