Neste år utgis antologien «Sorgenfri Gatelangs» som er en samling av skjønnlitterære tekster ført i pennen av trønderske forfattere. Tekstene har allerede stått på trykk i Sorgenfri, i en litterær stafett som varte mellom 2012 til 2015, men nå loves de nærmest et evig liv i bokform.

– Så vidt meg bekjent er det aldri tidligere gitt ut en samling med så mange trønderske samtidsforfattere, så vi kan trygt si at prosjektet er unikt, sier forfatter og bidragsyter Rune F. Hjemås som er redaktør for antologien.

Kloster, asyl og Kafé Larsen

Forfatterne har alle tatt utgangspunkt en plass i Trondheim – derav vignetten Gatelangs. Og denne gangen snakker vi ikke om en praktbok fra byens mest soignerte steder, som eksempelvis Nidarosdomen, men i stedet institusjoner, gater og bydeler som er en del av folks hverdag. Arild Vange har eksempelvis vært i Birgittaklosteret på Tiller, Jørgen Brekke på kriminalasylet på Rotvoll. Kristofer B. Grønskag har valgt seg brune omgivelser på Kafé Larsen, Øystein Dolmen forteller om pissoaret i Småbergan (og avslører hvorfor Knutsen & Ludvigsen begynte med hatt), mens Kim Småge har Lilleby som sitt utgangspunkt. Med få unntak er det fotograf Mari Vold som har tatt bilder til tekstene.

– Den eneste som ikke har en tekst fra Trondheim er Johan Mjønes. Siden han er fra Orkanger fikk han lov til å velge nettopp Orkanger, sier Dag Rønning, redaktør i Sorgenfri.

Det var han som først fikk ideen til en slik månedlig forfatterstafett, men etter 12 forfattere gikk han noe tom for bidragsytere. Heldigvis møtte han Rune F. Hjemås, leder i Trøndersk Forfatterlag, som hadde bedre oversikt over det trønderske forfatterlandskapet og som lett kunne finne fram til nye forfattere.

Forfatterboom

– Ja, hvem skulle tro at det faktisk finnes så mange som 39 samtidsforfattere i Trondheim?

– Det samme tenkte jeg, men lykkeligvis har det foregått en forfatterboom i byen de siste årene, noe som både har kommet Sorgenfri og leserne til gode. Samlingen reflekterer virkelig veksten i Trondheims forfattermiljø, sier Dag Rønning.

Antologien er et samarbeid mellom gatemagasinet og Trøndersk Forfatterlag (TF), og den skal slippes neste år i forbindelse med at TF feirer 40-årsjubileum og Sorgenfri 10-årsdag.

– Og det er Sorgenfri-selgerne som skal selge boka. Og akkurat det er litt artig, at smal litteratur som nærmest hører hjemme i intellektuelle Morgenbladet-land kommer ut til folket ved hjelp våre gateselgere, smiler Dag Rønning.

Ut til folket: Redaktør i Sorgenfri, Dag Rønning (foran) synes det er artig at Sorgenfris gateselgere skal bringe skjønnlitteratur ut til folket. Selgerne er vanskeligstilte og rusavhengige. Forfatter Rune F. Hjemås er redaktør for antologien. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen