Nå satser Evensen på at Snåsamannen også kan inspirere til et lite teatermirakel.

8. oktober blir det Trøndelagspremiere på «Snåsamannens sang», selvsagt på Snåsa; og ganske sikkert med Joralf Gjerstad i salen.

Siden får 14 andre steder i Trøndelag besøk av forestillingen som spilles her i regi av Nord-Trøndelag teater, i Vestfold og Telemark i regi av Teater Ibsen og i resten av landet i regi av Riksteatret. Det er Teater Ibsen som har tatt initiativet til stykket, og urpremieren blir i Skien allerede kommende onsdag.

Den anerkjente svenske dramatikeren Klas Abrahamsson har skrevet «Snåsamannens sang» som altså har utgangspunkt i mirakelmannen fra Snåsa og de mange forskjellige oppfatningene om hans livsgjerning. Abrahamsson har blant annet skrevet flere filmmanus og den prisbelønte musikalen «Ingvar!», om IKEA-gründeren Ingvar Kamprad

Abrahamssons stykke handler om ei uhelbredelig syk ung jente og hennes engasjerte venninne, som drar på en fottur rundt i Norge for å samle inn penger til behandling og informere folk om sykdommen. Hun søker alle behandlingsformer, også magi.

- Trenger vi mirakler for å forstå våre liv, undret Riksteatersjef Tom Remlov da en liten sekvens av stykket ble vist på Riksteatrets høstlansering i Oslo onsdag. Ibsens teaters sjef Thomas Bye mener i hvert fall at vi trenger et svensk blikk på mannen hele Norge har et forhold til og en mening om. Stykkets dramaturgi tyder på at det også blir et portrett av Norge, og Bye sier at det hadde ikke blitt noe stykke om Joralf Gjerstad hadde forestillingen om ikke Abrahamsson hadde sagt ja til å skrive det.

Det måtte svensker til for å lage teater av Karl Ove Knausgård også, «Min kamp» hadde premiere i Stockholm i fjor, og ble en betydelig suksess. Men regissøren var norsk, og Ole Anders Tandberg har også ansvaret for den norske versjonen, som er et samarbeid mellom Agder Teater og Riksteatret. Agnes Kittelsen, Christian Rubeck, Ingjerd Egeberg og Øystein Røger fremstiller forskjellige sider av Knausgård i forestillingen som har premiere 30. august.

Tom Remlov går på sitt andre år som sjef for Riksteatret. Han hadde litt av en debutsesong, med mange kritikerroste forestillinger og rekordbesøk. Det kan toppe seg i nå i høst og våren 2017, når ensemblet skal spille i alt 400 forestillinger på 70 forskjellige scener rundt omkring i Norge.

Trøndelag er en spesielt god region for Riksteatret, de fleste forestillingen er innom fra seks til 12 steder i trøndelagsfylkene, og blant annet Melhus og Stjørdal er blant stedene med best besøk og flest oppsetninger. Det har delvis sammenheng med at det store teaterpublikummet i Trondheim er oppmerksomme på Riksteatrets program og velger seg spillesteder nærmest byen da de for eksempel ønsket å oppleve Liv Ullmanns «Fortrolige samtaler» i vår.

I året som kommer kan det bli ny valfart; for å se min kamp eller Snåsamannens sang, eller noen av de andre stykkene Riksteatret skal turnere med.

De har en rekke stykker med solid publikumspotensial i høst, Solan, Ludvig, Reodor Felgen og de andre Kjell Aukrusts-skikkelsene skal på teaterscenen for faktisk første gang i Heia Flåklypa, med premiere i høst. Knut Hamsuns «Landstrykere» settes opp i samarbeid med Hålogaland Teater, med premiere i høst. Neste vår spiller Hege Schøyen og Helge Gimle i en norsk versjon av den store britiske komisuksessen «Kollaps i kulissene», mens Sven Nordin skal reise rundt med enmannsforestillingen «En mann med navn Ove», basert på den svenske suksessromanen med samme navn, og Maj Britt Anderssen skal ut på en ny forestilling med superpopulære Pulverheksa.

De etablerte suksessene Bukkene bruse på badeland og Fortrolige samtaler skal også på nye runder i året som kommer.

Så den nybakte publikumsrekorden lever farlig. Har teatersjef Tom Remlov vært i kontakt med Joralf Gjerstad i forkant av sesongen, vil han kanskje allerede ha fått beskjed om fjorårsmiraklet kan toppes.

Trengte tre teatersjefer: Rikstetrets sjef Tom Remlov, Nord-Trøndelags teaters sjef Nora Evensen og Teater Ibsens sjef Thomas Bye er sammen om teatersatsningen på Snåsamannen. Foto: Foto Kristin Svorte, Adresseavisen
Står for mirakler? Sverre Bentzen er Snåsamannen i tale og sang i forestillingen som får sin Trøndelagspremiere i Snåsa 8. oktober. Foto: Foto Kristin Svorte, Adresseavisen
Fire som spiller Karl Ove: Øystein Røger, Agnes Kittelsen, Ingjerd Egeberg og Christian Rubeck er alle Knausgård i Min kamp. Foto: Foto Kristin Svorte, Adresseavisen
Blir endelig teater: Sola (Kikki Stormo , Ludvig (Frank Ole Sætrang), Reodor (Nils Johnson) med Riksteatrets sjef Tom Remlov og regisør Lars Erik Holter. Foto: Foto Kristin Svorte, Adresseavisen