Nå har hun og familien kommet over for å overvære den offisielle åpningen av det nye Dahls-bryggeriet og E.C. Dahls pub og kjøkken.

Julie Tonseth og søsteren Denise har kommet fra California sammen med faren Ralph i ens ærend, og har selskap av Ralphs tremenning fra Trondheim, Kåre Tønseth. Familieforholdene er kompliserte, men Johannes Tønseth, bryggerimester ved E.C. Dahls mellom 1894 og 1898, var bror til Julies tippoldefar.

Jubileumsbok

De har hele tiden visst at de stammet fra Norge, men da de dro hit for å finne spor etter slekten i 2014, var de ikke sikre på at noen var igjen. Etter hvert fant de fram til Kåre, barnebarn av Johannes' andre bror. Han hadde en bok utgitt ved Dahls' 100-årsjubileum, gitt til ham av Francis Kjeldsberg – bestefar på morssiden. Kjeldsberg satt i styret ved E.C. Dahls, og var også eier av Kjeldsberg kaffebrenneri og sjef for Vinmonopolet i Trondheim. En slekt med sterk forankring i «det gode liv», med andre ord.

- Jeg snuste rundt, som jeg alltid gjør, og fant boka med bilde av Johannes, forteller Julie. Johannes Tønseth døde tidlig, 38 år gammel, etter bare to år som bryggerimester. Årsaken til den tidlige døden vet de ikke.

- Var det øl involvert? Vi håper ikke det, ler amerikanerne.

- Jeg elsker øl

Julie var i Norge for første gang som 16-åring, da hun var utvekslingselev i Stavanger. Ralph hadde ikke vært i Norge før i 2014, til tross for et liv i luftfarten.

- Men det var helt herlig å komme hit, jeg kjente en forbindelse til byen med en gang, sier han.

- Kanskje er det i DNA-et? Det var i alle fall merkelig. Så har jeg jo fått bli kjent med min flotte tremenning, sier han og smiler mot Kåre.

- Vi er kanskje mer av den tause typen begge to, men konene våre snakker sammen på Skype flere ganger i uka, forteller Kåre.

Gjennom å lese på nettet fant Julie ut at E.C. Dahls hadde inngått et samarbeid med Brooklyn Brewery. De tok kontakt, og ble invitert over fra Bay Area i California til åpningen. At det skal handle om øl, passer Julie Tonseth ypperlig.

- Jeg elsker øl! Sønnen min og flere andre slektninger brygger sitt eget øl og er medlem i foreninger, forteller hun. Selv liker hun best å drikke pale ale og amber ale, og blir svært nysgjerrig når hun får høre at Trøndelags beste øl skal kåres under matfestivalen.

Stor pågang

Familien fikk en innføring i bryggeriets historie av bryggeriambassadør Kristian Berger, blant annet om bryggerieier Erich Christian Dahls store sosiale engasjement både overfor byen og sine ansatte – og hans forhold til kvinner som resulterte i godt over 20 barn med ulike kvinner.

- Vel, han hadde i det minste en hobby, kommer det tørt fra Ralph.

Etterpå fikk de en omvisning av Eric Ottaway, direktør for Brooklyn Brewery.

- Vi har nettopp fått tall på at Trondheim er det stedet i verden der det drikkes mest Brooklyn-øl per innbygger, smiler Ottaway fornøyd. Han forteller at puben, restauranten og selskapslokalene allerede har mottatt 6000 bestillinger.

- Det er helt utrolig. Da vi åpnet Brooklyn Brewery for besøkende i Williamsburg, kom det nesten ingen. Det tok oss nærmere ti år før vi opplevde den samme interessen som her i Trondheim.

Internasjonale ambisjoner

Allerede fra nå finner du de tre øltypene «Lamo Wit» (hveteøl med koriander, appelsinskall og nype), «Pepra Saison» (brygget med hvit pepper og urten isop) og «Bolt IPA» (basert på amarillo- og bravo-humle) på fat ved utesteder her og andre steder i landet. Fra september blir de å få kjøpt på Vinmonopolet, mens de også jobber med å fremstille nye øltyper til salg i butikk.

I dag er ikke Dahls-merkevaren veldig kjent utenfor Trøndelag. Men for håndtverksøltypene er markedet nasjonalt – i første omgang. Men hvem vet, kanskje familien Tonseth kan nyte en IPA fra Trøndelag på terassen i California om ikke så altfor lenge.

- Vi tar en ting av gangen, først vil vi etablere oss nasjonalt. På sikt har vi internasjonale ambisjoner, og vi må faktisk allerede avvise mange henvendelser om å selge ølet til utlandet, sier Ottaway.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Historietime: Brooklyn Brewery-direktør Eric Ottaway (t.v.) og bryggeriambassadør Kristian Berger (t.h.) forteller Julie Tonseth om E.C. Dahls historie og framtidsplaner. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Kledelig: Julie Tonset liker det røffe preget den nye bryggeripuben og -restauranten har fått, og mener stilen minner om lignende steder i hjemlandet. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Kilden: I denne jubileumsberetningen fra E.C. Dahls fant Julie Tonset bildet av sin slektning, bryggerimester Johannes Tønseth. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Stort utvalg: Slik ser den ut, den nye bryggeripuben ved E.C. Dahls. Lite å utsette på utvalget på fat og flaske. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Inngang: Slik er inngangspartiet på den nye puben og restauranten. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen