Få har det så travelt under Moldejazz som Anitra Terese Eriksen, verdalingen som har vært skuespiller i Oslo i flere tiår.

Hver dag står hun i Alexandraparken i mange timer og introduserer band som går av og på scenen. I år er hun i aksjon for 24. gang på rad.

- Enkelte ganger når jeg sitter i Oslo og forbereder meg til en ny festival, tenker jeg at nei, nå må jeg snart gi meg. Men den tanken er glemt så snart jeg er i gang. Det blir bare morsommere for hvert år, sier Anitra Eriksen når vi møter henne i en kort pause i Alexandraparken.

Bred verdalsdialekt

Et modernistisk jazzband har nettopp gått av scenen, og noe rigging må gjøres før et lokalt bluesrockband skal fortsette underholdningen.

Alexandraparken er full av gratis musikk hver dag under hele festivalen og er som regel full av folk. På bred verdalsdialekt holder Anitra Eriksen publikum orientert om hvem som spiller.

- Hvor mange band og artister introduserer du for publikum i år?

Eriksen tar fram programmet fra en fyldig bunke med papirer og teller.

- 36 band i år. Og omtrent like mange har det vel vært i alle disse årene.

En perlerad av store konserter

Et raskt regnestykke viser at hun dermed har introdusert rundt 850 band og artister.

- Jeg må vite noe om alle sammen. Dermed blir det ganske tidkrevende forberedelser, forteller hun.

Eriksen har introdusert en rekke musikere som senere er blitt store stjerner.

- Det har vært en perlerad av store konserter. Jeg husker Ola Kvernberg da han var i femtenårsalderen. Artig at de helt unge får prøve seg, tenkte jeg. Så spilte Ola «Czardas» så alle fikk hokkoslepp. Jeg husker godt Ane Brun. Hun var temmelig nervøs over å spille på hjemmebane. Mange andre musikere som senere har stått på hovedprogrammet, har opptrådt på Rådhusplassen eller i Alexandraparken først.

Øker musikkinteressen

Gratiskonsertene på dagtid ble i mange år arrangert på Rådhusplassen før tilbudet ble flyttet til Alexandraparken. Mange mener at det rikholdige gratistilbudet under festivalen har økt musikkinteressen i regionen og rekruttert mange publikummere til selve festivalprogrammet.

Anitra Eriksen debuterte også i Molde. Som ung skuespiller var hun med i «Trafford Tanzi» på Teatret Vårt i 1984, der hun også var Puck i «En midtsommernattsdrøm».

Hun starter festivalen

Siden har hun spilt mye på Nationaltheatret og medvirket i flere TV-serier. For ett og et halvt år siden hadde hun også en gjesteopptreden på hjemmebane, i Nord-Trøndelag Teater. Nå er hun frilansskuespiller og har flere planer til høsten.

Hun ble hyret inn til konferansierjobben i Molde da hun spilte på Torshovteatret. Nå er hun blitt fast inventar i Alexandraparken. Det er når hun ønsker velkommen til åpningsseremonien der, festivalen starter.