Men det er kanskje det Dahls pils gjør med folk?

Torsdag er dagen for den store offisielle åpningen av nye E.C. Dahls bryggeri og E.C. Dahls pub og kjøkken. Men gjengen har vært gjennom et par prøveåpninger allerede.

Onsdag ettermiddag var ordfører Rita Ottervik blant de inviterte gjestene til en rundtur i det nye anlegget og en prøvesmak eller to på husets spesialiteter.

Og hvorfor prioriterer Trondheims ordfører å ta en øl i sommersola en onsdag ettermiddag?

Viktig for Trondheim

- Det er ikke den vanskeligste prioriteringen det, ler Ottervik. – Men for å være alvorlig. E.C Dahls bryggeri har vært en sentral industriarbeidsplass i Trondheim i svært mange generasjoner. Når bryggeriet var svært nær å bli nedlagt, var det viktig for alle involverte parter å tenke kreativt. Og det er fantastisk at Sahls eiere Carlsberg har brukt så store midler til å skape dette nye ølsenteret, som vil gi langsiktige arbeidsplasser til byen, sier Ottervik.

Se også videoen: Her løftes øltanken på plass

- Det passer også veldig godt inn i Trondheims ry som den sentrale norske matregionen, og et senter for kreative krefter. Jeg må innrømme at jeg liker veldig godt å fortelle byens gjester at Brooklyn Brewery har etablert seg i to byer i Skandinavia, Stockholm og Trondheim. Og altså ikke Oslo, sier Rita Ottervik, mens hun skåler i Dahls pils med andre inviterte gjester.

Hiphop-samarbeid

Blant gjestene i bakgården er også GODS-medlem og Dahls-entusiast Erik «Børek» Bruset, som sammen med sine kolleger i Grain Station nettopp har lagt siste hånd på et historisk tablå med E.C. Dahls historie langs den lange gangen som er kjerneområdet i delen av bryggeriet som publikum vil ha fri adgang til. Første mulighet for dem som har kjøpt billetter er på den offisielle åpningen torsdag, der GODS også skal fremføre noen av sine låter – sikkert også sin hyllest nettopp til Dahls pils.

Sjokoladeporter rett fra tanken

Adresseavisen inviterte seg med på en rundtur i forkant av prøveåpningen onsdag ettermiddag, og med bryggerimester Wolfgang Lindell som entusiastisk guide, fikk vi en innføring i logistikken i det imponerende nye anlegget, og dessuten det som vel er en liten drøm for alle litt ølinteressert, å smake på et nytt brygg rett fra tanken.

Det vi smakte på er det Lindell kaller Baltic Porter, brygget med sjokolade fra Nidar og som senere skal tilsettes chipotle-chili. En dessert i seg selv, kan vi si om ølet som er en av de fire spesialbryggene til Dahls som bare vil være å få i E.C. Dahls bryggeri og kjøkken. De andre er en bokkøl de kaller Fest beer, en Norwegian India Pale Ale Lager som bare måtte få navnet Nipple og et hveteøl med amarillo-humle.

Viktig også nasjonalt

Med på rundturen var også blant annet Brooklyn Brewerys administrerende direktør Eric Ottaway og Ringnes' administrerende direktør Søren Brinck; to sentrale personer i oppbyggingen av det nasjonale ølsenteret E.C. Dahls.

- Trondheim, Trøndelag og Midt-Norge vil selvsagt være kjerneområdet for Dahls, sier Brinck. – Men vi har ambisjoner for hele landet. Våre konkurrenter i Hansa har kjøpt opp noen av de sterkeste hpndverksbryggeriene, vi møter den økte øleinteressen på en annen måte. På samme måte som vi etablerer Brooklyn rundt i Norge, vil vi gjørde det samme med Dahls øl, ikke hvor som helst- men seriøse steder som satser på øl, sier Brinck. Et 50-talls spesialpuber rundt omkring i landet har de tre første Dahls-typene på fat allerede fra denne måneden.

Alltid sol i Trondheim

- Interessen for Trondheim har økt i Norge de siste årene. Folk legger merke ting at det skjer mye kreativ innovasjon her, sier Ottaway, som synes det er spennende å følge byen fra utsiden. Han har tidligere sagt at det alltid er fint vær når han er i Trondhei, og utrolig nok: onsdag åpnet været seg etter dager med regn – og plutselig ble det sommer igjen. Det passer ikke dårligere med øl da.

GODS-medlem og Dahls-entusiast Erik «Børek» Bruset henger opp historiske bilder på veggene i bryggerisenteret. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Bryggerimester Wolfgang Lindell tapper øl rett fra tanken ved det nye bryggerisenteret. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Ordfører Rita Ottervik og gjestene fikk en pils i hånda og vandret rundt i det nye bryggerisenteret mens bryggerimester Wolfgang Lindell fortalte. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Her tappes en Baltic Porter rett fra tanken. Foto: Håvard Haugseth Jensen