Vi traff Åge og Sambandet på Rockheim fredag formiddag, i ferd med å finpusse repertoaret før lørdagskveldens utsolgte konsert.

Kø av gjester

De ventet en kø av solister utover ettermiddag og kveld. Først Kari Rueslåtten som skal synge duett med Åge på den ferske «Tenk om», datteren Line Sofie som skal synge med ham på «Trondheimsnatt», svenske Sofia Karlsson som er kveldens første gjesteartist i en egen akustisk avdeling der Sambandet blir støttet av gitarprofessor Andreas Aase og fioIinist Ann Helen Stamnsve. Når kveldens andre hovedgjest Kurt Nilsen Kurt Nilsen synger med Sambandet mot slutten av konserten, har han med seg sin faste gitarist Tommy Kristiansen. I de delene av konserten uten gjesteartister vil den faste tremanns blåserrekka som har vært på turné de to siste årene fylle opp lydbildet på scenen.

- Det er ikke verst å selge ut Sverresborg to år på rad?

- Det er helt fenomenalt. Nå går ikke billettene unna i Springsteen-tempo, men det har solgt jevnt og trutt, og det er stor stas å trekke fullt hus i hjembyen.

Syk under Springsteen

- Apropos Springsteen, fikk du opplevd ham?

- Nei, det var utgjort. Jeg hadde 17 dager fri, og det var selvsagt tidspunktet å bli syk. Jeg hadde influensa, halsbetennelse og jeg vet ikke hva – og jeg ble liggende i senga mesteparten av ferien. Til Granåsen kom jeg meg ikke. Jeg skulle gjerne vært der, men gleder meg like fullt over at det faktisk skjedde, og generelt over hvor flott det er blitt å være i Trondheim på sommeren, sier Åge.

Tre og en halv times konsert

Han og Sambandet entrer scenen lørdag klokka halv åtte. Konserten må være avsluttet innen klokken 23.00.

- Det er litt væravhengig hvordan kvelden legges opp, om vi gjennomfører pause, sier Åge som har sjekket værmeldingen med jevne mellomrom. Varslene varierer men han har god tro på greit vær, og sånn som det så ut fredag skulle det bli oppholdsvær og kanskje til og med sol lørdag.

Gjesteartistene gjør kvelden spesiell

Det er ikke bare fordi det er på en fin arena i hjembyen og med stort publikum at Sverresborg-konsertene er spesielle. Repertoaret er spesielt med to gjesteartistene som gjør flere låter hver.

- Det er jo ikke tilfeldig hvem vi spør om å synge med oss, det er artister vi setter stor pris på – og vi er svært takknemlige for at de har takket ja. Kurt har sunget med oss før, og det er alltid stas, og så blir det spennende å jobbe med Sofia, sier Åge. De skal gjøre et rent akustisk sett med henne, en utfordring bandet har jobbet seriøst med. – Vi stiller godt forberedt, sier Åge i forkant av øvingen sammen med Karlsson.

Begge har laget Andersson-album

Han har fulgt med Karlsson i mange år, er begeistret for hennes duett med Henning Kvitnes «Sommernatt i Bohuslän», hennes egne låter og versjoner av Mikael Wiehe. – Og så har hun jo gjort et album med Dan Andersson-låter, sier Åge hemmelighetsfullt. Karlsson har selv sendt forslag til låter til bandet, og det vil nok dukke opp noen overraskelser. Men akkurat hvilke låter som blir med var ikke hundre prosent avklart før den første og eneste fellesøvingen med bandet og Sofia Karlsson tidlig fredag kveld.

Og etter konserten lørdag kveld fortsetter Sambandet sin sommerturné som tradisjonen tro avsluttes på Kolstad første helg i oktober.

Den fineste turneen

- London var jo stor stas, men jeg følte jeg nesten en statist i forholdet til begivenheten i seg selv. Etter hvert har turneen rullet flott av gårde. Dette er sikkert fineste turen vi har vært på, sier Åge Aleksandersen som var på sin første sommerturné med sitt første samband for 40 år siden i år.